Vučić: Potpisivanje Memoranduma je velika prilika za nas i ceo region, to je naša šansa generacije

"Nama je potrebno da vratimo ljude, da ostanu u Podrinju", istakao je Vučić

21.07.2024. 21:26
  • Podeli:
vučić tv pink-668c1a2230ea3.webp Foto: TV Pink/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras gostujući na TV Pinku da je potpisivanje Memoranduma o razumevanju u vezi sa mineralnim sirovinama naša velika prilika i prilika za ceo region. 

"To je naša šansa generacije. Argentina je bila gotovo dvostruko bogatija nego Francuska i Nemačka. To danas nije slučaj. Venecuela je bila bogatija od svih zemalja, Južna Koreja je bila najsiromašnija zemlja, sada je jedna od najbogatijih. Emirati su nastali 1971 godine. Otac moga priajtelja Bin Zajeda je otišao u Libiju kod jednog od najvećih lidera, poljubio tle i rekao "Nadam se da će moja zemlja izgledati kao vaša posle 40 godina". Pogledajte kako sada izgledaju Emirati, a kako druge zemlje a to je zato jer je važno kakve se odluke donose, da budu pravovremene i da se donose u interesu države. Imali smo mnogo propuštenih prilika u prošlosti", rekao je Vučić i rekao da su stvari ovde čiste.

Kaže da po tome kako su mediji u regionu izveštavali o tome što je Srbija potpisala Memorandum sa EU može da se vidi da je Srbija time uradila odličnu stvar.

Potpisivanje Memoranduma - velika šansa

"O suštini i o posebnim ekonomskim posledicama nije bilo ni reči. I po tome je bilo dovoljno da shvatite i razumete koliko ih je to zabolelo i koliko im to smeta. U normalnom regionu i normalnom okruženju bili bi zadovoljni jer deo stvari mora da bude autsorsovan i njihove kompanije bi mogle da rade, da zapošljavaju ljude", rekao je Vučić.

"Gubimo stanovništvo u Podrinju, sa druge strane Drine je to još izraženije. Nama je potrebno da tamo vratimo ljude, da tamo ostanu i opstanu", istakao je Vučić.

Predsednik je najavio i da će sutra u Kragujevcu Stelantis pokrenuti probnu proizvodnju novog električnog modela "fijat grande pande", kao i da će za dva meseca krenuti i serijska proizvodnja.

"Sutra je veliki dan. Karlos Tavareš (izvršni direktor Stelantisa) je jedan od trojice najmoćnijih evropskih direktora, menadžera, CEO-a. Dolazi u Srbiju, otvoramo probnu proizvodnju 'fijat grande pande' i onda za dva meseca to kreće u serijsku proizvodnju", rekao je Vučić u emisiji Hit tvit na Pinku.

Naglasio je da su to ogromne stvari za Srbiju, jer će i na osnovu toga biti povećane plate i penzije.

Evropa, Srbija i Rusija

"U Evropi su zabrinuti ne zbog onoga što Srbija stvarno radi ili ne, a dosta je uradila na približavanju jedinstvenom evopskom tržištu i to ćemo odlukama vlade početkom avgusta potvrditi i bićemo prva zemlja koja je sve prihvatila u skladu sa vrlo teškim putem koji mora da se prođe. Ne brine njih to, nije ni to što pišu da smo ruski agenti, njih brine moj odnos, oni nisu sigurni da li ja verujem u evropsku budućnost, jer misle da ako bih ja to gurao, brže bismo završili", rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da Srbija obavlja svoje reformske zadatke, kao i da je on na čelu nezavisne i suverene zemlje koja ima svoje interese na različitim stranama sveta, ali ne odustaje od evropskog puta. 

"Ako je moje viđenje situacije u Ukrajini drugačije ne znači da smo neprijatelji. U Londonu sam čuo, zgazićemo Ruse samo što nismo, ujedinućemo se, šta bi nam Čerčil rekao. Nisam hteo da im kažem i koliko su daleko od Čerčila. Ima nekih koji sebi daju za pravo da se nazivaju Čerčilovim naslednicima, a nemaju pojma šta se dešava na terenu, čak i kada ih pitam. Onda mi kažu šta ti Putin kaže ", naveo je Vučić.

 On je dodao i da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije razgovarao dve i po godine i da Putin vodi računa o poziciji Srbije, odnosno da iz tog ugla ne želi da traži tu vrstu razgovora da ne bi time ugrozio Vučića.

On je ocenio i da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tri puta više "pri sebi" nego mnogi drugi sa kojima je razgovarao u Londonu.

"Bolje zna kakvo je stanje na terenu. Lako je kada neko drugi gine, a Ukrajinci ginu svaki dan. Što se tiče sankcija smatram da smo doneli ispravnu odluku", rekao je Vučić.

Na pitanje o hibridnom ratu protiv Srbije, Vučić je rekao da je mnogo sukoba bilo i da su Amerikanci i Nemci radili i dogovarali zajedno.

Hibridni rat oko litijuma na svetskom nivou

Govoreći o svetskoj agendi, Vučić ističe da je mnogo novca u igri i da predstoje ratovi oko litijuma.

"Neke zemlje biti mnogo uspešnije, a neke će da zaostaju", poručuje predsednik.

Na pitanje da li se srpske službe bezbednosti suočavaju sa pretnjama i izazovima, jer kada se pogleda sve  što se dešava oko litijuma, može da se zaključi da je to jedan hibridni rat, i da li je moguće, da Srbija ojača službe bezbednosti, Vučić je rekao da je to teško pitanje i da smo mi mali u odnosu na te velike, te da je mnogo bilo i sukoba unutar različitih zapadnih službi.

"Tačno je da su Amerikanci radili zajedno sa Nemcima...Ali komplikovani su odnosi tamo. Neki su mi u Evropi zamerili što samo sa Nemcima, neki što smo sa ovima. Mi objasnimo da je to sa Evropskom unijom. Nije jednostavno. Nije jednostavno ni sa te strane", rekao je Vučić na TV Pink.

Kako je dodao, važno je da se sačuvaju suštinski vitalni interesi i da u našim službama rade vredni, dobri, pouzdani ljudi i kontroobaveštajno i obaveštajno na stranom faktoru i to koliko mogu da učine - to učine. 

"Ali je ovo baš mnogo komplikovano. Oko ovoga, kao što sam rekao, vodiće se ratovi. U pravom smislu te reči, mnogo novca je u igri i neke zemlje će postati mnogo uspešnije, neke zemlje će da zaostaju u međuvremenu, tako da biće velika muka", rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()