Vlada Srbije doniraće opremu vrednu 240.000 evra medicinskim ustanovama u Republici Srpskoj

Donacija dogovorena na sastanku ministara zdravlja Danice Grujičić i Alena Šeranića

03.04.2023. 16:43
  • Podeli:
šeranić grujičić ministarstvo zdravlja-642ae577b4421.webp Foto: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije

Vlada Srbije doniraće ove godine medicinsku opremu za bolnicu "Srbija" u Istočnom Sarajevu u iznosu oko 30.000 KM (oko 15.000 evra) i Dom zdravlja Srebrenica u iznosu oko 450.000 KM (oko 225.000 evra). Ovo su dogovorili danas u Beogradu ministri zdravlja Republike Srpske i Srbije Alen Šeranić i Danica Grujičić.

Saradnja zdravstvenih ustanova Srpske i Srbije odnosi se na razmenu iskustava, a plan za palijativno zbrinjavanje pacijenata u Srpskoj mogao bi biti primenjen i u Srbiji pretvaranjem kovid bolnica u palijativne ustanove u kojima bi se na teret Republičkog zdravstvenog osiguranja lečili i pacijenti iz Republike Srpske.

Grujičićeva je rekla da se nada da će oprema Republici Srpskoj biti uručena u narednih nekoliko meseci.

"Reč je o opremi za maksilofacijalnu hirurgiju u Bolnici u Istočnom Sarajevu, te opremi za fizikalnu medicinu, biohemiju i ultrazvuk za Srebrenicu", rekla je Grujičićeva nakon sastanka i dodala da će opremu uručiti ona ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šeranić je zahvalio na donaciji i ličnom angažovanju Grujičićeve, poručivši da postoji značajna dugogodišnja saradnja u oblasti zdravstva Srbije i Republike Srpske i da se traže načini uzajamne pomoći.

On je naveo da je bilo reči i o palijativnoj nezi, zbrinjavanju pacijenata obolelih od teških hroničnih nezaraznih bolesti, te prevenciji koja se odnosi na zaštitu zdravlja od duvana i duvanskih proizvoda, istakavši da je dosta oblasti u kojima mogu biti razmenjena iskustva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()