Vučić iz Njujorka: Ima određenih rezultata, jako je teško ali se hrabro borimo

Predsednik Srbije boravi u Njujorku gde se vodi intezivna diplomatska bitka za Srbiju

24.04.2024. 17:34
  • Podeli:
vučić njujork tanjug-662924058ec99.webp Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Njujorka, gde je tokom dana razgovarao sa predstavnicima država članica iz Azijsko - pacifičke grupe u sedištu Ujedinjenih nacija.

Vučić je tokom jučerašnjeg dana razgovarao sa predstavnicima država članica iz Afričke grupe, latino-američke i karipske grupe.

Na početku svog obraćanja Vučić je rekao da smo danas imali veliki broj sastanaka kako sa zemljama koje se protive rezoluciji tako i sa onima koji kosponzorišu rezoluciju u okviru država članica Azijsko-pacifičke grupe.

"Srbija ima poštovanje u azijsko-pacifičkom regionu. Kineski, emiratski predstavnik istakli su da treba da se ide na dalje usaglašavanje stavova, ali to ne zavisi ni od nas ni od njih već od onih koji su donosioci rezolucije", istakao je Vučić i dodao da veliki pritiskaju male ali da smo dokazali da mala zemlja može da se bori.

Vučić je najavio i niz brojnih sastanaka na kojima će biti reči o nacrtu Rezolucije o Srebrenici.

"Mislim da određenih rezultata ima, ali je jako jako teško, hrabro se suprostavljamo, istinu ne možete da pobedite silom", istakao je Vučić.

Vučić je, odgovorajući na pitanje da li ima razloga za optimizam, rekao da nije optimističan ali da će borba biti nastavljena.

"Znao sam da je nemoguća misija boriti se protiv usvajanja rezolucje o Srebrenici, ali smo razgovarali i u svim grupama postoji velika rezerva prema postupku i procesu, i mogu da kažem da smo podigli ugled Srbije", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje kakve će posledice eventualno izglasavanje rezolucije imati ne samo na region već i na same Ujedinjene nacije, Vučić je naglasio da smo imali oko 120 zemalja prisutno na prijemu u Misiji Srbije, dok je oko 80-ak zemalja bilo prisutno na brifinzima i da je ova rezolucija postala glavna tema u Ujedinjenim nacijama.

"Čuli smo da će dovesti 'majke Srebrenice', praviti preformans i taj folklor koji uvek prave, ali mislim da će ljudi u Srbiji biti ponosni na ono što smo radili ovde, na našu zemlju i mislim da to mnogi broj zemalja ovde razume. Broj zemalja koji će biti uzdržan ili neće glasati biće veliki, ogroman", istakao je Vučić.

"To je borba Davida i Golijata", kaže Vučić i dodaje da Srbija ima simpatije što će doprineti daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, a mnoge zemlje ne mogu da razumeju zašto se ovo dešava.

Kada bude glasanje biće desetine i desetine uzdržanih pri izlagasavanju rezolucije, što nije bio slučaj kod rezolucije o Ruandi, rekao je Vučić.

On je rekao i da nije optimističan po pitanju toga da će uspeti da spreči izglasavanje Rezolucije o Srebrenici, ali da ga to neće sprečiti da nastavi da se bori.

"Znao sam to od početka, da je to gotovo nemoguća misija, ali to ne znači da smete da se ne borite. Ono što vi čuvate i branite i ono na šta  ste se zakleli svom narodu i građanima, to je svetinja i za nas najvažnije, a ne strah pred silom i snagom onih koji su mnogo veći i jači on nas", rekao je Vučić u izjavi novinarima u Njujorku gde je prisustvovao sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

On je naglasio da su sa svima razgovarali i objasnili situaciju.

"Ja moram da vam kažem da u svim grupama postoji ogromna rezervisanost prema postupku i mnogi naši prijatelji iz islamskih zemalja, čak i kada glasaju za, nije im drago, jer im je jasno da povređuju prijatelja", rekao je Vučić i dodao i da su i po tom pitanju mnogo toga uradili i podigli ugled Srbije.

"Vidimo da je na male zemlje pritisak uočljiviji i snažniji. Mi smi mali i nije lako da se tome suprotstavimo. Veliki smo posao uradili u UN. Imali smo sastanak sa predstavnikom Brazila, sada sa Guterešom, sa specijalnim savetnikom UN za pitanje genocida, sa još pet, šest evropskih zemalja koje bar možemo da pitamo da ne budu protiv nas", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je istakao i da su pred Srbijom mnogo veći izazovi i problemi od održavanja beogradskih i lokalnih izbora zakazanih za 2. jun.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vučić je istakao da ga sada ne zanimaju izbori niti, kako kaže, ima snage da se time bavi, već da to rade funcioneri Srpske napredne stranke.  

Rekao je da će se izborima baviti posle odluke o prijemu Prištine u Savet Evrope zakazane za 16. maja.

"Neko će reći poraz, a mi ćemo reći da taj poraz svakako nije onakav kakav su nam namenili. Ne osećamo se kao poraženi, ali videćemo taj rezultat pa ćemo onda moći da komentarišemo", istakao je Vučić. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()