Vučić iz Pekinga: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom treba da stupi na snagu do maja ili juna

Predsednik Srbije boravi u poseti Kini

16.10.2023. 13:12
  • Podeli:
vučić kina instagram 192rs-652d326c96152.webp Foto: Instagram@192rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Vlade Srbije borave u Kini gde će učestvovati na trećem Forumu "Pojas i put", koji sutra počinje u Pekingu.

Vučić će tokom dvodnevne posete, kako je najavio, potpisati tri strateška dokumenta o saradnji, od kojih je možda najznačajniji Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom.

Sporazum o slobodnoj trgovini

"Mi smo se dobro pripremali za sastanke, spremaćemo se i večeras. Posebno je sastanak sa predsednikom Sijem izuzetna čast i velika privilegija", rekao je predsednik na početku svog obraćanja iz Kine.

Nakon što budu potpisani sporazumi, Vučić je izrazio očekivanje da će on stupiti na snagu do maja ili juna.

"Proizvodi koje uvozimo iz Kine biće neuporedivo jeftiniji nego sada, ugovor o Slobodnoj trgovini najbolje pokazuje koliko smo se trudili da popravimo poziciju naših proizvođača i privrednika", istakao je Vučić.

Vučić kaže da posle toga ne bismo imali više nikakve carine, koje su sada veoma visoke, posebno za naše poljoprivredne proizvode.

"Što se vina tiče, postepeno će se spuštati carine u narednih pet godina, dok ne budu došle na nulu tarife. Sada kada naša vinarija izvozi u Kinu, recimo vinarija Aleksić, uračunava im se carina od čak 30 odsto. Posle pet godina to će biti nula posto", objasnio je predsednik.

On ističe značaj ovog sporazuma za srpsku ekonomiju, i kaže da su to za nas velike stvari.

"To znači i da ćemo uvoziti sirovine sa manje troškova. Ni EU ne može da se takmiči sa Kinom, a ne mi. To znači da će ovi proizvodi koje već uvozimo iz Kine biti mnogo jeftiniji nego što su danas. Ovaj ugovor na najbolji način pokazuje koliko smo se borili da popravimo poziciju naših proizvođača. To pokazuje i da gledamo u budućnost, i da pazimo na potrebe naše zemlje", kazao je Vučić.

Govoreći o srpsko-kineskim vezama, Vučić je istakao da su politički odnosi sa Kinom izuzetni, zahvaljujući dogovorima  sa predsednikom Sijem, počevši od Železare u Smederevu pa do političke podrške teritorijalnom integritetu Srbije.

Predsednik je istakao da će biti potpisani i sporazumi vezani za izgradnju izlaza sa Pupinovog mosta, kao i spajanje Zrenjanina i Novog Sada.

"Moraćemo da radimo i planove da proširujemo auto-put Beograd-Novi Sad, jer očekujemo 75 miliona vozila, a imaćemo i preko 100 miliona. To su velike vesti za ljude iz Južnog i Srednjeg Banata, naravno i Beograda", kazao je on.

Vučić kaže da je posebno velika vest potpisivanje ugovora o "Smajli" obilaznici, koja će povezati Bački Breg, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Kikinde.

"Naručili smo i pet najnovijih kompozicija koje su prošle sve evropske standarde. I tih pet nas koštaju nešto manje od one tri koje smo kupili od Štadlera. Da bismo dočekali 2025. sa novim voznim kompozicijama za prugu Beograd-Subotica", rekao je predsednik.

On podseća da je naš izvoz u Kinu uvećan 185 puta, i ističe da je to suviše važna stvar da bi je samo svodio kratku vest.

" Naši politički odnosi su izuzetni, zahvaljujući predsedniku Siju koji je održao svoje obećanje za Železaru. Danas su dva najveća izvoznika u Srbiji dve kineske kompanije", istakao je Vučić.

Sutra potpisivanje dva ugovora za izgradnju auto-puteva u Vojvodini

Vučić je najavio da će sutra u Kini biti potpisana dva važna ugovora za izgradnju auto-puteva u Vojvodini.

"Sutra potpisujemo izgradnju deonice, koja preko Pupinovog mosta izlazi do Zrenjanina i spajaće se sa novim auto-putem Zrenjanin-Novi Sad. Sad tamo imate običan put koji ide preko Kaća od Novog Sada i zaobilazi Žabalj. Sad ćemo povezati i Čurug, tako da ćemo imati put koji kada se spoji biće kao jedan trougao. Od Beograda do Zrenjanina, do Novog Sada pa opet do Beograda", rekao je Vučić novinarima u Pekingu. On je dodao da će u naredne dve godine morati da se proširi auto-put Beograd-Novi Sad.

"Očekujemo ove godine oko 74-75 miliona vozila. Očekujemo u budućnosti i više od 100 miliona. Mi taj najprometniji i najzakrčeniji put moramo da proširujemo. To su velike vesti za ljude iz južžnog i srednjeg Banata, naravno i Beograda", naveo je Vučić. Predsednik Srbije je dodao da se sutra očekuje i potpisivanje još jednog ugovora.

"To je put koji zbog izgleda nazivamo Smajli, a on povezuje Bački Breg na severozapadu Srbije, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja, Kikinde i Crnje sa novim prelazom koji je sa Rumunima dogovoren. I spojiće zapadnu Bačku i severni Banat", rekao je Vučić. Vučić je otkrio i da je naručeno pet najmodernijih železničkih kompozicija.

"One su morale da prođu sve evropske procedure, standarde da bi mogle da saobraćaju po svim evropskim prugama. Tih pet kompozicija koštaju nešto manje nego tri kompozicije od Štadlera. Štadlerove su najlepše na svetu, ali ni ove ni po čemu u kvalitetu ne zaostaju", naveo je Vučić.

"Mi sutra imamo najvažnije sastanke, bilateralni susret sa Sijem, pre toga višesatni sastanak sa Van Hu Ningom, jednim od najznačajnijih političkih mislilaca u Kini", kaže predsednik Aleksandar Vučić koji je danas doputovao u Peking zajedno sa čak osam ministra na forum "Pojas i put".

Vučić predvodi srpsku delegaciju koji čine brojni ministri u Vladi Srbije – ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar finansija Siniša Mali, ministar trgovine Tomislav Momirović, ministarka kulture Maja Gojković, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar informacionih tehnologija Mihailo Jovanović i direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Tokom boravka u Pekingu, predsednik Vučić će se sastati sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom. Tom prilikom, dva predsednika prisustvovaće potpisivanju više bilateralnih sporazuma između Srbije i Kine, među kojima i sporazum o sveobuhvatnoj saradnji i slobodnoj trgovini.

Na marginama Trećeg foruma za međunarodnu saradnju "Pojas i put", predsednik Vučić imaće i niz bilateralnih susreta sa najvišim zvaničnicima zemalja učesnika Foruma.

 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()