Vučević: Uspeh Srbije bi bio da većina glasa protiv rezolucije ili se uzdrži od glasanja

Ocenio je da to što su Nemačka i Ruanda predlagači rezolucije, samo po sebi nonsens

22.05.2024. 10:28
  • Podeli:
Tan2023-12-1719561794_5 strahinja aćimović miloš Vučević-657f687ec4235.webp Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Uspeh za Srbiju bi bio ako bi većina zemalja u četvrtak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala protiv ili bila uzdržana kada se bude glasalo o rezoluciji o Srebrenici, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i istakao da bi to i pored formalnog usvajanja rezolucije značilo da je većina sveta protiv te rezolucije.

On je za TV Prva ocenio da će usvajanje rezolucije imati konsekvence i po Srbiju i po region Zapadnog Balkana (ZB), da je sledeći korak ukidanje Republike Srpske i revizija Dejtonskog sporuma kao i da se neko igra vatrom na ZB.

Dodao je da bi usvajanje rezolucije bilo najava nečega što nema dobar prizvuk  kod nas i na celom Zapadnom Balkanu.

Povodom činjenice da će Nemačka imati uvodnu reč i da je kosponzor rezolucije Vučević je istakao da je ljudima u Srbiji nemoguće objasniti da Nemačka može da bude sponzor ili promoter.

"Teško im je naravno da shvate da je Nemačka sponzor, promoter ili neko ko je predlagač te rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici, jer je ta država počinila najstravičnije zločine na ovoj teritoriji u dva svetska rata", rekao je Vučević.

Ocenio je da to što su Nemačka i Ruanda predlagači rezolucije, samo po sebi nonsens, kao što je nedopustivo i to što oni koji su predlagači te rezolucije i njeni sponzori, ne žele da se održi stručna javna rasprava o rezoluciji.

"Najveći eksperti za pitanje genocida, apsolutno kažu da to nije genocid. Genocid ima vrlo jasne odrednice, i zna se šta mora da bude ispunjeno da bi se nešto okarakterisalo kao genocid. U Srebrenici to nije u pitanju", rekao je on.

Dodao je da je jasno da tamo jeste učinjen težak zločin, što bi naš narod trebalo da razume, kao što bi i Bošnjaci morali da razumeju sve ono što se nama dešavalo i u Kravicama i u Sarajevu, i na mnogim drugim mestima, i u Bosni i Hercegovini, i šta su za srpski narod Oluja, Jasenovac, Jadovno, i Prebilovci i mnoga druga stratišta.

Prema njegovim rečima sledeći talas licemerija jeste pokušaj da se sve uvije "u  slatke oblande", pa se kaže da se ne radi o generalnoj odgovornosti, već individualnoj a ona se, naveo je, utvrđuje kroz sudske postupke i presude.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()