Vučić: Želimo da pomerimo odbrambenu granicu od ilegalnih migracija na jug

'Dogovorili smo da zajednički uključimo veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, kao i dodatnu opremu', izjavio predsednik Srbije posle samita sa austrijskim kancelarom i mađarskim premijerom

16.11.2022. 16:54
  • Podeli:

Srbija je sa Austrijom i Mađarskom dogovorila saradnju u pomeranju odbrambene granice od ilegalne migracije na jug , kako bi zajedno štitili i čuvali Evropu i svoju zemlju, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

"Danas smo potpisali važan Memorandum o razumevanju, a naši timovi će nastaviti da rade na konkretizaciji svega, kako bi još pre kraja godine krenuli u realizaciju", objasnio je Vučić posle Samita sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Reč je o registrovanim i neregistrovanim licima, ilegalnim migrantima, čiji broj se gotovo udvostručio u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče registrovanih najveći broj lica stiže iz Avganistana – 40 odsto, iz Sirije – 27 odsto, Maroka 12,5 – odsto, Burundija – 7 odsto i 2 – odsto iz Pakistana.

Srbija već preduzela nekoliko koraka, rekao je Vučić dodajući da više nema slobodnog viznog režima sa Tunisom, koji je trajao od 1962. godine, kao ni sa Burundijem, a uskoro će i sa još dve zemlje morati da se uvede isti vizni režim kakav je u EU.

"To je jedna stvar koja nije laka, ali je nešto lakša od situacije sa ilegalnom migracijom. Naše vlasti su konstatovale značajan porast broja ilegalnih migranata u 2022. Kao jedna od najaktivnijih migracionih ruta registrovan je rast od 191 odsto. To se odrazilo pre svega na Srbiju, jer u našu zemlju stižu migranti iz dve zemlje – Severne Makedonije i Bugarske", objasnio je on.

Najviše migranata ulazi iz Makedonije i Bugarske

Vučić je naveo da 51 odsto migranata u Srbiju dolazi sa teritorije Severne Makedonije i 32 odsto iz Bugarske, koja je članica EU.

"Dogovorili smo da se zajednički angažujemo da uključimo veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, kao i dodatnu opremu, kao što su automobili sa termovizijskim kamerama", dodao je on.

Srbija ima velike probleme na severu zemlje, gde se ugrožavaju građani koji su suočeni da sa merama kojim Mađarska želi da zaštiti sebe, pa migranti ostaju kod nas, naveo je predsednik Srbije.

"Želimo da odbrambenu granicu pomerimo na jug, ka Severnoj Makedoniji. A kasnije smo spremni sa Severnom Makedonijom da dalje pomeramo tu granicu odbrane. Time štitimo i čuvamo Evropu i svoju zemlju. Ni mi, kao ni drugi, ne želimo da budemo parking za migrante", rekao je on.

Vučić je ukazao da je Srbija bila i ostaje solidarna sva svim izbeglicama kojima je potrebna pomoć, ali i da je postignut dogovor oko readmisije, odnoso proterivanja onih koji nemaju šansu da dobiju azil, već po svaku cenu da žele ostanu na našoj teritoriji.

Troškovi podeljeni sa partnerima

Budući da će morati da se obezbeđe avioni za povratak, što je skupo, na samitu je dogovoreno da troškovi budu podeljeni sa partnerima.

"Dogovorili smo da bude fer raspodela. Neko može dati više ljudi, tehnike, neko više novca. Napravićemo fer raspodelu i uraditi nešto zajednički, nešto o čemu smo mogli samo da sanjamo ranije", rekao je Vučić, dodajući da je ponosan što će srpski, austrijski i mađarski policajci raditi zajedno.

Vučić se zahvalio kancelaru Nehameru na posvećenosti rešavanju ovog pitanja i premijeru Orbanu na svakoj vrsti podrške koju je pružio Srbiji.

Trojica lidera su razgovarala i o drugim temama, kao što je izgradnja naftovoda u Srbiji i mreže za izvoz zelene energije koja će ići preko Azerbejdžana, Rumunije i Mađarske, na koji Srbija želi da se poveže.

Na samitu je bilo reči o evropskom putu Srbiju i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji.

Sledeći samit lidera tri države biće održan u Beču, naveo je Vučić i izrazio nadu da će tada već moći da potvrde dobre rezultate ove inicijative i konkretnog rada na koji su se obavezali.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()