Zahtev Prištine za članstvo ni danas nije bilo na dnevnom redu u Savetu Evrope

Priština je zahtev za članstvo u SE podnela u maju prošle godine

15.03.2023. 17:48
  • Podeli:
Savet Evrope_Vijeće Europe_Strazbur_Foto Reuters-1663684132992.webp Foto: Reuters

Komitet ministara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope nije ni na današnjem zasedanju stavio na dnevni red zahtev tzv. Kosova za članstvo u toj organizaciji, rečeno je Tanjugu u parlamentarnoj delegaciji Srbije pri PS SE.

Predstavnici Prištine nisu uspeli da izlobiraju da se ovo pitanje nađe pred Komitetom ministara SE, a u srpskoj delegaciji kažu da za to trenutno nemaju podršku ni zemalja koje su imale razumevanja za njihove zahteve.

SAD, Francuska, Nemačka i Italija zatražile su još krajem januara da se zamrzne proces prijema tzv. Kosova dok vlasti u Prištini ne pokažu konstruktivnost u dijalogu sa Beogradom, odnosno dok se ne krene u formiranje Zajednice srpskih opština. 

Od tada se tema aplikacije Prištine nije našla na dnevnom redu Komiteta ministara, koji zaseda svake srede.

Priština je u maju prošle godine podnelo zahtev za prijem u SE, a u decembru i aplikaciju za članstvo u EU. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()