Veće tužilaca odobrilo nacrt predloga Zakona o javnom tužilaštvu

Vlada Srbije je 17. januara usvojila set predloga pravosudnih zakona kojima se sprovode promene Ustava, u organizaciji i uređenju pravosudnih organa.

19.01.2023. 15:43
  • Podeli:
A2_DSC0529-63c956e08794e.webp Foto: RJT

Državno veće tužilaca (DVT) jednoglasno je dalo pozitivno mišljenje u vezi sa nacrtom predloga zakona o javnom tužilaštvu, zakona o Visokom savetu tužilaštva i zakona kojim se uređuje organizacija i nadležnost javnih tužilaštva i odeljenja posebne nadležnosti.

Veće je usvojilo i stav da je neophodno da se što pre izvrši dodatna detaljna analiza organizacionog uticaja navedenih zakona na rad javnih tužilaštava, a kako ističu, posebno imajući u vidu hitnu potrebu za reorganizacijom u smislu izbora i angažovanja dovoljnog broja javnih tužilaca i tužilačkog osoblja.

Kako preciziraju iz Veća, dodatna analiza je bitna radi obezbeđenja nesmetanog rada sistema, kaoi jačanja specijalizovanih tužilaštava i odeljenja kao što su Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim javnim tužilaštvima. 

U saopštenju Veće je ocenilo da se pomenutim zakonim ojačava nezavisnost i samostalnost sudova i javnih tužilaštava u Srbiji, kao i ispunjenje obaveza koje je naša država preuzela u postupku pridruživanja  Evropskoj Uniji.

Vlada Srbije je 17. januara usvojila set predloga pravosudnih zakona kojima se sprovode promene Ustava, u organizaciji i uređenju pravosudnih organa.

Skupština Srbije bi do 9. februara trebalo da usvoji set novih pravosudnih zakona da bi ustavne izmene u toj oblasti izglasane na referendumu početkom prošle godine bile sprovedene.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()