Vučić: Sa Mađarskom i Austrijom 7. oktobra potpisujemo sporazum u Beogradu

Predsednik Vučić je u Budimpešti imao sastanak sa Nehamerom i Orbanom

03.10.2022. 13:22
  • Podeli:
Aleksandar Vučić, Viktor Orban, Nehamer Budimpešta Instagram buducnostsrbijeav-1664796138319.webp Foto: Instagram/PrintScreen/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Budimpešti učestvuje na trilateralnom samitu Mađarske, Srbije i Austrije na kom se sastao sa Viktorom Orbanom, presednikom Mađarske i austrijskim saveznim kancelarom Karlom Nehamerom.

"Danas smo razgovarali o svim važnim i teškim pitanjima sa kojima se suočavamo, i energetskom i finansijskom situacijom", rekao je predsednik Vučić govoreći o sastanku sa Orbanom i Nehamerom.

Kako je naglasio predsednik Vučić, biće teško premostiti jesen i zimu ali je na sastanku dogovorena međusobna podrška i pomoć.

Objašnjavajući šta to tačno znači, Vučić je rekao da su se konkretno dogovorili, iako svako čuva za sebe energetske rezerve, ukoliko dođe do situacija da "ostanemo kratki za nekoliko dana gasa", biće moguće da se taj gas pozajmi od Mađarske ili Austrije. Ista situacija je i u kontra smeru, a na to možemo da računamo i kada je u pitanju hrana.

Vučić je rekao da je na sastanku bilo reči i o migracijskoj politici i najavio da će Srbija do kraja godine značajno se uskladiti sa viznom politikom EU, tako da Srbija više neće moći da bude zemlja koja se koristi kao ulazna zemlja za ilegalne migracije. 

"Rešili smo da pokušamo da zajedničkim radom pomognemo i Mađarskoj i Austriji i Srbiji. Već za nekoliko dana, 7. oktobra, u Beogradu ćemo potpisati sporazum, a onda napraviti i akcioni plan", pojasnio je Vučić na konferenciji za novinare nakon trilateralnog sastanka u Budimpešti.

Vučić je naglasio i da Srbija ima ponovni rast dolaska sirijskih i pakistanskih izbeglica, kao i izbeglica iz Rusije i Ukrajine te da je iz te dve zemlje došlo u našu zemlju 17.600 ljudi, što je nemali teret za Srbiju.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je postignut neki novi dogovor vezano za nove količine gasa ako bude potrebno da ih Srbija dobije od ove dve zemlje i da li imamo dovoljno gasa, Vučić je pre svega rekao da Srbija ne može da bude parking za migrante a što se energetske krize tiče kaže da je situacija teška. 

"Sve što smo u poslednjih 10 godina uradili kako treba, što smo je industrijalizovali, promenili smo zemlju i sve što smo uradili može da nestane za šest meseci i ne našem krivicom", pojasnio je Vučić i naglasio da nije samo pitanje da li ćemo imati dovoljno gasa za domaćinstva već je i pitanje da li ćemo imati gasa za kompanije i da li država može da izdrži da cenu energenata drži kao socijalnu kategoriju.

"Zato je važno da imamo jedni druge i da pomažemo jedni druge, lakše je kada imate prijatelje", pojasnio je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Budimpešti, na trilateralnom samitu Srbije, Mađarske i Austrije, da su rusko-ukrajinski rat, visoke cene energenata i sankcije skrenuli pažnju sa problema sve većeg broja migranata kojima su najviše ugrožene upravo ove tri zemlje i da je zato potrebna nova dimenzija saradnje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()