Vučić: Mađarska naš iskren prijatelj; Orban: Neprijatelji Srba jedva čekaju da im naude

Nakon potpisivanja sporazuma između Mađarske i Srbije, zvaničnici su se obratili medijima.

20.06.2023. 14:25
  • Podeli:
vučić orban brnabić novak miloš milivojević tanjug-64919a1c0e368.webp Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

Nakon današnje sednice Strateškog saveta Srbije i Mađarske, uz prisutvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Mađarske Katalin Novak, premijerke Ane Brnabić i mađarskog premijera Viktora Orbana, kao i članovi vlada dve zemlje, potpisan je niž važnih sporazuma.

Nakon potpisivanja, zvaničnici su se obratili medijima.

Obraćanje predsednika Vučića: Odnosi na istorijskom maksimumu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekoa je da je danas napravljen, u pravom smislu te reči, istorijski korak te da je na samoj sednici mađarski premijer Orban rekao da je pređena linija i granica koja je mogla da bude očekivana kada se grade najbolji odnosi Srbije i Mađarske.

 "Odnosi su na istorijskom maksimumu, najbolji u istoriji, politički odnosi, odnosi između ljudi. Ekonomski odnosi su na maksimalnoj razini, trgovinska razmena je 3.65 miliona, pet puta više neko pre 10 godina. Mađarska je peti u svetu, a treći u EU partner, a pre 10 godina je bila na 12. mestu", istakao je Vučić.

Kako je rekao, danas su potpisani prvi sporazumi iz oblasti odbrane i bezbednosti.

Govoreći o strukturi potpisanih dokumenata Vučić je rekao da je danas napravljen strateški iskorak između Srbije i Mađarske i posebno zahvalio mađarskim prijateljima na pomoći u oblasti energetike i da smo zahvaljujući Mađarskoj mogli da preživimo zimu.

Vučić je naveo da sada ima 560 miliona kubnih metara gasa u skladištima za potrebe Srbije što su ogromne količine koje pužaju sigurnost i za predstojeću zimu. Rekao je da je obezbeđeno i dovoljno nafte i dizela.

Govoreći o saradnji u drugim oblastima naveo je izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte, kao i izgradnju novih terminala koji će olakšati život građanima.

Naveo je i da je  formirano 10 radnih grupa zaduženih za saranju u raličitim oblastima, među kojima i one koje se odnose na  izgradnju naftovoda između Novog Sada i Mađarske, trgovinu gasom, kao i jedinstvenu naplate putarina.

Naglasio je da Mađari i Mađarska mogu uvek da računaju na Srbiju i građane Srbije, koji će uvek biti lojalni, dobri i istinski iskreni prijatelji i veoma pouzdani u situacijama kada nije lako i dodao da su baš takvi prijatelji uvek i svakome potrebni.

"Želim da se zahvalim Ištvanu Pastoru zato što znam koliko je truda uložio da bi Srbija i Mađarska danas imali ovakve odnose", naglasio je Vučić.
Predsednik Srbije se na kraju svog izlaganja zahvalio mađarskoj delegaciji i da zamolim članove srpske i mađarske vlade da na Paliću i u Subotici ulože dodatna novčana sredstva.

"Da se završi akva park, grade hoteli, čisti jezero i da od ovog napravimo jedno od najlepših mesta u centralnoj evropi i da privučemo dodatne turiste kako iz Srbije tako iz Mađarske", zaključio je Vučić.

Vučić je rekao i da je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom razgovarao o situaciji na severu Kosova i Metohije i u Republici Srpskoj i da je mađarsku delegaciju informisao o svemu što je Beograd uradio kako bi došlo do deeskalacije na KiM.

Obraćanje predsednice Novak: Plakali smo zajedno sa Srbima

Predsednica Mađarske Katalin Novak, koja je, kako kaže, odrasla u Segedinu, naglasila je da je Mađarska plakala zajedno sa Srbijom zbog tragedije u Ribnikaru.
Rekla je i da je ovo zlatno doba odnosa Srbije i Mađarske, i da naše zemlje razmišljaju dugoročno.

"Želimo da nastavimo mađarsko-srpsku saradnju. Radi se o dva naroda koja su suverena, i koji poštuju jedni druge. Postoji volja i konkretni planovi da u budućnosti imamo konkretne rezultate. Formirano je 12 radnih grupa, od kojih očekujemo da postignu rezultate", kazala je ona i dodala da zbog onog što se dešava u Ukrajini ne možemo da zanemarimo šta se dešava na Balkanu.

Obraćanje premijerke Brnabić: Istorijski dan

Premijerka Srbije nazvala je današnju sednicu istorijskim danom, naglasivši da Srbija nije usamljena u teškim danima zbog Mađarske.

"Ovo nije nešto što dođe samo od sebe. Osnivanje strateškog saveta za saradnju je prvi ovakav događaj u Srbiji. Mi nemamo nijedan međunarodni savet, osim sa Mađarskom. To je nešto na čemu će Vlada Srbije marljivo raditi, da dalje unapređuje saradnju u svakom smislu", rekla je Brnabić.

Premijerka je kazala da će Beograd i Budimpešta nastaviti da rade na zbližavanju, u svakom smislu.

"Podsetiću, prva zajednička sednica sa vladom Mađarske održana je 1. jula 2014. godine i nepunih devet godina kasnije, došao je dan kada osnivamo strateški savet za saradnju. To je devet godina marljivog, napornog rada", rekla je Brnabić.
Ona je navela da se na taj način u potpunosti menjaju odnosi između dve zemlje i da se tako gradi partnerstvo, zalog za budućnost.

Obraćanje Orbana: Neprijatelji jedva Srbije čekaju da joj naude

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas na Paliću da razlike između Srbije i Mađarske postoje i da su brojne, ali da one daju veliku vrednost saradnji dveju zemalja, i kada one sarađuju, stvori se ''ogromana energija''.

''Srbija nije u NATO i EU, Mađarska jeste, Srbija je pravoslavna zemlja, a Mađarska rimokatolička. Mi smo u centralnoj Evropi, a Srbija na Balkanu. Ali te razlike dodaju vrednost našoj saradnji, jer udruženi imamo ogromnu energiju na raspolaganju, koju možemo da uložimo u interes i unapređenje položaja naših naroda'', rekao je Orban.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicima Srbije i Mađarske, Aleksandrom Vučićem i Katalin Novak, i  premijerkom Srbije Anom Brnabić, Orban je istakao stav da treba da sarađivati sa svima, u vreme kada, kako je rekao, u Evropi jedna strana ne želi da sarađuje s drugom.

''Smatramo da treba sarađivati sa svima, sa što više zemalja. Srbija je ključna zemlja Zapadnog Balkana, a Mađarska je kapija Evrope. Imamo fantastične mogućnosti'', rekao je mađarski premijer.

On je naveo da Mađarska ''vrlo pomno'' prati događaje na KiM, i ocenio da ''neprijatelji Srbije jedva čekaju da joj naude''.

''Vidimo šta se radi Srbima. Smatram da je neprihvatljivo za međunarodnu zajednicu da jedne izbore sa učešćem od svega četiri odsto prihvata kao legalne, i rezultate takođe. Mi Mađari vidimo i jasno nam je'', rekao je Orban.

Smatra da Srbija treba da vrati na KiM trojicu uhapšenih kosovskih policajaca.

''Sa poštovanjem te molim, dragi Aleksandre, da dobro o tome razmislite. Mislim da bi bilo dobro da saslušate preporuku Mađarske, da ih vratite Kosovu, to bi vam pomoglo da sopstvenu stvar unapredite. Zato te molim da razmisliš o tome'', obratio se Orban predsedniku Vučiću.
On je pored toga naveo da u ''DNK Srbije i Mađarske'' ima sličnih stvari, poput slobode, suvereniteta i nezavisnosti, i dodao da se u politici ''samo tvrdokordnim radom'' postiže prijateljstvo.

''Ja se dobro sećam našeg prvog razgovora, mene i tadašnjeg premijera Vučića, kada sam rekao da ne treba da budemo taoci prošlosti, već da zajedno formiramo budućnost, kao slobodne zemlje. On je tada to potvrdio, rekao je 'da', da ne budemo taoci prošlosti'', zaključio je mađarski premijer.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()