Vučić: Uvodimo nove mere kako bi se sprečile ovakve tragedije

Vučić govori o tragediji koja se danas desila u Beogradu

03.05.2023. 18:13
  • Podeli:
Aleksandar Vučić Tanjug Zoran Žestić (2)-6446795d206d2-64476d5fac123.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na vanrednoj pres konferenciji povodom tragedije u kojoj je 14-godišnji dečak u Beogradu ubio u OŠ "Vladislav Ribnikar" osam svojih drugova i radnika obezbeđenja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ovo jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji naše zemlje.

'Dečak se nalazi na posebnom mestu'

"Izražavam saučešće porodicama, roditeljima, braćai i sestrama ubijene dece, i deci, porodici ubijenog radnika obezbeđenja. Srbija je na žalost u tugi ujedinjena, ta tuga je tolika, da ne pamtimo veću. Ali i kada smo u tuzi ujedinjeni moramo da sagledavamo uzroke i odgovornost svakoga od nas, da tražimo rešenja, da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano, nikada više ne ponovi", kaže Vučić.

"Dečak se nalazi na posebnom mestu, biće smešten na posebnom dleu klinike za neuropsihijatriju. Njegov otac je, kao vlasnik oružja, koje je očigledno nepripisno držao i čuvao, uhapšen. Privedena je i majka", rekao je predsednik Srbije, dodavši da zbog izrečenih laži mora da govori o činjenicama.

"Ovaj slučaj se dogodio u jednoj od tri najbolje škole. Policijski službenici obavili su svoj posao, ne posle, nego pre zločina. Žena je obišla školu, pitala, razgovarala sa svima, uradila svoj posao, ne rutinski, već profesionalno. Obezbeđenje, veoma dobro uklopljeno u školu. Čovek koji je ubijen je čak razmenjivao poruke sa dečakom, družili su se. On je bio dobri duh škole, i čuvao je i brinuo o deci", dodao je predsednik, govoreći o tragediji.

Kako je istakao, ljudi koji su roditelji dečaka su dobrostojeći, i njihova primanja nisu mala, tako da ne može da se govori o tome da je reč o problemima finansijske prirode u porodici.

Govoreći o iskazu dečaka nakon počinjenog ubistva, rekao je da je dečak bio uzoran učenik, da je bio premešten u drugo odeljenje na sopstveni zahtev i da je osećao pritisak roditelja da bude još bolji iako je bio najbolji učenik u odeljenju. U novom odeljenju je, kaže predsednik, takođe imao probleme.

Uvode se nove mere

"Ovo je pitanje našeg društva, našeg opstanka, da li ćemo biti dovoljno ujedinjeni u tome da sebe promenimo i priznamo sopstvene greške", dodaje predsednik.

Govoreći o samom činu ubistva, Vučić kaže da je nađeno 57 čaura na mestu zločina. Nadalje, predsednik je iznosio detalje iz dečakovog života u kome se navodi da je bio uzoran đak, pohađao nekoliko sportskih sekcija, išao na glumu, takmičenja i imao incident u školi glume pre dve godine u kojoj je dobio šamar. Vučić je i podvukao da je otac vodio dečaka u streljanu iako detetu nije bilo tamo mesto.

Vučić je tražio da se uvedu nove mere kako bi se sprečile neke buduće tragedije.

"Uvešćemo sledeće mere: uvođenje moratorijuma za izdavanje nošenja oružja, izvršiti reviziju svih izdatih oružja, izvršiti kontrolu načina držanja oružja. Posebno utvrditi kako se i na koji način drži. Pod četiri, prekontrolisati rad svih streljana, posebno obratiti pažnju na lica koja dolaze, da li su to maloletnici ili osuđivana lica. Pod pet propisivanje krivično pravne odgovornosti koja obučavaju maloletna lica da koriste oružje", rekao je Vučić.

"Pod sedam, zabrana programskih sadržaja gde se ističe nasilje, emitovanje scena brutalnog nasilja koje mogu da naškode maloletnicima. Pod osam, uvesti obavezne osmomesečne narko testove za maloletnike. Roditelji će mi biti zahvalni.Pod devet, organizovati mobilne timove za vršnjačko nasilje, koji bi odmah reagovali. Pod deset, uvođenje zabrane ulaska na dark net. To je moj predlog mera, za Vladu Republike Srbije. Vaše pravo je da prihvatite ili da odbijete", naveo je Vučić.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()