Vučić nakon sastanka sa O'Brajanom: Mala smo zemlja, ali ćemo se boriti

Nakon sastanka, dvojica zvaničnika obratila su se novinarima

20.04.2024. 09:12
  • Podeli:
vučić o'brajan sava radovanović tanjug (2)-6623851b88097.webp Foto: Sava Radovanović Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

Sastanak je počeo nešto posle 09.00 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u Beogradu.

Vučić je juče, u najavi sastanka, rekao da će to biti važan i težak razgovor.

Nakon sastanka dvojica zvaničnika obratila su se medijima.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić je na početku svog obraćanja istakao da je O'Brajan uvek  dobro došao u Srbiju te da saradnja sa SAD-om ide uzlaznom odnosno rastućom putanjom.

Govoreći o razgovorima o KiM, predsednik Vučić je istakao da su se u malo čemu saglasili.

"Ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno i rekao sam kakve sve laži dolaze od onih koji govore o ratu, na takve laži teško jeodgovarati. O svemu drugom imam različite stavove kada je reč o KiM i Srebrenici. Drago mi je što je pomenuo da je obaveza Prištine stvaranje ZSO iako je to već punih 11 godina mrtvo slovo na papiru. Posle više od četiri hiljade dana ništa nisu uradili, samo su nametali nove probleme srpskom stanovništvu, od ukidanja dinara gde smo mi morali da tražimo rešenje koje opet oni neće, da ne govorim o hapšenju i prebijanju Srba", istakao je Vučić i dodao da smo na sve to dobili ćutanje Stejt Departmenta, EU i međunarodne zajednice, a Priština će za to biti nagrađena članstvom u Savetu Evrope.

"Znam ja da predstavljam jednu malu zemlju, ali mi ćemo se koliko možemo da se borimo i suprostvljamo", rekao je Vučić.

Istakao je kako je posebno zabrint zbog Srebrenice, te da je to pitanje protivpravno izneto u GS UN, baš na 29. godišnjicu događanja u Srebrenici.

Sava Radovanović Tanjug

 "Srećan sam što sam imao priliku da razgovaram sa O Brajanom, znam stavove Amerike. Nadam se da će neke mlađe generacije voditi bolju politiku sa manje jeda. Ali kada izgubimo u Savetu Evrope i Generlanoj skupštini UN moraćemo da se borimo dalje za plan rasta, za život naše dece i idemo uzdignute glave bez bozira na to što su pokušali silom da nam spuste glavu. Moraćemo da računamo na Amerikance i druge partnere", rekao je predsenik.

Vučić je poručio da je zahvaljujući američkim kompanijama postoje mesta i gradovi u Srbiji gde ljudi dobro žive.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je istakao da, što se tiče predloga Rezolucije o Srebrenice," kao veteran koji nema šta da izgubi, ja sve kažem u lice i ne kažem sve ono što sam imao sa O Brajanom, ali ne krijem koliko nam teško pada sve što se dešava".

Za našu borbu, predsednik ističe da smo sami i da kada Amerika podigne prste automatski 70 država ide za njom.

"Mi takvi sami suprostavićemo im se po pitanju rezolucije, svom svojom snagom, malenom, beznačajnom, suprostavićemo se u UN, to mogu da vam obećam", rekao je Vučić.

Sava Radovanović Tanjug

Obraćanje O'Brajana


Kao pravi domaćin, predsednik Vučić je prvo obraćanje novinarima prepustio gostu. O'Brajan je na početku obraćanja rekao da su prvenstveno razgovarali o Vučićevoj poseti sednici u UN.

"Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje SZO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze, nadam se da ćemo raditi na tome da ispunimo obećano i pomognemo. Međunarodna politika prema Srbima na KiM počiva na zasnivanju ZSO", rekao je visoki američki zvaničnik.

O'Brajan je, dotičući se pitanja Rezolucije o Srebrenici, istakao kako je baš on bio deo prvog tima koji je istraživao ubistva u toj regiji.

"Mnogi počinioci su bili u istražnom postpuku i suđeno im je. Sećam se i toga da je najteži deo istrage, kada su nam vojska RS i zvaničnici Srspke garantovali bezbednost. Danas moramo da se suočimo sa istinom, tada smo bili partneri i moramo i dalje", rekao je O Brajan ističući da je aktuelna sradnja između Srbije i SAD dobra.

O'Brajan je istakao i da je predsednik Vučić glavni zagovornik da ti odnosi budu još bolji, i da granice ne igraju nikakvu ulogu.

Sava Radovanović Tanjug
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()