Vučić: Uslov Srba sa KiM da se vrate u institucije je formiranje ZSO

Svi u EU govore u povratku Srba u institucije, dok im Kurti ne da da se vrate, rekao je Vučić dodajući da im Kurti navodno to dozvoljava, ali suštinski ne dozvoljava

17.01.2023. 09:01
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug Strahinja Acimović-6394cf5ec810b.webp Foto: Tanjug / Strahinja Acimović

Uslov Srba sa Kosova i Metohije je da se formira Zajednica srpskih opština, kako bi se oni vratili u prištinske institucije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To je uslov Srba sa KiM, a ne uslov Srbije. Prvo formiranje, pa povratak u institucije. Srbi mogu biti policajci na severu, ali kada imaju ZSO", rekao je Vučić u emisiji "Ćirilica" na TV Hepi, odgovarajući na pitanje da li Srbi mogu da preuzmu opštine i vrate se u kosovsku policiju.

Na pitanje šta kažu međunarodni pregovarači, Vučić je rekao da bi neki hteli da Zajednica srpskih opština bude organizacija "koja će da štampa olovke i upaljače, na kojima će da piše ZSO".

Vučić je, odgovarajući na pitanje kakav je status srpskih funkcionera koji su napustili prištinske institucije i na konstataciju da svi u EU govore u povratku Srba u institucije, dok im premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne da da se vrate, ukazao da im Kurti navodno to dozvoljava, ali suštinski ne dozvoljava.

Komentarišući to što je viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji je nedavno borvaio u Srbiji, rekao da će Srbija izgubiti deo suvereniteta na Kosovu, ali će Kosovo predati deo suverneiteta Srbiji, predsednik je rekao da je razgovarao i sa njim i sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom.

"To je komplikovano, još nismo stigli do tog stadijuma ili tome nešto slićno. Mi gledamo kako da preživimo naredna tri meseca i kakva će ludost da mu padne na pamet u naredna tri meseca", rekao je Vučić. On je naveo da je Kurti izabrao nedavno "jednog još goreg od Nenada Rašića i Rade Trajković, čoveka koji je progonio kćerku Dalibora Jevtića".

"Taj Vasiljević je lažno optužio Bratislava Nikolića iz Štrpca, pa ga već godinu dana drže u pritvoru u Podujevu. I sve takve bira koji su lažno optuživali Srbe", naveo je Vučić.

Povodom toga što je Kurti najavio primenu kosovskih registarskih tablica od marta i izbore na severu KiM, Vučić je rekao “baš da vidim kako će to s tablicama da napravi u martu“.

Upitan da li je je američka ideja da će oni pisati statut o ZSO, Vučić je rekao da su Amerikanci rekli da imaju ljude koji mogu da savetuju i ocenio da je fer da se to kaže unapred.

"Ali nema iluzija da će promeniti svoj stav o Kosovu. Oni vas bar obaveste, a drugi vas i ne obaveste", rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()