Verhelji pozdravio usklađivanje viznog režima Srbije sa EU

Prema zvaničnim podacima Fronteksa, zapadnobalkanska ruta i dalje je najaktivnija migraciona ruta sa više od 19.000 ilegalnih prelazaka samo u septembru.

20.10.2022. 20:29
  • Podeli:
migranti_profimedia-0263467061-1664869225714.webp Foto: Profimedia

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji objavio je da je Srbija danas preduzela važan korak kako bi se uskladila sa EU listom trećih zemalja za koje je potrebna viza.

"Pozdravljamo to što je Srbija preduzela važan korak danas da se uskladi sa EU listom trećih zemalja za koje je potrebna viza. Nadam se da ćemo uskoro videti dalja poboljšanja", naveo je Varhelji na Tviteru.

Euronews Srbija je preneo da je, prema njihovim saznanjima, Srbija donela odluku o ukidanju bezviznog režima za Tunis i Burundi, inače dve zemlje iz kojih je poslednjih meseci stizao veliki broj ilegalnih migranata na balkansku rutu.

Podsetimo, prema zvaničnim podacima Fronteksa, zapadnobalkanska ruta i dalje je najaktivnija migraciona ruta sa više od 19.000 ilegalnih prelazaka samo u septembru, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine. U prvih devet meseci, više od 106.000 ljudi je sa Zapadnog Balkana ušlo u Uniju bez zvanične dokumentacije - tri puta više nego 2021. Zabeležen je rast izbeglica iz Avganistana, Sirije, Pakistana i drugih zemalja.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()