Vučić: Stvari izmiču kontroli zbog Kurtija, tražio sam veću ulogu KFOR-a u zaštiti Srba

Predsednik Srbije je, u razgovoru sa generalinim sekretarom NATO ukazao na činjenicu da se Priština naoružava

Autor: Web UNA Srbija
19.07.2023. 21:38
  • Podeli:
Aleksandar Vučić Tanjug SAVA RADOVANOVIĆ-6475009569995.webp Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Zatražili smo da NATO preuzme kontrolu i obezbedi život dostojan čoveka Srbima na severu Kosova i Metohije", rekao je predsednik Srbije nakon sastanka.

Vučić je od Stoltenberga tražio značajnije angaživanje jedinica KFOR-a u većinski srpskim sredinama. Kaže da je Stoltenberga prethodno i pismeno obavestio "o svemu što je režim premijera privremenih prištinskih Aljbina Kurtija uradio Srbima od dolaska na vlast":

"Pokazao sam i video-snimke, na kojima su Srbi koji su optuženi i zadržani u pritvoru, a vidi se da nisu ni za šta bili krivi".

Na pitanje da li NATO može da urazumi Kurtija, Vučić je odgovorio da NATO to može, ali da će se videti da li će i hteti to da uradi. Ističe i da srpski narod na KiM štite samo tri stvari: njegovo jedinstvo, borba i hrabrost, i država.

'Nismo na putu koji bi nam garantovao bezbednost'

Vučić kaže da vidi želju za deeskalacijom stanja na severu KiM posle sastanaka sa Žozepom Boreljom i Jensom Stoltenbergom

Uveren je da će zahtev koji je Srbija uputula NATO uroditi plodom ili većom pažnjom alijanse, ali se ipak plaši da, zbog prištinske strane, "nismo na putu koji bi nam garantovao sigrunost i bezbednost".

"Plašim se da nismo na putu koji bi nam garantovao sigrunost i bezebednost, ali verujem da će i ova naša molba ili zahtev NATO-u uroditi plodom ili njihovom većom paznjom. Siguran sam da ne žele da Srbi budu proterani sa vekovnih ognjišta", rekao je Vučić u obraćanju novinarima posle sastanka u Briselu.

'Priština se naoružava'

Predsednik Srbije je, u razgovoru sa generalinim sekretarom NATO ukazao na činjenicu da se Priština naoružava.

"Po Rezoluciji 1244, OVK ili bilo šta što liči na nju ili predstavlja kontinuitet u odnosu na OVK ne može da postoji na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić podsetivši na Kurtije reči da je "kosovska policija naslednik OVK".

"Šta očekujete od nas kao reakciju? Zar mislite da u Vojsci Srbije i u rukovodstvu Srbije ne postoje ljudi koji znaju kakve opasnosti vrebaju? Znamo kakve su opasnosti, jer se neko ponaša protivpravno i neodgovorno. U potpunosti smo spremni na sva iznenađenja i građani Srbije ne treba da brinu", istakao je Vučić.

Veoma važan sastanak

Predsednik Vučić je sastanak sa Jensom Stoltenbergom ocenio kao veoma važan.

"Mogli smo da iznesemo činjenice i zatražimo veću bezbednost i sugrnost za naše građane, ostaje da se vidi da li će biti pomaka", rekao je Vučić.

Dodao je i da bi, kada bi morao da pronađe zajednički imenitelj i sa razgovrima vođenim sa Lajčakom, to bila "želja da se dođe do deeskalacije što pre".

A to, prema njegovim rečima, svakako neće biti lako, jer predstavnik Albanaca kod Lajčaka "nije hteo ni na koji način da to razume".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()