Vučić: Ne verujem da će doći do sastanka sa Kurtijem u Parizu

Vučić je sa Makronom u Parizu razgovarao o situaciji na KiM

10.11.2022. 17:12
  • Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas imao veoma dobar i sadržajan razgovor o mnogim važnim temama, a tako i o KiM, sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Sledeće godine poseta Makrona Srbiji

Vučić je, nakon sastanka sa šefom, francuske države, ukazao da retko kada govori na ovakav način, ali da je izuzetno zadovoljan što je došao u Pariz i imao priliku da ovako dugo razgovara sa Makronom.

“Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim. Razgovarali smo o situaciji na KiM, našim bilateralnim odnosima. Početkom sledeće godine se nadam i očekujem posetu Makrona našoj zemlji”, rekao je on.

Vučić je kazao da je poneo sva dokumenta koja govore ili potvrduju šta su stavovi Srbije, predao ih, govorio o ozbiljnosti našeg pristupa i želju da se situacija umiri i stabiliziju, ali i frustracijama našeg naroda, pošto deset godina neko ne ispunjava svoje preuzete obaveze.

“Srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi”, podvukao je on.

Vučić je ukazao da je sa Makronom razgovarao i o evropskoj perspektivi, ali i svim pitanjima saradnje, naših privrednih komora, MEDEF-a, napretku našeg aerodroma, dodajući da Vansi fantastičan posao radi, što svi koji putuju mogu da vide kako izgelda naš aerodrom, ali i metrou i svemu važnom.

“Veoma sam zadovoljan razgovorom”, kazao je on.

'Ne verujem da će doći do sastanka sa Kurtijem'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da ne veruje da će doći do sastanka između njega i Aljbina Kurtija, ali da je uvek spreman za to.

Na pitanje novinara da li je predsednik Francuske Makron imao neki predlog za izlazak iz ove situacije na KiM i neki predlog rešenja posle izlaska Srba iz institucija, da li smo bliži formiranju ZSO pošto Kurti najavljuje mogućnost susreta sa vama i da li postoji takva mogućnost, Vučić je rekao:

"Postojala je, uvek sam spreman, ali ne verujem da će ga biti. Razgovarao sam sa Makronom o mnogo toga, Srbi su jasno napisali u svom zvaničnom saopštenju šta su uslovi za povratak u institucije", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je, ipak, optimističniji posle sastanka sa Makronom, kaže da nikada nije optimističan, ali da je imao vrlo dobar sastanak, iz ugla bilateralnih i drugih odnosa.

"I rekao sam da ne mogu o svemu da govorim, a što se odnosa sa Prištinom tiče, ne postoji razlog zbog kojeg bi bio optimističan. Doneo sam danas i dokumenta i oko tablica o kojima pričamo i pokazao sam i Makronu - evo izvoli, je l ovde piše KS slash (crtica) RKS. Piše, samo to tražim, ali oni neće to da daju jer su to ukinuli jednostranom odlukom 2020. godine. Zato što su to statusno neutralne tablice, samo tražimo ono što piše, samo da nam niko ne izmišlja ono što ne piše", poručio je Vučić.

Na pitanje šta mu je još rekao Makron, dodao je: "Još mnogo toga, nije uvek sve za javnost".

Makron iskreni prijatelj Francuske

 Francuski predsednik Emanuel Makron je iskreni prijatelj Srbije, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon njihovog sastanka u Parizu.

Na konstataciju novinara da ga je Makron u Jelisejskoj palati dočekao vrlo srdačno, i na isti način ispratio, Vučić je rekao da je na francuskom predsedniku da govori o tome.

“On je predsednik velike zemlje, druge najveće u Evropi, ja sam predsednik jedne ponostite, divne, za mene najlepše zemlje, male u odnosu na Francusku. Doživljavam ga kao iskrenog prijatelja naše zemlje i čini mi se da i on poštuje što ga ne lažem, što uvek govorim istinu, uvek sam otvoren i zna da mi, što kažemo, to i uradimo”, rekao je Vučić.

Dodao je da se veoma dobro poznaje sa francuskim predsednikom, te da je uveren da je još mnogo stvari pred nama koje možemo zajednički da uradimo.

“Verujem da je još mnogo toga pred nama i da možemo velike stvari da potpisujemo u Beogradu, kada dođe. Biće tu još detalja o kojima ćemo moći tek da govorimo, jer nije danas pravi trenutak za sve”, rekao je Vučić.

"O ZSO nemoguće raspravljati u okviru francusko-nemačkog plana za KiM"

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas ideju da se o Zajednici srpskih opština(ZSO) na Kosovu i Metohiji raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana za KiM.

"Kako mislite da nam neko stavlja nešto što tobož treba da dobijemo nekakvim zaključnim sporazumom, a to je trebalo da bude u prvom sporazumu. Nema ništa od tog posla", odgovorio je Vučić na pitanje novinara, o spekulacijama medija da postoji plan u tri tačke za rešenje aktuelene situacije na KiM čija je sustina da se Srbija saglasi da se o zahtevu za ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana.

Zamoljen da prokomentariše izjave američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera koji je rekao da je zabrinut zbog 21. novembra (za kada je Kurti najavio kazne za Srbe koji nisu preregistrovali automobile) i da što pre treba raspravljati o ZSO Vučić je rekao da je Hovenijer s pravom uplašen.

Kao što sam i ja uplašen, dodao je, jer sam posle julske krize, krajem avgusta u Briselu rekao da imamo problem sa ličnim kartama.

"Rekao sam mi ćemo predočiti nešto što nije lako za nas, ali je to u okviru naše politike i Otvorenog Balkana i to je nešto što je nemoguće da neko odbije. Da bi prevazišli tu situaciju, ali oko tablica je to nemoguće", naveo je Vučić.

On kaže da su ga tada molili da to uradi, da će oni preuzeti na sebe brigu oko tablica.

"Rekli su naš je posao da ubedimo Kurtija da se to reši drugačije i kao što vidite, nije se rešilo ništa", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da govori stvari koje ne mora, samo da bi pokazao kako smo saterani u ćošak, što su Srbi sa celog Kosova razumeli i sad je, kako ističe, mnogo teže.

"Kako ću ja sad da im kažem da se sutra vrate u institucije? Srećom, oni su sami postavili uslove. Nema od tog posla ništa, dok se ne ispune oba uslove i to je to", poručio je Vučić.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()