Vučić: Srbija 6. oktobra nije uvela sankcije Rusiji, EU ne razume specifičnost naše pozicije

Vučić je rekao da je ponovio zatev da Srbija bude izuzeta iz mera zabrane uvoza ruske nafte te da se nada da će preispitati svoju odluku do 1. decembra.

07.10.2022. 09:07
  • Podeli:
vučić reuters-1665126428042.webp Foto: Reuters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Pragu da će uvek čvršće i tvrđe štititi interese Srbije nego svi oni koji ga kritikuju i poručio da ni juče, 6. oktobra, Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše kritike koje stižu od političkih protivnika iz Beograda u vezi zabrane uvoza ruske nafte u kojima tvrde da se sada vide posledice neusklađivanja politike Srbije sa EU.

Vučić je ocenio i da je to veoma površan stav, napomenuvđi da više niko u EU ne razgovara o otvaranju novih poglavlja ili klastera sa Srbijom već se samo govori o pitanju sankcija Rusiji. 

Odgovarajući na pitanje o evropskom putu Srbije s obzirom na to da EU nije otvorila poglavlje 31 o spoljnoj i bezbednosnoj politici, Vučić je rekao da razume poziciju EU i da su oni u velikom sukobu sa Rusijom i da zato traže ujedinjen blok, ali da pritom zaboravljaju situaciju Srbije iz 1999. godine.

Predsednik Srbije je rekao i da neki u EU ne razumeju specifičnost naše pozicije.

Nakon sastanka Evropske političke zajednice, gde je učestvovao na okruglom stolu na temu energetike, ekonomske situacije i klimatskih pitanja, Vučić je rekao da je ponovio zatev da Srbija bude izuzeta iz mera zabrane uvoza ruske nafte te da se nada da će preispitati svoju odluku do 1. decembra.

Na pitanje libanskog novinara o kritikama ukrajinskog ambasadora u Srbiji Volodina Tolkača i njegovog zahteva da Srbija zauzme jasan stav po pitanju rata u njegovoj zemlji, Vučić je rekao da smo već zauzeli vrlo jasan stav i podsetio da stav te zemlje nije bio tako jasan po pitanju Srbije 1999. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()