Vučić: Kurti odbio plan Šolca i Makrona, razgovaraću sa Stoltenbergom o policiji na KiM

'Sada od Srba traži da zahtevaju izbore u opštinama na severu KiM, a kosmetski Srbi neće da učestvuju na izborima jer Kurti nije formirao Zajednicu srpskih opština'

15.07.2023. 20:02
  • Podeli:
Tan2023-07-0612195408_ aleksandar vucic sava radovanovic-64a6960b04701.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su, na osnovu plana nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Albanci koji su izabrani za gradonačelnike opština na severu Kosova i Metohije sa osvojenih samo 3,4 odsto glasova birača, trebalo da podnesu ostavke, a da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti takav plan odbio.

Vučić je rekao u intervjuu za portal Pavlović tudej da su Šolc i Makron osmislili plan za rešavanje pitanja albanskih gradonačelnika, ali da, na njihovo veliko zaprepašćenje, ishod nije bio baš u skladu sa njihovim očekivanjima.

"Trebalo je, prema planu Šolca i Makrona, na osnovu onoga što smo čuli u Kišinjevu, da ti ljudi (gradonačelnici Albanci) podnesu ostavke. Kurti je odbio da podnesu ostavke", naveo je Vučić.

Vučić je istakao da se sada od Srba traži da zahtevaju izbore u opštinama na severu KiM, a kosmetski Srbi neće da učestvuju na izborima jer Kurti nije formirao Zajednicu srpskih opština.

"Na kraju, Srbi uvek budu pod velikim pritiskom, jer Srbi uvek žele da biraju mir, a Kurti hoće da provocira da mira nema. I to je suština", ukazao je Vučić.

Albanski gradonačelnici nemaju legitimitet

Vučić je istakao da albanski gradonačelnici izabrani sa 3,4 odsto glasova na celoj teritoriji severa KiM nemaju legitimitet.

"Zamislite da neko u Srbiji dobije tri odsto glasova i kaže "Ja ću vladati, hapsiću, tući i sve ostalo", naveo je Vučić. Predsednik je ukazao da bi Srbija u tom slučaju bila na svim crnim listama sveta.

Predsednik Srbije je istakao da je očigledno da je Kurtijev cilj potkopavanje mira, zbog čega su Srbi, kako je rekao, "sve vreme uhvaćeni između čekića i nakovnja". Vučić je istakao da se Beograd tome mora suprotstaviti i pokušati da očuva mir i da racionalnim argumentima objasni partnerima na Zapadu o čemu je reč.

Na pitanje koja je stabilna formula za izlazak iz krize, Vučić je odgovorio da danas ne vidi takvu formulu.

"Mogao bih da vam pričam bajke, ali nisam ljubitelj bajki, voleo sam ih do svoje pete ili šeste godine. Ali za mene je važno da se razgovara i da neko shvati da će nas, ako ne budemo odgovorni i ozbiljni, ovaj čovek (Kurti) uvesti u sukob", upozorio je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da ispod površine, nestabilna situacija tinja.

"Sada je mirno, danas je mirno. Sutra, kada ponovo počne da hapsi ljude, nikada više neće biti mirno", naveo je Vučić.

'Prestanite sa ovom glupošću'

Portal Pavlović tudej podseća da je bivši predsednik SAD Bil Klinton, kada ga je nedavno u Tirani odlikovao medaljom albanski premijer Edi Rama, uputio oštru poruku Kurtiju u vezi sa njegovom akcijom na severu KiM, rekavši: "Prestanite sa ovom glupošću".

Na pitanje Pavlović tudej da to prokomentariše, predsednik Vučić je pomenuo teorije zavere koje su preplavile društvene medije kao odgovor na Klintonovu poruku Aljbinu Kurtiju.

"Ne znam da li ste primetili šta se dogodilo posle. Došlo je do navale botova i trolova na društvenim mrežama, a kvazi zvaničnici i Kurtijevi saradnici optužuju Bila Klintona da je primao novac od Edija Rame da bi kritikovao Kurtija'', rekao je Vučić.

"To je kao nešto iz naučne fantastike; ne možete ni da komentarišete", dodao je Vučić.

"Sve što mogu da kažem je da je time samo potvrdio ono što svi drugi govore o njemu", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje da li je Edi Rama išta pominjao o Klintonovoj izjavi tokom državne posete Beogradu, Vučić je rekao da je Edi Rama pomenuo da je očigledno šta svi misle.

"Ne želim da se mešam u albanske sporove, ali da, obavešten sam kako je protekla poseta Bila Klintona Albaniji", dodao je Vučić.

U Kurtijevoj izjavi 'postoji nešto opasno'

U osnovi izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, da je tzv. kosovska policija "nastavak" tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), postoji nešto opasno, istakao Vučić.

Ako je ta izjava tačna, onda znači da je kosovska policija zabranjena, jer su sve grupe nastale iz OVK zabranjene na osnovu Rezolucije 1244, rekao je Vučić u intervjuu za portal The Pavlovic Today.

On je najavio da će i o tome razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i ukazao na to da je uloga Kfora bila upravo da razoruža tzv. OVK.

Predsednik Srbije je rekao da se postavlja pitanje šta je poenta onoga što Kurti govori i šta hoće celom tom pričom, osim što je to potpuno protivzakonito.

"Zato se plašim da on sprema mnogo opasnije stvari i pokušava da kaže ljudima da se spremaju za sukobe koje samo on želi da vidi i samo on želi da inicira. Mi želimo mir, a ono što on govori ukazuje da on želi sukob i ništa drugo", naveo je Vučić istakavši da je zbog toga toliko zabrinut.

Kurti se nije opredelio za potpuno povlačenje specijalaca

Predsednik Srbije je istakao da je smanjenje policijskih snaga u opštinama na severu Kosova i Metohije za samo 25 odsto, umesto potpunog povlačenja, smišljeno da od Srbije traži da uradi zauzvrat "ponovo nešto ozbiljno".

Nakon ubeđivanja Zapada, Kurti se nije opredelio za potpuno povlačenje tzv. kosovske policije iz opština na severu, već za smanjenje njenog prisustva za samo 25 odsto. Vučić je taj potez okarakterisao kao "besmislene političke igre" jer, kako je rekao, u Briselu ne mogu da nateraju Kurtija na bilo šta.

"Na severu Kosova i Metohije trenutno imaju oko 600, a smanjiće ih na 450. Nema promene, ništa", naveo je Vučić, dodajući da je "jasno da Kurti ne želi ništa da uradi".

Povodom puštanja iz pritvora trojice kosovskih policajaca, Vučić je rekao da su državni organi Srbije doneli tu odluku, ali da su u političkom smislu pažljivo slušali i poštovali reči mađarskog premijera Viktora Orbana o tom pitanju.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()