Vučiću dat rok do Božića, narednih vikenda bez protesta

Ukoliko se projekat "Jadar" ne izbriše do Božića slede blokade i "opšta mobilizacija", poručio Aleksandar Jovanović Ćuta

19.12.2021. 21:14
  • Podeli:
protest_vlada_srbije_rio tinto_pixsell Foto Miloš TešićPIXSELL.jpg Foto: Miloš Tešić/PIXSELL

Ni povlačenje dva sporna zakona iz skupštinske procedure, kao ni ukidanje prostornog plana u Loznici nije odvratilo građane i ekološke aktiviste da se i ovoga vikenda okupe na protestu protiv planova za otvaranje rudnika litijuma u Jadru. 

Jedina razlika u odnosu na prethodne vikende bila je to što su se ove subote umesto na Gazeli i drugim važnim saobraćajnicama širom zemlje, demonstranti na poziv organizacije Ekološki ustanak okupili ispred Vlade Srbije

Razlog sa promenu mesta okupljanja bilo je to što organizatori protesta smatraju da je odgovornost za projekat otvaranja rudnik litijuma, kompanije Rio Tinto, sada na izvršnoj vlasti, odnosno Vladi i predsedniku Aleksandru Vučiću.

"Vučić ima rok do Božića da kaže Rio Tintu 'Marš iz Srbije' inače će imati opštu mobilizaciju u zemlji", glavni je zahtev koji je okupljenima saopštio ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta. Policiji je poručio da prestane da maltretira građane, i izneo zahtev da se obustave sudski procesi protiv demostranata, kao i da se onima koji su tukli građane sudi po zakonu.

Svi pomenuti zahtevi zalepljeni su na ulazna vrata Vlade, a Jovanovićevo cepanje uredbe o Rio Tintu izazvalo je najveće oduševljenje okupljenih demonstranata.

"Nema stajanja, u pitanju je naš opstanak, naš život, naše zdravlje – voda, vazduh i zemlja i to se ne sme dirati!", odlučna se obratila glumica Svetlana Bojković, koja je upitala Rio Tinto "zašto ne kopaju u Nemačkoj". 

Okupljenima su se obratile i novinarke Isidora Kovačević, urednica "Podrinskih", za kojom su u petak u Šapcu osvanule poternice, i Mina Delić, iz Sente, koja je dobila je prijavu na 150.000 dinara kao "organizatorka protesta" samo zato što je podelila jedan post na društvenim mrežama. One su pozvale tužilaštvo i policiju da reaguju kako se pozivi na linč ne bi ponavljali, a građanima poručile da se ne plaše da izađu na proteste, jer svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu.

Osim mesta okupljanja, i broj okupljenih ljudi na protestu je bio primetno manji. Umesto nekoliko hiljada, koliko ih je proteklih subota blokiralo auto-put, u Nemanjinoj se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Naredna dva vikenda protesta neće biti, a plan organizatora je da se, ukoliko predsednik Srbije ne ispuni zahteve, oni nastave 8. januara. Iskustvo ranijih godina nam, međutim, govori da je pauziranje demonstracija u Srbiji obično završavalo slabljenjem energije demonstranata.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()