Vučić: Svi koji bi da pucaju u džamije završiće u zatvoru

Predsednik Srbije u Priboju osudio nacionalističke ispade protiv Bošnjaka

12.01.2022. 14:03
  • Podeli:
aleksandar-vucic-milos-tesic-ataimages-pixsell.jpg Foto: Miloš Tešić / ATA Images / Pixsell

Policajci iz Priboja koji su pevali pesme kojima se veliča zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, biće "ne samo kažnjeni" već i premešteni, izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da "država po pitanju očuvanja mira i stabilnosti neće imati milosti".

"Ne sme da se događa da deca pevaju da neko puca u džamije. Ja ću sada više govoriti šta mi Srbi ne smemo da radimo, što bih voleo da neki drugi urade i na drugoj strani. Poštujemo našu crkvu, idemo u manastire, moramo da poštujemo i ona mesta gde se naše komšije muslimani mole. Kakvo pucanje. Treba da pomognemo koliko možemo, da idemo na Bajram, kao što pozivamo na Božić. Ako neko misli da to treba to da sruši, kažem imaće posla sa državom, i država po pitanju očuvanja mira i stabilnosti neće imati milosti", rekao je Vućič u Priboju, gradu na jugozapadu Srbije sa višenacionalnim stanovništvom.

Nacionalistički ispadi

U noći između 6. i 7. januara došlo je do incidenta u kojima su bili vređani građani Bošnjačke nacionalnosti i islamske vere. Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kom se vide kako više osoba sa upaljenim bakljama peva: "Božić je, Božić je, pucaj u džamije", a do sada je indetifikovana jedna osoba sa snimka.

U istom gradu se, početkom godine, dogodio još jedan nacionalistički ispad, kada je grupa policajaca pevala šovinističku pesmu, u kojoj se poziva da se u Novom Pazaru desi "novi Vukovar", a u Sjenici "nova Srebrenica", što je takođe zabeleženo na snimku koji je deljen na društvenim mrežama.

Jedan od policajaca je potom uputio izvinjenje svima onima "koje je povredila pesma koja se čula te večeri", a MUP je tim povodom formirao radnu grupu i pokrenuo disciplinski postupak protiv aktera događaja.

"Manjine moraju da se osećaju bezbedno"

Navodeći da u tom slučaju i tužilaštvo radi svoj posao, Vučić je tokom razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave i verskih zajednica u Priboju najavio i da će se raditi na tome da Bošnjaci budu više zastupljeni u policiji u Priboju, navodeći da oni kao manjina moraju da se osećaju sigurno i bezbedno.

Vučić se zahvalio vladiki mileševskom Atanasiju i efendiji Mevludu Dudiću, i svim drugima predstavnicima islamske i pravoslavne zajednice sa kojima je razgovarao o rešavanju problema u tom gradu.

Tokom posete Priboju, predsednik Srbije je obišao i industrijsku zonu, u kojoj je najavio nove investicije, izgradnju puteva, kao i izgradnju gasovoda, kao i da će za obnovu gimnazije, opšte bolnice i doma zdravlja država izdvojiti 15 miliona evra.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()