Vučić: Mi smo zemlja koja je jedina vojno neutralna u ovom delu, čuvaćemo sami svoje nebo

Predsednik je zamolio pripadnike vojske da umesto da prikaz traje danas do 19.00 časova, da produže do 20 ili 21 sat.

15.09.2023. 17:14
  • Podeli:
vučić radule perišić tanjug-6504741d00dfd.webp Foto: Radule Perišić/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi najnovije naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave i razagovara sa vojnicima.

Predsednik je zamolio pripadnike vojske da umesto da prikaz traje danas do 19.00 časova, da produže do 20 ili 21 sat.

"Da Nišlije vide svoju vojsku i oružje, ostanite i duže da Nišlije vide", poručio je Vučić.

Predsednik je pitao pripadnike vojske da li su zadovoljni novim uniformama  i da li su zadovoljni i poželeo im srećan rad.

Ostajemo vojno neutralni

Obraćajući nakon obilaska prikaza naoružanja, Vučić je istakao: 

"Srbija je mnogo snažnija i jača nego što je do pre nekoliko godina bila i nastaviće da se razvija u smislu puteva, pruga, bolnica i to je ono što našoj zastavi i našem jedinstvu daje smisao. Nastavljamo da se razvijamo. Ulažemo ogroman novac. Mi smo zemlja koja je jedino vojno neutralna u ovom delu".

To je ono što našoj zastavi, slobodi i našem jedinstvu daje smisao, dodao je predsednik.

Čestitao je praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svim građanima i Srbma širom sveta i poručio da ma koliko granica da nas deli, niko ne može da nam uzme pripadnost istom rodu i isti srpski jezik i srpska trobojka.

Toga se nikada nećemo odreći i uvek ćemo pripadati istom narodu i to sa ponosom isticati, poručio je Vučić.

"Što se tiče naše vojske, mi smo i danas i prethodne nedelje dobili značajna pojačanja u oruđu i oružju i tek će toga biti. Nastavljamo da se razvijamo, ogroman novac ulažemo, neproporicionalno veliki u odnosu na našu ekonomsku snagu. Ali, mi smo jedina vojno neutralna zemlja u ovom delu sveta, kao i BiH zahvaljujući Republici Srpskoj", rekao je Vučić.

Kaže da smo, ipak, de fakto u okruženju zemalja koje pripadaju jednom vojnom bloku.

"A mi želimo ljubomorno da čuvamo svoju vojnu neutralnost i da sami brinemo o svom nebu, svojoj zemlji i deci i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti. Nećemo da pripadamo nijednom bloku. I dičimo se činjenicom da smo slobodna i slobodarska zemlja i dičimo se svojom crveno plavo belom trobojkom i dičimo se svojom snažnom i sve efikasnijom vojskom. Neka živi Srbija i srećan praznik svima", poručio je Vučić.

Šta je sve prikazano na pokazu naoružanja VS

Vučić je pogledao zaštitne šlemove, zaštitne naočare, komplet prsluk sa zaštitnom keramičkom pločom nivoa zaštite 3,  zaštitom za laktove i kolena...

Pogledao je ruski protivoklopni sistem Kornet, zatim protivoklopni raketni sistem 9K111, dalekometnu snajpersku pušku, automatski bacač granata, minobacace koji koriste različite kalibre, pušku Crna strela.

Vučić je pitao vojnike da li imaju dovoljno bojeve i vežbovne municije, zatim je pogledao streljačko naoružanje specijalnih jedinica i puške Scar, hekler, modularne.

Na današnjem prikazu izložen je velik broj borbenih i neborbenih sistema, brojno naouružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Vučić danas je, tokom obilaska prikaza naoružanja i sposobnosti Vojske Srbije u Nišu, rekao da nije u mogućnosti da poredi Vojsku Srbije kakva je danas i kakva je nekad bila, jer su u pitanju različiti nivoi.

Prema njegovim rečima, to bi bilo poređenje nemogućih stvari. Kako kaže, ovo nisu iste vojske, nije ista snaga, niti isti kalibar.

"Srbija je mnogo napredovala po tom pitanju. Mora namenska još mnogo da napreduje, moramo još mnogo toga da kupimo. Neke stvari nam stižu, ne mogu da govorim o tome. Mi to nazivamo igračkama, ali igračke nisu svakako. Važne su za opstanak Srbije. U pitanju je nešto što suštinski menja poziciju Srbije", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije obišao je i sisteme PVO Mistral, za niskoleteće avione, helikoptere i dronove.

Obilazeći prikaz naoružanja Vučić je rekao da je zadovoljan nabavkom transparentnih magacina za municiju.

"Tražili smo transparentne magacine, vojnik mora da zna u svakom trenutku koliko mu je municije ostalo u magacinu. Bezveze je da ne zna da li ima 8, 16 ili 25 metaka", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije pohvalio je Zastavin kundak sa obrazima i istakao da je neophodno nabaviti još bolju opremu za noćno izviđanje i kamuflažu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()