Vučić: Na Vidovdan se sve vidi, napred je najbolji lek za Srbiju

Predsednik ističe da danas na Vidovdan, kada se sve vidi, i ko je vera i ko je nevera, jasnije nego ikada vidimo šta ovaj i svi drugi projekti znače za Srbiju i Beograd.

28.06.2023. 20:30
  • Podeli:
vučić rade prelić tanjug (2)-649c7bb18bb8a.webp Foto: Rade Prelić/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju obilaznice oko Beograda rekao je danas Vidovdan, praznik nad praznicima, dan koji je prerastao mit, i mit koji je postao život.

Obraćanje predsednika Vučića

"Sećanje nam je svakako najveća, ali ne i jedina obaveza. Nije reč samo o korenima koji nas vezuju za ono što smo bili. Niti je reč samo o bici koja je izbrisala jednu a stvorila novu istoriju. Nije reč ni o ratovima, ni o poniženju predaji jednog srpskog predsednika. Istorija nas uči da pobede, pa čak i najveće, mogu biti samo delić velikog poraza. A i porazi mogu biti deo veće pobede. Srbija neće niti može da beži od svoje istorije, cena koju smo plaćali od Kosova do Haga ne može biti veća", rekao je on.

Vučić ističe da su građani Srbije ponosni, zato što smo možda prvi put u svojoj istoriji prestali da naričemo nad svojom sudbinom.

"Umesto toga, počeli smo da radimo, stvaramo svoju sudbinu, gradimo je i čuvamo. Ne nekome u inat, već zato što znamo da su iza nas samo tuga i bol. A napred je najbolji lek za Srbiju. Jedan veliki pisac je rekao da nam se čitava istorija vrti oko Vidovdana. Tačno je, ali mi ne možemo ići u krug. Moramo da zakoračimo dalje, nijednog trenutka ne zaboravljajući ko smo, i odakle smo krenuli", rekao je predsednik.

U našim rukama je zemlja koja je naša jedina šansa, rekao je on.

"Crnjanski je rekao 'Život se ne menja, već prolazi'. Znajući to pokušali smo da manje besedimo, a više delamo. Imamo jedan život, i moramo da ga iskoristimo kako bi se naši potomci ponosili. Zidanje Skadra na Bojani ima stih "Grad gradili tri godine dana". I ova obilaznica se gradila 17 puta po tri godine dana, epski i mučno", kazao je Vučić.

Predsednik ističe da danas na Vidovdan, kada se sve vidi, i ko je vera i ko je nevera, jasnije nego ikada vidimo šta ovaj i svi drugi projekti znače za Srbiju i Beograd.

"Vidi se koliko smo u stanju da gradimo puteve i završavamo poslove iz prošlosti. I čini mi se da je jasno koliko svi zajedno volimo Srbiju. Od danas nijedno teretno vozilo nema potrebu da ide kroz centar Beograda, već da brzo i bezbedno obiđu grad. Tu mislim i na ljude koji dugo voze automobile. Mi smo razmišljali u skladu sa najsavremenijim primerima graditeljstva, gde nam je osnovni cilj udobnost i bezbednost putnika", rekao je on.

Vučić kaže da su mnogi govorili da nema izlaza za Beograd sa ove petlje.

Predsednik je istakao da ovo nije građeno zbog statistike, već da bismo mogli više da brinemo o našim ljudima.

"O majkama, sestrama, očevima, braći i sestrama. Da bismo imali veće plate i penzije. Moramo da više brinemo jedni o drugima, i da nastavimo da gradimo Srbiju. Danas imamo veliku obavezu. Pred nama je Ekspo 2027. Cela Srbija mora da se gradi jače i snažnije. To je moj zahtev, a ne molba. Slušajte ljude šta pričaju. Nisam slučajno rekao da ću ići da slušam ljude, na nacionalne konsultacije. Ne da držim mitinge, da saslušam šta imaju da nam kažu, a vi gledajte da ubrzate svoje aktivnosti i angažman, kako da što brže napredujemo", rekao je on.

Vučić ističe da smo veliku grešku napravili sa litijumom, koja će nas skupo koštati, i da nam se to ne sme ponavljati u budućnosti.

"Tu dragi kineski prijatelji, i prijatelji iz Azerbejdžana, mnogo računamo na vas. Nama su kineski investitori uvek među prva tri, i to pokazuje koliko se Srbija oslanja na Kinu. Podsetite predsednika Sija da ga ja i dalje čekam ovde, i da hoću da dođe još jednom pre kraja mog mandata. Znam da smo mi mala zemlja, podsetite ga na malu zemlju i predsednika, da dođe", rekao je on.

Predsednik je svima poželeo bezbedan, dobar i siguran put, i da mnogo toga izgradimo zajedno.

"Da sačuvamo svoju zemlju, Kosovo i Metohiju, ali i da se posvetimo budućnosti, da naša deca mogu da se ponose svojim precima. Ja sam danas ponosan predsednik Srbije. Ponosan zbog svega što je urađeno, i zbog onoga što dolazi. Deci često kažemo da nije važno da li su mršavi, debeli, lepi više ili manje, već da je važno ono što zna, jer je to ono što niko ne može da oduzme. Tako je i nama, niko ne može da nam oduzme rezultate", kazao je Vučić.

On je svim Srbima, a posebno ljudima na KiM, poželeo srećan Vidovdan.

"Živećemo i videćemo se u boljoj budućnosti, i nikome nećemo nikada dozvoliti da uništi srpski narod ili ga proteruje sa ognjišta. Neka živi Srbija, srećan Vidovdan", zaključio je predsednik Vučić.

Obraćanje ambasadorke NR Kine Čen Bo

Ambasadorka Čen Bo je rekla da je tokom izgradnje bilo mnogo izazova - od pandemije, energetske krize, do rasta cena građevinskog materijala.

"Zajedničkim naporima ostvarili smo veliki uspeh. Zahvaljujem se predsedniku Vučiću, Vladi Srbije i gradu Beogradu, na snažnoj pomoći kineskoj kompaniji 'Pauer Čajna'",rekla je ona.

Čen Bo dodaje da se ove godine obeležava 10 godina inicijative Pojas i put, i da je saradnja Srbije i Kine postigla velike rezultate.

Obraćanje ambasadora Kamila Hasijeva, ambasadora Azerbejdžana

Ambasador Azerbejdžana Kamil Hasijev se obratio prisutnima na srpskom, i istakao da je saradnja naše dve zemlje dovedena na nivo strateškog partnerstva.

"Poslednjih godina srpska privreda pokazuje veliki rast, uprkos pandemiji i svim problemima u svetu. Zvanična poseta predsednika Ilhama Alijeva, i vaša poseta predsedniče Vučiću Bakuu, dali su novi podsticaj produbljavanju partnerstva", kazao je ambasador.

On ističe da je naše prijateljstvo testirano vremenom, i da je zasnovano na poštovanju normama međunarodnog prava, posebno suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Danas je Srbija jedan od najbližih partnera Azerbejdžana u Evropi. Želim da vam se zahvalim gospodine predsedniče, i da kažem da se nadam kako će naše partnerstvo biti još dublje", zaključio je Hasijev.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()