Vučić: Čelično prijateljstvo Kine i Srbije niko ne može da razdvoji

On je nakon razmene potpisanih sporazuma rekao Siju da će i Srbija uvek biti uz Kinu

08.05.2024. 13:12
  • Podeli:
vucicc-663b5de7c86ef.webp Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da čelično prijateljstvo Kine i Srbije niko neće moći da razdvoji i zahvalio se kineskom predsedniku Si Đinpingu što je ta zemlja uvek bila uz Srbiju kad god joj je bilo teško.

On je nakon razmene potpisanih sporazuma rekao Siju da će i Srbija uvek biti uz Kinu.

"Kina nikada nije okrenula glavu od Srbije, bili su uz nas i pre 25 godina. Otvorili ste nam prozore nade. Beskrajno vam hvala, dobrodošli ste uvek u svoju drugu kuću", rekao je Vučić.

On je rekao i da je Si potvrdio da će Kina ne samo učestvovati na Expu2027 već i da će svojim iskustvom i znanjem da pomogne našoj zemlji da to organizuje i predstavi se u najboljem svetlu.

Rekao je da je Srbija kupila pet vozova od Kine i još devet za lokalne pruge, ali da je namera da se vozovi proizvode u Srbiji.

Kako je rekao, iako su mu se svi smejali zbog toga, započeli su i pregovore sa kineskom kompanijom oko letećeg taksija koji ćemo uspostaviti 2027. godine. 

Objasnio je da se radi o jednoj od najpoznatijih kompanija u svetu, ali da ne želi da otkriva ime, kao i da je u pregovorima sa proizvođačima električnih automobila.

"Hvala Siju i na donaciji od 26 miliona evra kao podršku za dalji razvoj Srbije. U svim oblastima društvenog života vidimo mogućnosti za napredak. Od kulture i sporta do finansija, možemo mnogo da uradimo. Sve što smo sanjali oko pruge Beograd - Budimpešta završićemo do kraja godine uz pomoć kineske kompanije. Mađari su nas uverili da će do 2026. završiti svoj deo", rekao je Vučić.

Dodao je i da je sa Sijem razgovarao o saradnji sa drugim zemljama, od Mađarske do UAE.

Dodao je da imamo izuzetnu saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane i da će se to nastaviti, kao i da se nada da će saradnja u oblasti zaštite životne sredine i energetike da se produbi.

"Razgovarali smo i o novim avio linijama do Šangaja i Vanžaoa. To su velika i važna mesta, a sačuvaćemo i ovaj do Pekinga. Razgovarali smo i o kineskim kompanijama, železari, unapređenju turizma", rekao je Vučić i dodao da su razgovarali i o situaciji u Ukrajini i Gazi.

Vučić je zahvalio Siju što ga je pažljivo slušao i poručio mu da je mogao da vidi šta o njemu i o Kini misli srpski narod koji ih je dočekao ispred Palate Srbija.

 
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()