Vučić na "Pasuljanskim livadama": Izvodi se "Vatreni udar 2024"

Opšti cilj vežbe je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, te provera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije

04.07.2024. 12:41
  • Podeli:
vučić-66867c557b015.webp Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Danu visokih zvanica na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem „Vatreni udar 2024“.

Vežba je počela u 12 časova, u Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

Na poligonu „Pasuljanske livade“ u toku je realizacija aktivne faze opitne združene taktičke vežbe „Vatreni udar 2024“, na kojoj se uvežbava izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku.

Opšti cilj vežbe je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, te provera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Na vežbi učestvuju jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta.

Angažovano je oko 1.500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja se nalaze u procesu modernizacije, razvoja i ispitivanja za potrebe Vojske Srbije.

Na osnovu rezultata i zapažanja sa dvonedeljne vežbe biće utvrđena doktrinarna ograničenja i potrebe za razvojem novih taktičkih načela, proveriće se mogućnosti za zaštitu i odbranu od napada iz vazdušnog prostora i jednovremeno angažovanje različitih bespilotnih vazduhoplova i identifikovati potrebe za razvojem novih softverskih i hardverskih rešenja.

Na vežbi "Vatreni udar 2024" uvežbava se izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku, sa ciljem unapređenja sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, kao i provere funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()