Vučić iz Londona: U petak će biti potpisan memorandum o razumevanju oko mineralnih sirovina

Govreći o poseti nemačkog kancelara Beogradu predsednik je rekao da će imati sastanak u četiri oka te da će biti reči o evropskom putu Srbije i političkim odnosima vezano za KiM

17.07.2024. 18:55
  • Podeli:
vucic-66937a11d3615.webp Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će na samitu Evropske političke zajedice u Londonu imati više važnih bilateralnih sastanaka - sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, predsednikom holandske vlade Dikom Šufom, Švajcarcima, nekima iz regiona.

On je novinarima uoči sastanka rekao da je pitanje kada će se vratiti sutra u Srbiju, gde mora da stigne na večeru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, sa kojim će u petak od 7.30 imati sastanke.

Rekao je i da očekuje da glavna tema samita u Londonu bude Ukrajina, budući da predsednik te zemlje Volodimir Zelenski dolazi.

 "Da pokažu da neće da popuste, da pokažu jedinstvo. Neki od nas će da ćute i gledaju na sve to i čekamo neku vest", rekao je Vučić.

Govreći o poseti nemačkog kancelara Beogradu predsednik je rekao da će imati sastanak u četiri oka te da će biti reči o evropskom putu Srbije i političkim odnosima vezano za KiM, stanje u regionu te o razvoju srpske ekonomije kroz Agendu rasta i reformski plan i pridruživanje evropskom tržištu.

Kako je najavio, u petak dolaze i potpredsednik EK, te predsednici EBRD-a, Italijanske razvojne banke i glavni šef Mercedes-Benza te da će uslediti potpisivanje  Memoranduma o razumevanju oko mineralnih sirovina.

  "Vezanih za jedan opšti, generalni okvir, to je što će potpisati Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Evropskom unijom, odnosno Marošem Ševčovićem", rekao je Vučić.

Naveo je da je za nas važno da sve te institucije zajedno sa predstavnicima naše vlade  potpišu zajedničku želju o jednom sveukupnom vrednostnom lancu koji bi trebalo u Srbiji da se formira.

"Dakle od litijuma, litijumskih baterija, privlačenja dodatnih investitora, do električnih automobila gde očekujemo njihovu pomoć za proizvodnju da dođe u Srbiju, što bi značilo ogroman skok, kvantni skok Srbije unapred. Mnogo više novca, mnogo više bogatstva za naše građane i verujem da ćemo to uspeti sad", rekao je Vučić.

"Do subote sve klime će raditi u porodilištu Narodni front"

Predsednik je rekao danas da će do subote ujutru sve klime raditi u porodilištu Narodni front, kao i da sledeće godine počinje izgradnja potpuno nove te bolnice.

Vučić je na pitanje novinara u Londonu o tome da klime u porodilištu Narodni front nisu radile, rekao da ga je sramota da o tome govori, ali da je odmah kada je video ovu vest pozvao ministra zdravlja Zlatibora Lončara i rekao da se problem reši.

 Preneo je da mu je ministar rekao da je potrebno vreme oko procedura za javnu nabavk

 "Rekao sam mu, pozovi majstore, kupite te klime, ne interesuju me procedure, završite u roku dan, dva, tri. I evo sada vidite, može. U subotu 100 odsto će sve da radi, svaka prostorija će da ima klimu", rekao je predsednik.

On je dodao da je najvažnije da deca i majke, ali i osoblje imaju klimu. 

 "Subotu popodne idite tamo ili nedelju ujutru da vidite da klima radi ili ne i to je to. Rešili smo milion problema, rešićemo i ovo", dodao je on.

On je dodao i da su svi građani koji su govorili o tome potpuno u pravu. 

 "Ljudi hoće da znaju, pošto niko od prethodnika nikada nije uložio ništa u porodilišta, mi ćemo sada da gradimo novo porodilište u Nišu, ne da obnavljamo staro i Narodni front, a zatim i Višegradsku

 Izgradnja Narodnog fronta počinje sledeće godine dok se završi kompletna projektna dokumentacija. Potpuno nova bolnica. Potpuno novo porodilište za sve naše majke, da mogu sa uživanjem da donose decu na svet i da se raduju u boravku u porodilištu", rekao je Vučić. 

Učesnici Samita, podsetimo, razgovaraće o unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti, kao i o energetici i migracijama na evropskom kontinentu.

Tokom Samita u Palati Blenim, predsednik Vučić učestvovaće na okruglom stolu na temu Odbrana i obezbeđivanje demokratije.

Planiran je i niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Dik Šof.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()