Vučić posle trilaterale: Srbija neće biti hot spot za migrante, to nikad ne bih prihvatio

Vučić je rekao i da je trenutno u srpskim prihvatnim centrima 477 migranata

22.10.2024. 14:11
  • Podeli:
fico vučić orban facebook aleksandar vučić-6717995bea499.webp Foto: Facebook@Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Komarnu u Slovačkoj da Srbija neće biti hot spot za migrante i istakao da mu to niko nije ni tražio, kao i da to ne bi ni prihvatio ni pod kakvim uslovima.

 Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara na zajedničkoj konferenciji za medije  posle trilateralnog sastanka sa premijerom Slovačke Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, da li je bilo priče o tome da Srbija postane ono što je Albanija za Italiju i pod kojim uslovima bi na to pristao.

Hot spot za migrante - ni pod kojim uslovima

 "Ne pada mi napamet niti bih to prihvatio ni pod kakvim uslovima. Nema tog trika, nema te igre i nikakve priče. Moji prijatelji niti su to pitali, niti su to tražili, niti bilo ko drugi sme to da me pita, pošto mi ne pada na pamet o tome uopšte da razgovaram", istakao je Vučić.

 Dodao je da su nama ponudili svaku vrstu pomoći i da već zajedno radimo sa Mađarima i kroz Fronteks i kroz druge zajedničke patrole i zajedničke organe. 

"I danas je Robert (Fico) ponudio podršku i slovačke policije i verujem da ćemo i tu uspostaviti zajedničku saradnju. Ja sam im zahvalan za svaku vrstu podrške i svaku vrstu pomoći", rekao je Vučić.

Vučić je na početku svog obraćanja istakao da će Srbija nastaviti sa tim zemljama da sarađuje i zajedno radi na suzbijanju ilegalnih migracija.

 "Postigli smo rezultate radeći zajednički, nije bilo jednostavno, ali u ovoj godini je 80 odsto manje migranata nego prošle godine. Nastavićemo da radimo zajedno i verujem da će rezultati biti dobri. U prihvatnim centrima Republike Srbije u ovom trenutku ima svega 477 migranata. Mi ćemo svoj posao u interesu i Evrope i naših prijatelja, naše braće u Mađarskoj i Slovačkoj, naravno nastaviti da radimo", naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Naveo je da je danas razgovarano o mnogim temama.

 "Ali, pre nego što kažem nekoliko reči o tome, želim da istaknem svoju ličnu sreću i zadovoljstvo što Roberta (Fica) vidim u ovako dobrom stanju. Za nas je 15. maj dan pokušaja zločinačkog ubistva Roberta Fica bio izuzetno težak dan i to nije pitanje mojih ličnih odnosa sa Robertom, to je pitanje onoga kako se cela Srbija tog dana osećala", istakao je Vučić.

Dodao je da njemu danas smeta činjenica da se mnogi u Evropi i svetu prave kao da se to nije dogodilo.

"Zato mi sa velikom pažnjom isčekujemo rezultate istrage slovačke države, jer smo sasvim uvereni da to nije moglo da bude samostalno delo pojedinca, već rezultat jedne sveopšte atmosfere i opštih i koordinisanih napada na premijera Roberta Fica. Ne želeći da se mešam u bilo koji način u unutrašnje stvari u Slovačkoj, samo hoću da kažem, dragi Roberte, da vam želimo dobro zdravlje, da vam želimo dobru formu, da još dugo radite u interesu svoje zemlje, svoje porodice, svog naroda i verujem da će to biti dobro i za sve vaše prijatelje", poručio je Vučić.

 Naveo je da je danas razgovarao sa Ficom i Orbanom i o svim drugim važnim pitanjima i da svaki put mnogo toga naučio od njih dvojice.

"Radujem se našim bilateralnim susretima uskoro u Beogradu, a uvek sam spreman i smatram ovaj format trilateralnih susreta u kojima naše tri zemlje učestvuju veoma važnim i veoma dobrim", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da njih trojica imaju nešto drugačije mišljenje po pitanju rata u Ukrajini.

 "Mi bar smemo da govorimo i izgovorimo reč 'mir', jer danas u Evropi i svetu samo može da se govori o pobedi jednih nad drugima, a ne o tome kako nam je mir nasušno važan", naglasio je Vučić.

Dodao je da je preneo poruke Srbije i građana naše zemlje i da smo zahvalni na podršci na evropskom putu našim mađarskim i slovačkim prijateljima. 

"Verujem da ćemo nekog uspeha imati u budućnosti. Ako ga budemo imali, hvala našim prijateljima, ako ga ne budemo imali, opet hvala. Srbija je dobro napredovala u proteklom periodu i to ne bismo mogli bez bratske i prijateljske podrške onih koji su nam najbliži", poručio je Vučić.

 Vučić je rekao i da  Srbija danas sa Mađarskom ima najbolju saradnju u istoriji, kao i sa Slovačkom, kao i da će Srbija svaku inicijativu za unapređenje saradnje sa tim zemljama podržati.

On je tako odgovorio na pitanje slovačkog novinara da li je današnji sastanak neki novi format saradnje poput Višegradske grupe.

Vučić je naglasio da Srbija Mađarsku i Slovačku doživljava kao bliske zemlje.

 "Svaka vrsta sastanka i inicijative od naših prijatelja biće podržana od strane Srbije", rekao je on.

Na isto pitanje Fico je rekao da je saradnja zemalja članica Višegradske grupe utoliko značajnija, jer Evropska unija ima svoju "mračniju stranu" u smislu dvostrukih standarda, i da postoje pokušaji da se likvidira Višegradska grupa.

"Ima tema koje nas ujedinjuju. Za to sam da Srbija postane deo ovih struktura", rekao je Fico.

 Orban je istakao da je tokom mnogo godina naučio da ne treba biti previše pametan i izmišljati formate.

"Svakodnevni problemi omogućiće oblike saradnje, jer život donosi nove teme. Pristalica sam tog pristupa", rekao je Orban.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()