Vučić najavio povišicu penzija, plata u zdravstvu i prosveti i dodatni novac za decu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obraćaju se javnosti.

07.06.2023. 20:05
  • Podeli:
brnabić vučić rade prelić tanjug-6480cbbf6cc41.webp Foto: Rade Prelić /Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obraćaju se javnosti.

Kako je ranije najavljeno, predsednik Vučić će izaći sa novim planovima i programima i da građane Srbije očekuju važne političke i ekonomske vesti. 

Uoči današnjeg obraćanja Vučić se sastao i sa koalicionim partnerom, liderom SPS i ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem, s kojim je kako je naveo, razgovarao o budućnosti Srbije i zajedničkim planovima.

Na početku se obratila premijerka Brnabić govoreći o radu Vlade Srbije u prethodnom periodu, sa posebnim osvrtom na digitalizaciju. Brnabićeva je govorila o tragediji koja nam se desila u dva masakra.

Razoružavanje, policija, Krivični zakon, mentalno zdravlje, nasilje

Premijerka je najavila da će pojasniti konkretne poteze Vlade Srbije u prethodnom periodu, rekavši da će govoriti o pet oblasti.

Prva oblast je razoružavanje, druga zapošljavanje 1.200 policajaca, treća oblast je izmena Krivičnog zakona, četvrta radna grupa za mentalno zdravlje, i peta borba protiv nasilja.

"Pripremljen je nacrt zakona, gde je predviđen moratorijum za držanje oružja, u trajanju od dve godine, i uskoro ćemo ga uputiti. MUP je 5. maja krenulo u reviziju svih izdatih dozvola, i do danas je urađeno dosta revizija. Ovaj posao mora da se završi do 4. avgusta. Počeli smo kontrolu, kako lica koja drže oružje, kako njega drže. Protiv vlasnika je podneto 116. zahteva za oduzimanje oružja", pojasnila je Brnabićeva.

Prema rečima premijerke, izvršena je kontrola 46 streljana, utvrđeno je da dve ne rade savesno, a oduzeto je šest komada oružja.

U okviru izmene zakona, donete su detaljni predlozi o promneni streljana, pooštravanje uslova, za one koji ne ispunjavaju uslove. Cilj je da se broj oružja smanji za 90 odsto, pojasnila je premijerka. 

"Radna grupa za podršku mladima je oformljena, i aktivnosti se sprovode zajedno sa svima koji su nadležni", rekla je Brnabićeva, dodajući da se radi sa najboljim stručnjacima u zemlji i iznela detalje psihološke pomoći koja se daje učenicima i roditeljima iz "Ribnikara" sa posebnim osvrtom na pružanje psihološke pomoći u "Dadovu".

Premijerka je potom govorila o zloupotrebama tragedije u "Ribnikaru".

Govoreći o svojoj poziciji, premijerka je rekla da je njena ostavka, ukoliko to otvara prostor za razgovore, na stolu te da ostavlja predsedniku Srbije da donese odluku o mogućim novim izborima.

Vučić: Imaćemo prevremene parlamentarne izbore

Nakon premijerke Brnabić obratio se predsednik Vučić koji je na početku svog obraćanja rekao da su parlamentarni izbori izvesni, samo je pitanje vremenskog okvira kada će biti održani.

"Prelazne vlade neće biti", pojasnio je Vučić i dodao da će sa svima razgovarati.

Pojašnjavajući premijerkinu izjavu da je njena ostavka na stolu Vučić naglašava:

"Verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike u onima koji bi trebalo da pokažu odgovornost. Ako ne nađemo sagovornika - idemo na izbore jer postoje rokovi. Ona podnosi ostavku u narodnoj skupštini RS, ja imam obavezu da kao predsednik ponudim mandat. Kada se konstatuje da ne postoji većina, moguće je da neko drugi postigne većinu, naravno. Kada istekne tih mesec dana, predstoje nam ustavni rokovi za održavanje izbora. Ja sam zadovoljan radom Ane Brnabić. Uvek smo spremni da se dogovaramo, ali to nije pitanje nečije partijske volje, nego svih političkih činilaca".

Prosveta i zdravstvo - povećanje plata, povećanje penzija

"I dalje držimo čvrstu fiskalnu stabilnost, i uspeva se da sa uvećanim prihodima, obezbednimo niži deficit. Ljudi u vladi, i ja kao predsednik se staramo o boljem životu građana", pojasnio je predsednik i najavio povećanje plata prosveti.

Ukupno povećanje plata će biti ukupno16 odsto.

"Od 1. septembra pet i po odsto povećanje plata u prosveti, a od 1. decembra još deset odsto", pojasnio je Vučić.

Isto povećanje najavljeno je medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima.

Nakon najave ovih povećanja, predsednik je najavio povećanje penzija od 14,6 odsto kumulativno.

Pojeftinjenje hleba Sava, nema povećanja struje, mere za decu

Hleb Sava će biti jeftiniji, sa 57 dinara će se spustiti na 54 dinara, najavio je predsednik Vučić i dodao da će od MMF-a biti traženo da se ne poveća cena struje.

"Doneli odluku da damo po 10.000 dinara za svako dete, do 16. godine", najavio je Vučić i dodao da se to odnosi na svu decu do 16. godine starosti s tim da će novac primiti majke na svoj račun, a prijave će biti od 20. avgusta.

Prema njegovim rečima, prijavljivanje ide od 20. avgusta  do 15. septembra, a isplata oko 25. septembra.

Predsednik je pojasnio da to znači da će svaka majka dobiti novac po detetu, odnosno ako majka ima troje dece do 16 godina, primera radi, dobiće 30.000 dinara. Takođe, ukoliko samohrani otac ili staratelj brine o deci, oni će dobiti novac na svoj račun. Za ovu meru, kaže predsednik, izdvojeno je 100 miliona evra.

Vučić je najavio i podelu dodatnih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()