Vučić: Nisam ruski plaćenik, ni američki, ni evropski - borim se samo za Srbiju

Predsednik je rekao i da neće pustiti da u Njujorku naša zemlja bude bez odgovora kad je reč o rezoluciji o Srebrenici

13.05.2024. 20:15
  • Podeli:

Nisam ni ruski plaćenik, ni evropski, ni američki, radim samo za Srbiju i borim se za Srbiju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle pisanja pojedinih opozicionih medija da je "beskičmenjak" zato što je u Beogradu primio suprugu predsednika Ukrajine Olenu Zelenski.

Vučić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da to prokomentariše rekao da je teško da odgovori i upitao je šta žele od njega kao predsednika.

"Pre tri dana u ovoj zemlji je bio predsednik Narodne Republike Kine, Si. Ti isti su pisali - Vučić kuva žabu kako bi obavestio narod da Srbija neće da bude na evropskom putu. I to su im bili glavni naslovi. Ja sam ćutao iz pristojnosti, reč nisam rekao. Ugostio sam našeg dragog gosta iz Kine, ćutao, bavio se državnim pitanjima, državnim stvarima. Molio sam za fabrike da dođu u Srbiju, molio da uposlimo ljude i borio se za svoju zemlju", rekao je Vučić.

On je dodao da su danas u Beogradu bili ministar spoljnih poslova Ukrajine i Olena Zelenski.

"A šta vi u stvari hoćete od mene? Od svog predsednika? Šta u stvari želite od mene? Da ne razgovaram sa zemljom od 40 miliona stanovnika, koja nikad ništa nažao Srbiji nije uradila, koja nije priznala Kosovo. A pritom imam zadatak i obavezu koju ste mi vi dali. Da ih molim da ne budu na drugoj strani povodom Saveta Evrope u Strazburu ili gde god. I da ne budu protiv nas i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija", rekao je Vučić.

On je dodao da je sa njima danas razgovarao o ekonomskom forumu koji treba da se organizuje u Beogradu, kao i kako da se privuku ukrajinski biznismeni i obrnuto.

"Šta je u tome loše? Zbog toga nemam kičmu? A sutra kad budem govorio ili prekosutra o tome, i to na ruskom jeziku, kako se vrši revizija istorijskih činjenica... Sad neću moći zbog Njujorka, pa ću to da ostavim, trebalo je 15-og, jer su tad završene borbe. Hoćete tad da mi kažete da sam ruski plaćenik?", upitao je Vučić.

Poručio je potom da nije ni ruski plaćenik, ni evropski, ni američki. 

"Radim samo za Srbiju. I borim se za Srbiju. I to što sad govorim, govorim u polumagnovenju, jer su mi misli već u Njujorku. Hteo sam da govorim i o Beogradu, da se zahvalim Evropskoj investicionoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj...", naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da neće pustiti da u Njujorku Srbija bude bez odgovora.

"Znam ja da mi njih ne možemo da pobedimo. Ali ću im otežati toliko da će ih biti sramota. I da se ja dodvoravam nekome koga ću da primim i kad ću da primim? Ne pada mi na pamet", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da upravo Olivera Varheljija mogu da pitaju za koga uvek kažu da ima kičmu.

"Vi ste došli da mi pričate da nemam kičmu, zato što sam primio nekog iz Ukrajine. A sutra biste mi zvocali po glavi što nisam uveo sankcije Rusiji. Šta u stvari hoćete ljudi? Birajte predsednika koji će svaki dan da se povija na povetarcu i da služi svakoj budali u našoj zemlji koja pomisli da može da upravlja predsednikovim vremenom, resursima zemlje i tako dalje", poručio je Vučić.

Varhelji: Vrata EU otvorena, moguć prijem novih članica za pet godina

Varhelji je istakao da su vrata Evropske unije za prijem novih članica otvorena, kao i da je moguće da se to dogodi za pet godina, do kada će trajati mandat novoj Evropskoj komisiji (EK).

Na pitanje da prokomentariše da li je mislio na ceo region Zapadnog Balkana ili na pojedinačne države, kada je rekao da će nova Evropska komisija koja bude izabrana na kraju mandata primiti nove članice, Varhelji je naveo da je jasno da su vrata EU otvorena i ukazao da su lideri EU, kao i Evropski savet u poslednje dve godine više puta govorili o proširenju, što znači da postoji želja da se to dogodi.

"Moramo da ponovo uspostavimo momentum. Imali smo prethodnu komisiju koja je započela svoj rad rekavši da neće biti proširenja. Mislim da smo to prevazišli. Izgubljeno je vreme, ali ne samo da smo nadoknadili vreme, već smo nastavili napred za još pet godina u ovom mandatu", rekao je on.

Varhelji je naveo da je za pet godina "savršeno moguće" proširenje EU, posebno ako se pogleda koliko je bilo potrebno da se dogodi prethodno proširenje.

"Vidite ekonomsko investicioni plan koji je možda najuspešniji deo budžeta EU. Sada smo na 60% celokupne pomoći koju smo programirali i zato vidite da je plan rasta prošao veoma teške pregovore o budžetu bez ikakve promene. To je jasan znak koji treba i ovde shvatiti da je EU spremna da prihvati nove članice", rekao je on.

Dodao je da će naredna Evropska komisija imati sve instrumente pri ruci da donese rezultate sa proširenjem.

"Sada takođe treba da vidimo formiranje nove komisije, komisije za proširenje, ali to je na liderima Europske unije da iznesu stav o tome, mislim da će nastaviti, mislim da nisu radili uzalud da uspostave sve ove alate i mislim da je jasno šta je to šta dolazi, ali to mora da bude nepovratan proces", zaključio je Varhelji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()