Vučić: Sačuvali smo mir i stabilnost, u budućnosti Kosovo i Metohiju vidim u Srbiji

Vučić se obratio povodom druge godišnjice svog mandata na mestu predsednika Srbije

06.04.2023. 21:36
  • Podeli:
vučić miloš milivojević tanjug (2)-642eb5d0ef4c6.webp Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je večeras građanima na ogromnoj podršci i poverenju i istakao da je ponosan na to što smo uspeli da u teškim uslovima sačuvamo mir i stabilnost, ne ugrožavajući vitalne nacionalne i državne interese.

Najbolje vreme u savremenoj istoriji Srbije

"Što je bilo veoma, veoma teško. Ništa nam na KiM niti u regionu nije bilo dobro ostavljeno već sve najteže i najlošije. A sa tim morate da se borite i istovremeno zemlju da razvijate i mislite kako će da izgleda u budućnostiu", rekao je Vučić gostujući na RTS povodom godišnjice njegovog drugog mandata na mestu predsednika države.

Istakao je da je drugi rezultat na koji je ponosan drastično povećanje životnog standarda građana Srbije. Ipak, to građani nikada sebi neće da priznaju, naglasio je Vučić.

"Ali objektivni podaci pokazuju da će ovo biti zapamćeno kao najbolje vreme u ne samo savremenoj već uopšte istoriji Srbije, nadam se da će u budućnosti biti još mnogo bolje", naveo je Vučić.

Kazao je da smo uspeli u mnogim oblastima, od izgradnje infrastrkture, puteva i pruga, bolnica, kliničkih centara, do čak i novih energetskih objekata.

Ovo je vreme u kome se najviše gradi, istakao je Vučić.

Naglasio je da ćemo posle 40 godina završiti ove godine izgradnju novog bloka B3 u Kostolcu, koji će značajno pomoći naredne zime da prevaziđemo teškoće sa kojima smo se suočavali tokom prethodne i ove zime.

"Imamo i najveće devizne rezerve, koje su prešle 21 milijardu evra, s obzirom da smo kupili više od jedne milijarde evra više deviza nego što smo prodali deviza. Naše devizne rezerve su na istorijskom maksimumu", naglasio je Vučić.

Napomenuo je da je rat u Ukrajini poremetio  globalni sistem vrednosti i političkih pravila u svetu, ali i nas doveo u tešku sitauciju zbog specifičnosti našeg odnosa sa Rusijom i dodatno nam otežeo situaciju u regionu, jer su svi drugi pokušali to da iskoriste protiv Srbije.

Vučić je rekao da to nije bilo lako, i da od prvog trenutka se nikada nije borio za sledeće izbore, jer za četiri godine on ne može d ase kandiduje više a neće se menjati Ustav.

On je naveo da su pobeđivali i kad su smanjivla i plate i penzije, jer nisu ljudi kreteni da možete da im prosipate prazne priče i svi zanju šta smo nasledili.

"I na kraju da budem malo fer, ipak ova zemlja napreduje, pogledajte kako izgleda Beograd, Novi Sad, imamo puteve, a koliko smo se samo mučili putujući i po nekoliko sati", naveo je Vučić.

Moramo da povećamo natalitet

Na godišnjicu bombardovanja Beograda, predsednik se osvrnuo kratko na istoriju.

On je istako da mi nemao više decu za bacanje i da moramo da povećamo natalitet.

Mormao da čuvamo mir i da ne odgovarmo na provokacije do poslednjeg trenutka, rekao je Vučić, dodajući da je ponosan što Srbija ima svoju politiku i da smo slobodna i nezavisna zemlja i da idemo ka EU.

Predsednik je rekao da je na poslednjoj Mihenskoj Konferenciji Kina izjavila da hoće da se sve vrati na period kao što je to bilo pre 300 godina, pre industrijske revolucije.

Kineski uticaj u svetu

Kineski BDP je 1992. godine bio 500 milijardi dolara, a danas je 19 biliona dolara, navodi Vučić. On je naveo da je Kina očekuje da se ove godine očekuje da Kina ima 19 biliona bruto domaći proizvod i da ima fascinanatan rast i da su postali centar snage i moći.

Kina u ovom trenutku preduzima sve da celu Aziju stavi pod svoj uticaj, naveo je Vučić.

On je rekao da SAD prepoznaje Kinu kao svog najvećeg neprijatelja, i dodao je da Kina neće dozvoliti da Rusija izgubi.

Svet nikada više neće biti jednopolarni, Srbiji bi najviše odgovaralo da to bude multipolarni svet, dodao je Vučić.

On je rekao da Srbija ostaje na evropskom putu i da trenutno nema boljeg puta ako se pojavi izabraće ono što je najbolje za Srbiju.

Govoreći o izborima u Crnoj Gori, Vučić je naveo šta god da se dogodi, ako je neko sa kim imam dobre odnose izgubi oni kažu Vučić pukao, izgubio, ako neko pobedi sa kim imam dobre odnose oni kažu Vučić im je pomogao.

Reforma energetskog sektora

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je za reformu u energetskom sektoru, koja se sprovodi, potrebna podrška cele države.

"Mi smo uspeli da uradimo mnogo hrabrih stvari i napravili smo ključne reforme i 2014, ali i danas ih radimo. I ovo što radimo u energetskom sektoru je mnogo teško, zato je potrebna podrška države", rekao je Vučić na RTS.

On je, govoreći o EPS-u, rekao da se razgovara sa Ristadom iz Norveške, dodajući da se godinu dana radi na tome da se pokaže da se politika više neće mešati ni na koji način.

"Imaćete Nadzorni odbor koji će da ima značajne dužnosti i funkcije, koji više neće biti biran tako što će vlada da donosi odluku, već će imati mnogo veću samostalnost”, istakao je Vučić.

Na pitanje da li će država i dalje izdvajati novac za EPS i Srbijagas, te da je do sada izdvojila više od dve milijarde evra, Vučić je kazao da je i više od tog novca izdvojeno.

"Ali šta smo mogli da uradimo, koja to država nije uradila?", rekao je Vučić.

On je preneo stav Misije MMF-a o srpskim finansijama.

"Danas je MMF saopštio da su srpske javne finansije stabilne, Srbija je nastavila da raste, uprkos svim izazovima,  a javni dug je u potpunosit pod kontrolom”, preneo je Vučić iz saopštenja MMF-a.

O rastu penzija i plata

Vučić je naveo da je 2012. godine prosečna penzija u Srbiji bila 203 evra. Sada je naša prosečna penzija 323 evra.

"U 2023. godini, između 12-14 odsto rasta penzija smo planirali tako da će penzija biti 387 evra do kraja godine. U 2024. godini prosečna penzija će biti 424 -434 evra,a u 2025. godini idemo na preko 450 evra", naveo je Vučić.

Kada su plate u pitanju prosečna plata je bila 2012. godine 331, a u 2014. godini je 329 evra, danas u decembru 2022. prosečna plata u Srbiji je 718 evra, naveo je predsednik.

On je rekao da će prosečna plata u Srbiji do kraja 2024. godine biti 930 evra, u 2025. godini biti 1025 evra, u 2026. godini će biti 1124 evra.

On je dodao i to da su prosečne plate u Beogradu mnogo veće u odnosu na ostatak Srbije.

Vučić je rekao da imamo bolje stanje stranih investicija i dodao da imao slabu potrošnju i reako ljudima da slobodno troše jer ćemo imati i veće plate, dodajući da samo želi da se zaustavi i ovaj rat u svetu, koja može da utiče na to.

U budućnosti Kosovo i Metohiju vidim u Srbiji

Na pitanje gde će biti KiM nakon rata u svetu, on je odgovorio da misli da će KiM biti u Srbiji i da ćemo mnogo da propatimo,.

On je rekao da želi da sačuva mir i da to nije lako, i da nije lako ni Srbima na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o francusko-nemačkom planu vučić je rekao da su nas do njega doveli, ali da smo do njega došli i mnogo ranije. Nemci su to komentarisali da je priznanje i Amerikanci, a sada vidim da su od toga odustali.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()