Vilan: Posle četiri godine u Srbiji razumem svu osetljivost rešavanja pitanja Kosova i Metohije

Ambasador istakao i da je Izrael osetljiv kada su u pitanju njegovi sukobi za koje veruje da mogu biti rešeni samo direktnim pregovorima, a ne savetima drugih zemalja

27.07.2024. 10:34
  • Podeli:
jahel vilan, 29 maj 2024 - foto TANJUG MSP (2)-6656c6fbeb4d7.webp Foto: TANJUG/MSP

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao je danas da je nakon četiri godine provedene u Srbiji svestan da je pitanje Kosova i Metohije za Beograd jedna od najvažnijih tema i da razume u potpunosti svu osetljivost po tom pitanju.

On je u intervjuu za Tanjug povodom završetka njegovog četvorogodišnjeg mandata u Srbiji, istakao da je Izrael osetljiv kada su u pitanju njegovi sukobi za koje veruje da mogu biti rešeni samo direktnim pregovorima, a ne savetima drugih zemalja.

"Želeli bismo, kao i svaka druga država da vidimo mirno rešenje pitanja Kosova. Ali nismo tu da dajemo savete Srbiji kako da postupi po tom pitanju", rekao je Vilan.

Komentarišući zbog čega predstavnik Izraela nije glasao kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija raspravljala o Rezoluciji o Srebrenici, Vilan ističe da bi Izrael glasao za tu rezoluciju da smatra da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Nikada nismo prihvatili termin genocid prema onome što se dogodilo u Srebrenici. Želim da ponovim, tamo se definitivno desio veoma težak ratni zločin, ali sa naše tačke gledišta, on ne predstavlja termin genocid", naglasio je Vilan.

Upitan da li se oseća nebezbedno u Srbiji s obzirom da je pre mesec dana u terorističkom napadu ranjen pripadnik Žandarmerije koji je obezbeđivao ambasadu, Vilan naglašava da se u svakom trenutku tokom protekle četiri godine osećao veoma bezbedno.

"To ne govorim samo zbog toga što su mi srpske vlasti omogućile veliko obezbeđenje. Mislim da se svaki Izraelac koji dolazi ovde oseća bezbedno. Zato je Srbija i postala veoma važna destinacija i zato postoji veliki rast izraelskog turizma u Srbiji", dodaje Vilan.

Ambasador navodi da njegovi sunarodnici vole da dolaze u Srbiju i da se osećaju bezbedno i dobrodošlo.

"Možda je ljudima u Srbiji sasvim normalno da se Izraelci ovde osećaju dobrodošlo, ali to, nažalost, nije slučaj u mnogim zemljama sveta", naglašava Vilan.

Izraelski diplomata dodaje da je terorizam fenomen koji je prisutan širom sveta.

"Hrabri žandarm je postupio na neverovatan način i uspeo je da zaustavi napad na ambasadu. Pretpostavljam da terorista nije znao da li ambasada radi ili ne radi. Hteo je da ubije nekog od nas i policajac ga je u tome sprečio", rekao je Vilan i naglasio da veoma ceni način na koji je Srbija postupila u tom slučaju.

Ambasador dodaje da je napadač bio svestan da policajac nije Izraelac, i da ga je i pored toga napao i ranio i naglašava da svako može biti na meti terorista.

"Srbija je zemlja koja se u svojoj istoriji suočila sa terorizmom. I mislim da je ovo bitka koju svi na svetu treba da vode zajedno. Ne postoji drugi način da se pobedi terorizam", rekao je Vilan.

Kada se radi o ekonomskoj saradnji dve zemlje i njenom unapređenju, Vilan ukazuje da je na srpskom tržištu prisutan veliki broj izraelskih kompanija, pre svega na polju nekretnina i obnovljive energije, ali dodaje da je siguran da ima prostora za unapređenje u mnogim oblastima.

Ambasador ističe da ljudi kada osete benefite međusobne ekonomske razmene na najbolji način uočavaju dobre veze između dva naroda.

"Mislim da je to bolje od bilo kakvih papira ili sporazuma koje možemo da potpišemo", rekao je Vilan.

Vilan naglašava da Izrael u Srbiji ima mnogo investicija na koje se ponosi, da su Izraelaci koji su prisutni na srpskom tržištu veoma zadovoljni i ističe da predstavljaju dobre ambasadore Izraela.

Prema njegovim rečima izvozni potencijal koji Srbija nudi ipak nije dovoljno prepoznat u Izraelu zbog čega može još više da se radi na tom polju.

On je istakao i da je jačina istorijskih veza i prijateljstva između srpskog i izraelskog naroda najjači utisak koji će poneti iz Beograda nakon četiri godine službe, a da je to prijateljstvo dokazano u teškim trenucima kroz koje je Izrael prošao u proteklih devet meseci rata u Gazi.

"Kao što izreka kaže, 'prijatelj se u nevolji poznaje'. I mislim da je Srbija dokazala ovo neverovatno prijateljstvo sa mojom zemljom i mojim narodom, tokom poslednjih devet meseci sukoba u Izraelu. To se videlo ne samo na političkom nivou, već što je za mene možda značajnije, u činjenici da je Srbija gotovo odmah ponudila i postala dom za naša tri košarkaška tima koji su bili pozvani da budu domaćini utakmica u Srbiji", rekao je Vilan.

Dodao je da je protekla godina u mnogo čemu bila najteža za njega i kao diplomatu, ali i kao oca dvojice vojnika u izraelskoj vojsci.

"Kao ambasador i kao Izraelac gledajući dešavanja u mojoj zemlji, bio sam veoma ponosan kada sam video na koji način je Srbija priskočila da pomogne Izraelu i pokazala svoje prijateljstvo na svim mogućim nivoima", rekao je ambasador.

Vilan je istakao da je to jako prijateljstvo između Srba i Jevreja izgrađeno mnogo pre nego što je uspostavljena Država Izrael.

"Možemo reći i da nas je nesrećna zajednička sudbina tokom Drugog svetskog rata i holokausta zbližila i pomogla da se učvrste ove veoma jake veze između naša dva naroda", rekao je izraelski diplomata.

Govoreći o operaciji u Gazi koja je počela nakon napada 7. oktobra prošle godine i tome šta je njen krajnji cilj, Vilan naglašava da je izraelska vlada još prvog dana postavila dva cilja - oslobađanje svih talaca i eliminisanje Hamasa kao vojne i političke sile.

"Još uvek je zarobljeno 120 talaca. Nažalost, početkom nedelje smo saznali da je Hamas ubio još dvoje. Moramo da ih vratimo kući, svih 120. I one koji su još uvek živi i one koji su, nažalost, ubijeni", rekao je Vilan.

Ambasador je naglasio da je to osnovni zahtev izraelske javnosti upućen Vladi i da mora biti ispunjen.

Komentarišući izjavu portparola Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Daniela Hagarija koji je nedavno izjavio da je Hamas ideja i da ga je zbog toga nemoguće uništiti, Vilan naglašava da cilj akcije nije uništavanje Hamasa kao ideje već Hamasa kao političke i vojne sile.

"Verujem da mi na tome radimo prilično dobro. Da li smo taj posao završili? Verovatno nismo. Može li biti 100 odsto završen? Možda je odgovor i na to pitanje 'verovatno ne', ali sve što smo do sada uradili i ono što iz dana u dan nastavljamo da radimo u Gazi približava nas trenutku u kojem Hamas više neće moći da se ponaša kao vojna i politička pretnja Izraelu", rekao je Vilan.

On naglašava da smatra da nije moguće završiti rat ukoliko ta dva cilja ne budu ispunjena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()