Vučević: Obustava rada u 37 odsto škola, korektna ponuda Vlade za povećanje plata

Najavljena je i izmena krivičnog zakona, kojom će prosvetni radnici biti dodatno zaštićeni

16.09.2024. 13:38
  • Podeli:
miloš vučević, 16 sept 2024 - foto TANJUG SAVA RADOVANOVIĆ-66e818beee3a2.webp Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je od jutros potpuna obustava rada u 37 odsto škola, dodajući da je država predložila najveće povećanje u narednoj godini upravo za prosvetu i da ne postoje "skrivene pare" koji bi Vlada zbog štrajka mogla da iskoristi za povećanje plata.

"Štrajk neće izazvati nervozu u Vladi pa će sad neko da kaže 'dobro, moramo još više da podignemo plate'. Mislim da je vrlo korektna ponuda Vlade da najveće povećanje plata u 2025. godini upravo bude za prosvetne radnike", rekao je Vučević novinarima u zgradi Vlade.

Dodao je da je vlada predložila da najveće povećanje u javnom sektoru bude upravo u prosveti što je za 50 odsto više nego što će biti povećanje za sve ostale zaposlene u javnom sektoru.

Vučević je naveo da su očekivanja sindikata da početna plata u prosveti bude koliko i prosečna zarada na repuličkom nivou i dodao da je sa predloženim povećanjem to i moguće. 

"Povećanje koje će uslediti januara sledeće godine, 50%  je više nego što će biti povećanje za sve ostale zaposlene u javnom sektoru, računajući i vojsku, i policiju, i zdravstvo, i administraciju, komunalne službe, kako god. Za 50% veće povećanje ili najveće povećanje za 2025. godinu mi smo predvidali upravo za prosvetne radnike", ponovio je Vučević.

On je ocenio da prosvetari nije trebalo da zakažu štrajk između dve runde razgovora sa predstavnicima Vlade i ističe da ne ukida nikome pravo na štrajk, ali da je važno da zaposleni u prosveti razumeju da je budžet vrlo jasan i da nije moguće tek tako doneti odluku o povećanju zarade.

Istakao je da je Vlada ispunila četiri petine tačaka iz protokola koji je potpisan u novembru 2023. godine, a da je ključni zahtev prosvetara - da se početna plata u prosveti izjednači sa prosečnom platom u državi, sa predloženim povećanjem blizu da bude ispunjeno. 

On je rekao da je ponudio sindikatima da u naredne tri godine naprave strategiju kojom će se nastavnom kadru pružiti sistemska podrška i kojom će  im se vratiti dostojanstvo.

"Plate u prosveti nisu najveći problem, od krucijalne važnosti je vratiti ugled i dostojanstvo nastavnom kadru", rekao je on i dodao da ne može roditelj da određuje nastavniku na koji način će vršiti nastavu i ocenjivati đake. 

Vučević je najavio i izmenu krivičnog zakona kojim će prosvetni radnici biti dodatno zaštićeni. 

"Idemo u izmenu krivičnog zakona. Prosvetni i zdravstveni radnici će biti posebno tretirani, odnosno posebno će biti inkriminisana dela napada na prosvetne i zdravstvene radnike. To je bio zahtev prosvetara. Znači do kraja godine će biti usvojene izmene krivičnog zakonika. Mislim da smo pokazali brigu", dodao je Vučević.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()