Vučić: Susret sa Zemanom istorijski i poseban za našu zemlju

Vučić kaže da je sa Zemanom razmenio mišljenja o svim gorućim pitanjima današnjice

30.01.2023. 12:53
  • Podeli:
Tan2023-01-3012114143_5 Miloš Zeman Aleksandar Vučić Tanjug Zoran Žestić-63d7af99d9daf.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su čast i privilegija za Srbiju da ugosti predsednika Češke Miloša Zemana u jednoj od poslednjih državnih poseta na kraju njegovog mandata.

"To ovaj susret čini istorijskim i vrlo posebnim za našu zemiju", naveo je Vučić na instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

On je dodao da je sa Zemanom razmenio mišljenja o svim gorućim pitanjima današnjice.

"Ja sam sa velikim poštovanjem slušao mudre savete našeg prijatelja, zasnovane na iskustvu velikog državnika čiji ugled prevazilazi okvire dnevne politike, koji ima hrabar pristup mnogim pitanjima i koji je odgovoran i pouzdan prijatelj. Zahvalio sam predsedniku Zemanu na iskrenoj podršci Srbiji i na tome što je dao lični impuls našim odnosima i prijatelistvu, snažno se zalažći za produbljivanje bilateralne i ekonomske saradnje izmedu naših zemalja, po čemu ćemo uvek posebno poštovati i pamtiti period njegove predsedničke službe", istakao je Vučić.

Predsednici su potpisali danas, u Palati Srbija, deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma" u Beogradu. Češki dom će biti centar čeških agencija u Srbiji i služiće za potrebe češke manjine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potom, zajedno sa predsednikom Češke imao prilike da se obrati javnosti.

"Dobio sam priliku i čast da pričam sa Zemanom i govorim o iskrenom prijateljstvu naših zemalja. Emocije su važne, i osećanja su strahovito važna, a oni racionalni elementi potvrđuju koliko smo dobri. Uvećana je razmena za tri puta između naših zemalja za pethodnih 10 godina. Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsednik Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije, on je pokazao kako veliki i hrabri ljude mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao nikada neće zaboraviti, beskrajno hvala njemu i češkom narodu", rekao je Vučić i dodao: 

"To što je on rekao o Kosovu, ostalo je u srcima naših građana. Srpski narod nikada neće zaboraviti to što je Zeman rekao. Ima mnogo projekata na kojima radimo. Češka kuća je mesto koje će biti važno u našim odnosima. Postoje i fabrike koje žele dodatna ulaganja u našu namensku industriju. Mir više ne sme nigde da se pomene. Pošto je to tako, a ja moram da brinem o namenskoj industriji. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji, ni Ukrajini, ali hoćemo drugima. Sarađujemo i radićemo dosta po pitanju saobraćaja. Razgovarali smo i o situaciji o Ukrajini, saglasni smo u tome, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine. Srbija je jedina koja nije uvela sankcije Rusiji. Mi smo imali iskustva sa sankcijama i znamo da nikome dobro nisu doneli", rekao je on. 

Vučić je i poželeo Zemanu da dugo ostane u političkom životu.

"Želim Zemanu dobro zdravlje, čestitam novoizabranom predsedniku Češke. Sve što radite, Srbija nikada neće zaboraviti. Retko imate prilike da razgovarate sa čovekom takvih intelektuanih kapaciteta, kao što je Zeman. Ovde ćete uvek biti poštovani, imao sam privilegiju da više puta sa vama razgovaram, i da jedni drugog zovemo prijatelji", istakao je on.

Češki predsednik se zahvalio srpskom kolegi i istakao da ima najviše odlikovanja koja potiču iz Srbije. 

"Ponosan sam što imam najviše odlikovanja Srbije. Razgovarali smo o bilateralnoj saradnji. Pre dve godine, u vreme posete predsednika Pragu, zamolio sam da mi se oprosti što sam u životu uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu. Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini. Nisam osudio samo bombardovanje Srbije, nego i napuštanje Avganistana, što je dovelo do pobede talibana", poručio je Zeman i dodao: 

"Želim da Srbiji čestitam na uspešnim ekonomskim rezultatima, Češka se već dugo bori sa deficitom. Verujem da za razliku od ulice, da će Češki dom ostati spomenik češko-srpske saradnje. Čvrsto sam ubeđen kada otvorimo dom, da ćemo napraviti nešto što je značajno. Još jednom se zahvaljujem srpskom narodu na prijateljstvu", istakao je Zeman.

Kazao je da je nedavno imao video razgovor sa kineskim predsednikom i da je tom prilikom rekao da bi Kina mogla da odigra jednu ulogu u kreiranju mira, kao i da je to isto danas rekao i Vučiću.

Zeman je istakao da bi i Turska mogla da posreduje u tim razgovorima, koja je već bila značajna za postizanje sporazuma za izvoz žitarica.

"Nisam osudio samo bombardovanje Srbije, nego i napuštanje Avganistana, što je dovelo do pobede talibana. Želim da Srbiji čestitam na uspešnim ekonomskim rezultatima, Češka se već dugo bori sa deficitom", kazao je Zeman.

Vučić je prethodno svečano dočekao Zemana ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Usledio je tet-a-tet susret Vučića i Zemana, kao i plenarni sastanak dve delegacije. 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()