Vučić sa Albaresom: Zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o KiM

Sagovornici su izrazili iskrenu opredeljenost za poštovanje međunarodnog prava i međusobnu podršku kad je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu dveju država.

13.04.2023. 13:51
  • Podeli:
Tan2023-04-1310294936_5 aleksandar vucic hose manuel albares foto zoran zestic-6437ecac5a43d.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Kraljevine Španije Hosea Manuela Albaresa, kome je preneo zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci koju pruža Srbiji u međunarodnim forumima.

Konstatovano je da su bilateralni odnosi odlični, obeleženi iskrenim prijateljstvom i zasnovani na uzajamnom uvažavanju i razumevanju, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. 

Sagovornici su izrazili iskrenu opredeljenost Srbije i Španije za poštovanje međunarodnog prava i međusobnu podršku kad je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu dveju država. 

U tom kontekstu, predsednik je izrazio zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci koju pruža Srbiji u međunarodnim forumima.

Ministar Albares je preneo pozdrave premijera Sančeza i čvrstu rešenost zvaničnog Madrida da ostane pri takvim svojim stavovima.

Po pitanju situacije u regionu, predsednik Vučić je ponovio da su spoljnopolitičke aktivnosti Srbije snažno fokusirane na unapređenje regionalne saradnje i očuvanje mira i stabilnosti, naglasivši da samo takav region omogućava održiv razvoj Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama naše zemlje, a ministar Albares je istakao da je Srbiji mesto u EU i da će Španija nastaviti da podržava evropski put, posebno tokom predsedavanja Evropskoj uniji u drugoj polovini ove godine.

Sagovornici su konstatovali da je ekonomska saradnja dveju zemalja sve bolja, iako i dalje ne prati odlične političke odnose, kao i da u ovom domenu nisu iskorišćeni svi potencijali. 

U tom smislu, predsednik Vučić i šef španske diplomatije su se saglasili da je potrebno intenzivirati kontakte između srpskih i španskih kompanija i privrednika.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()