Vučić i Al Sisi: Mir u svetu najvažniji, potpisani sporazumi će ojačati već dobre odnose Srbije i Egipta

Predsednik izrazio divljenje na koji način se Egipat razvija i na koji način predsednik Al Sisi vodi ovu državu “posebno imajući i vidu okruženje u kojem se nalazi”

13.07.2024. 13:46
  • Podeli:
vucic egipat-669268ddd730f.webp Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon susreta sa egipatskim predsednikom Fatah Al Sisijem u Kairu da su se saglasili da je mir u svetu najvažniji, i najavio još veću saradnju dve zemlje u svim oblastima.

“Saglasili smo se oko jedne stvari. Ja sam mislio da je to za normalne ljude uobičajeno. Nas dvojica smo izrazili želju da bude mir u svetu. Mali je broj zemalja koje smeju da pozovu na mir, a ne na poraz jedne od strana”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije koja je usledila potpisivanja Sporazum o slobodnoj trgovini i još 10 bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlјe u različitim oblastima.

“Mir je neophodan i najvažniji. Razgovarali smo o svim geopolitičkim pitanjima i svim konkretnim vidovima saradnje - od poljoprivrede do vojno-tehničke saradnje. Veoma brzo imaćemo zajedničke vežbe srpske i egipatske armije, pre svega naših specijalnih jedinica”, rekao je Vučić.

On je izrazio divljenje na koji način se Egipat razvija i na koji način predsednik Al Sisi vodi ovu državu “posebno imajući i vidu okruženje u kojem se nalazi”.

Vučić je izjavio da je Sporazum o slobodnoj trgovini od izuzetnog značaja.

“Brže ćemo da razvijamo naše trgovinske odnose, i odnose između naših industrija“, istakao je Vučić i ocenio da je to pre svega zahvalјujući predsedniku Al Sisiju i njegovoj viziji savremenog sveta”, naglasio je Vučić.

Predsednik Egipta Abdel Fataha Al Sisi poručio je da će potpisani sporazumi još više ojačati već dobre odnose između Srbije i Egipta.

"Tokom današnjih sastanaka saglasili smo se o značaju jačanja oblasti saradnje u nauci, kroz sporazum o slobodnoj trgovini koji je danas potpisan i mnogi drugi dokumenti. To će ojačati ekonomsku i trgovinsku saradnju između obeju zemalјa", rekao je Al Sisi.

Ukazao je i da će komiteti za ekonomsku, vojnu saradnju, dodatno ojačati veze saradnje, naročito kada reč o investicijama, polјoprivredi, turizmu i informacionim i telekomunikacionim tehnologijama.

Ističe kao značajnu ulogu Srbije u jačenju saradnje i stabilnosti u regionu u kome se ona nalazi.

"I zaista podržavamo primenu inicijative Otvoreni Balkan. I želimo da se zemlјe Zapadnog Balkana zbliže i da se ojača regionalna stabilnost", poručio je El Sisi.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija u Kairu je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlјe koji obuhvata više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiji i Egipat.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spolјne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spolјnu trgovinu Egipta Hasan el Hatib.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()