Vizna liberalizacija za Srbe na KiM u proceduri u Briselu

Vizna liberalizacija za tzv. Kosovo danas je stupila na snagu.

01.01.2024. 19:01
  • Podeli:
Pasoš Srbije-639b324d8760e.webp Foto: Profimedia

Procedura u Briselu da vlasnicima pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije bude odobrena vizna liberalizacija je u toku.

Kako je u Briselu potvrđeno za portal Kosovo onlajn, o takvoj odluci moraju da se saglase i Evropski parlament i Savet EU.
Evropska komisija je ranije podnela predlog da vize budu ukinute i za građane koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a RS, ali procedura još traje. 

Naime, radi se o koodlučivanju, to jest, odluka bi trebalo da prođe i Savet EU i Evropski parlament, a portal saznaje u Briselu da bi predlog početkom januara trebalo da se razmatra na radno-političkom nivou, na Radnoj grupi Saveta EU za Zapadni Balkan.

Kada tu dobije "zeleno svetlo", predlog se šalje na Radnu grupu za vize, a nakon toga sledi potvrda i u Evropskom parlamentu.  

Poslednji korak u tom procesu jeste odobrenje na ministarskom sastanku. 

Vizna liberalizacija za tzv. Kosovo danas je stupila na snagu.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()