Vučić: Izbori na severu KiM sramota Evrope i sveta

Srbi ne učestvuju na tim izborima, jer 10 godina već nije formirana Zajednica srpskih opština, u skladu sa Brisleskim sporazumom, istakao je predsednik Srbije

Autor: Web UNA Srbija
20.04.2023. 21:29
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug_Zoran Žestić-64419349380e6.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Izbori koji se u nedelju održavaju u četiri opštine na severu Kosova i Metohije će biti užasan dan za demokratiju, težak dan za srpski narod, ali i sramota za Evropu, svet i zemlje Kvinte, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To će biti dan kada će zvanično biti obležena sramota Evrope i sveta, zbog toga što su organizovali te izbore i pozdavljaju ih", rekao je Vučić u emisiji "Prva tema" na TV Prva.

Srbi ne učestvuju na tim izborima, jer već 10 godina nije formirana Zajednica srpskih opština, u skladu sa Brisleskim sporazumom, istakao je on. Vučić je prcizirao da srpskih kandidata na izborima neće biti u tri najveće opštine.

"U nedelju se izlazi na lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova. U tim opštinama posle povlačenja Aleksandra Jablanovića, koji je to  večeras saopštio u Leposaviću, nema srpskih kandidata. Oni imaju još jednog kandidata, ali ne želim o tome da govorim zato što bih ušao u nešto što je za mene kao predsednika Srbije vrlo problematično", rekao je Vučić.

Više nema nijednog srpskog kandidata ni u Leposaviću, ni Kosovoskoj Mitrovici, ni u Zubinom potoku, kao ni u Zvečanu, precizirao je on.

"Ali da ništa ne govorim… U ove tri najveće opštine na severu zvanično nemate srpskog kandidata. Tu su kandidati iz partija Aljbina Kurtija i partije Hašima Tačija", rekao je Vučić.

U biračkom spisku 300 Albanaca od 15.000 stanovnika

Predsednik Srbije je pozvao građane na severu KiM da u nedelju budu mirni i da pokažu prezir, i dodao da "prstom nećemo da mrdnemo dok se ne formira ZSO".

On je naveo da je u Leposaviću u birački spisak upisano 300 Albanaca od 15.000 ljudi što je dva odsto, rekao je Vučić i dodao, tamo ih čak toliko i ne živi tu već oko 60-70.

"Oni će da ih dovode iz Podujeva da bi mogli da glasaju. Imaće dva odsto izlaznost maksimalno. U Kosovskoj Mitrovici će da dovuku sve moguće iz Južne Mitrovice da glasaju u Severnoj da bi nakarikali do četiri odsto, u Zubinom potoku i Zvečanu do dva odsto. Nigde preko tri ili četiri odsto i zato će da vam kažu da su legalni i legitimni izbori", rekao je Vučić.

'Kosovo da podrže i Srbiju da slome'

"Sram ih bilo sve zajedno, kompletnu Kvintu, sve te lažove. Danas sam razgovarao i izgovorio gore reči od ovih. Razgovarao sam sa najvišim zvaničnicima u pregovorima u dijalogu zapadnim predstavnicima", rekao je Vučić.

Oni svi to rade zajedno zato što moraju tzv. Kosovo da podrže i Srbiju da slome, rekao je Vučić i ocenio da im je to konačni cilj.

"Možda će mene da slome ali im ja neću dati da slome Srbiju. I to vam garantujem", rekao je Vučić.

Ocenio je da se to radi kako bi  premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti mogao da kaže da nema srpskih opština na severu koje hoće da se priključe Zajednici srpskih opština.

Verbalni delikt, hapšenja i svakodnevno maltretiranje Srba

Srbi nisu napustili kosovske institucije zbog hira i zato što vole barikade, već zato što je protivpravno smenjen direktor Direkcije kosovske policije za Sever komandir Nenad Đurić, ali i zbog verbalnog delikta za Srbe, hapšenja Srba i svakodnevnog maltretiranja i provociranja Srba, podsetio je Vučić.

"Pucali su na Jovanovića, koji je kriv jer je nosio šepre na mitrovacku pijacu", naveo je Vučić. On je ukazao je na to da "devet godina učestvujemo u institucijama po Briselskom sporazumu, dok Priština 10. godina po tom istom sporazumu ne formira ZSO".

"Biću sasvim otvoren, baš me briga – ovo je sramota Kvinte, šta se dešava", naveo je Vučić.

Kaže da su svi na zapadu već podržali izbore u nedelju na severu KiM i "da će još nama da sole pamet kako su Srbi krivi".

Izbrisano 20 od 21 principa za ZSO dogovorenih u Briselu

Zapadni političari su na strani premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, rekao je predsednik Srbije.

"On zna da neće da formira ZSO. Pa mislite da smo mi blesavi. Pa oni razgovaraju sa Albancima iz Preševa i Bujanovca. Oni njima kažu 'pa nikada Srbima nećemo to da formiramo'. Kažu možemo da formiramo, ali u skladu sa ustavom Kosova. Znate šta piše u tom njihovom tzv. ustavu", upitao je Vučić i dodao da je tokom dijaloga Priština Beogradu ponudila formiranje ZSO u kojem je izbrisano 20 od 21 principa koliko ih je dogovoreno u Briselu.

Istakao je da svi sporazumi koje je zapad nudio Beogradu podsećaju na "neke druge sporazume koje su pravili sa nekim drugim silama".

"Nekim drugim zemljama u kojima su te druge sile varali, a mi smo mali, nismo velika zemlja, a pošto ne mogu da se iživljavaju na toj velikoj onda su rešili da se iživljavaju na nama. Prihvatili smo da smo mi mali. Da se iživljavaju na nama malima. Shvatili smo da je vrhunac demokratije kad izađe dva do tri odsto. Kada se izbori organizuju u policijskim kontejnerima i policijskim stanicama", rekao je Vučić.

Dodao je da je njemu i Vladi Srbije jasno da ne mogu da spreče članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope ali da će se boriti protiv te odluke.

"Oni su meni svi obećali i rekli. 'Ide ZSO kao prva stvar, a posle ono što si ti rekao Vučiću'. Ja sam rekao ono šta ću da ispunim. UN, Unesko, specijalizovane agencije i organizecije ne dolaze u obzir", rekao je Vučić i naglasio da se slaže da se prihvate dogovori oko pečata, tablica i univerzitetskih diploma. Dodaje da bi Beograd sve ispunio od navedenih stvari koje su moguće, samo da su ispunili ZSO.

"Oni su mene i Srbiju lagali od početka. I znaju da lažu. I da vam kažem, ja im ne verujem više i da mi kažu da je sad da je veče ja bih im rekao - lažete, jutro je, zato što im više ništa ne verujem", istakao je predsednik Srbije i ocenio da je "sve vreme postojao cilj da se unizi Srbija".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()