Voleo je Srbiju iz sveg srca: Održana 'Šetnja za Zorana'

Povodom 20 godina od ubistva Zorana Đinđića održana je "Šetnja za Zorana"

12.03.2023. 18:03
  • Podeli:
šetnja za zorana foto una tv-640e04cdb0f3a.webp Foto: UNA TV

Povodom 20 godina od ubistva predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića danas je održana "Šetnja za Zorana" koju je organizovao lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

Jovanović je prošetao zajedno sa poštovaocima ubijenog primejera od Simine ulice do Vlade  Srbije, gde je nakon šetnje položio vence na mestu ispred zgrade vlade gde je ubijen Zoran Đinđić. 

'Tragični i podeljeni'

Jovanović je ocenio da se mnogo toga promenilo, ali je rekao, da sa druge strane "i dalje smo u tom 12. martu, tragični i podeljeni".

"Nije Srbija mnogo naučila na Zoranovoj tragediji, ali Zoranova žrtva je večni zalog toj drugačijoj i boljoj Srbiji, onoj koja bi bila, kakve su bile njegove ideje i vrednosti, a on ih nikad nije smatrao samo svojim, već je želeo da ih podeli sa svima", rekao je Jovanović.

Kaže da Srbija u tome mora traži svoju inspiraciju, u tom nastojanju da njegova žrtva bude poslednja i da na njoj izgradimo zemlju, mira i tolerancije saradnje i pameti i poštovanja. 

On kaže da bi mu se dopadalo sve što ima veze sa modernizacijom, radovao bi se svakom strancu koji bi došao u zemlju ili ostao da radi, radovao bi se i slavio uspehe Đokovića i Jokića, ali bi ga nervirala naša "aljkavost" koje i dalje ima jako puno.

"Lično ću ga pamtiti po tome što je stvarno voleo ovu zemlju iz sveg srca i smatrao je kao, uostalom i ja, da ovo naše društvo neće biti večno prokleto i da postoji neki racionalni odgovor na to i zbog toga je stalno učio i svaki put kad bi se vratio u zemlju doneo bi mi neku knjigu.  Pamtiću ga po tome, zbog večne želje za otkrivanjem i učenjem nečeg novog", naglasio je on.

U obraćaju ispred zgrade Vlade Srbije, rekao je da je kalendarski prošlo 20 godina, ali po mnogo čemu smo i dalje u tom 12. martu.

 "Hvatamo i dalje jedni druge za vratove, umesto da se razumemo, ujedamo se, a ne razgovaramo, od najtežih problema bežimo, tražeći izgovore i opravdanja, a one koji nam krenu u susret saplićeno ili smo spremni i da ih ubijemo ako su uporni u tome", istakao je on.  

 Kaže da ovaj dan treba da iskoristimo kao dan kada ćemo pokazati poštovanje prema tom čoveku, ali i prema svemu što je on svojim životom i tragedijom simbolizovao i što i dalje simbolizuje.

'Kosovo je ogledalo svakog od nas'

Istakao je da mu je žao što Srbija i dalje luta, ali ne zbog ove ili one vlade, već zbog nas samih. 

"Molim ljude da u 12. martu nađu motiv za ljubav, za međusobno poštovanje, hrabrost, pamet i za borbu", istakao je Jovanović i dodao da su veliki problemi pred nama i da nam je potrebno više pameti i razumevanja. 

"Kosovo je samo ogledalo svakoga od nas, ono što je lepo i pogrešno i ne možemo ga gledati jednim okom", rekao je on i dodao da će mu Zoran najviše faliti u toj politici.

On ističe da bi voleo da postanemo zemlja koja ne govori najlepše kada izgubi nekog građanina, na sahrani ili groblju, već da postanemo zemlja u kojoj će se lepše govoriti na ulici i skupštini, naglasio je Jovanović.

U šetnji su učestovali predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, bivši i sadašnji funkcioneri i članovi DS.

Među okupljenima, pored demokrata, bili su i Nebojša Zelenović iz Zajedno sa Biljanom Stojković i Aleksandrom Jovanovićem Ćutom. 

Porodica ubijenog premijera Zorana Đinđića položila je danas venac na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Venac su položili Đinđićeva supruga Ružica i sin Luka u prisustvu više desetina građana.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je ispred zgrade Vlade 12. marta 2003. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()