Zaracin: ZSO prihvaćena u Prištini, načinili su korak napred, očekujemo da to pokažu

Beograd i Priština imaju različite vizije o ZSO, kaže Zaracin

05.04.2023. 10:47
  • Podeli:
Tan2023-02-1813211234_8 Kosovo, KiM AP PhotoDarko Vojinovic-642d357a79edc.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin smatra da je Priština prihvatila da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština i očekuje da to i pokaže.

Zaracin je, nakon posete Prištini, u intervjuu za Kossev rekao da  su Nemačka i međunarodni partneri uvek bili jasni oko toga da očekuju od Prištine da to ispuni, dodajući da je njegov utisak da je to sada prihvaćeno u Prištini.

„Moj utisak je da je ova, za kosovsku stranu, veoma teška tema Asocijacije opština sa srpskom većinom sada progutana... Možda grešim, ali ovo je utisak sa mojih sastanaka u Prištini - da su oni načinili korak napred. I očekujemo da to pokažu i na terenu u narednim danima i nedeljama“, rekao je Zaracin.

On priznaje da Beograd i Priština imaju različite vizije o ZSO, ali smatra da je moguće postići sporazum „sa kojim se moraju uskladiti obe strane“.

Iako je odbio da govori detaljnije o značenju termina „samoupravljanje za Srbe“ koji se navodi u članu 7. osnovnog sporazuma kao obaveza Prištine, Zaracin je konstatovao da je sada jasno da moraju da se ispune sporazumi iz 2013. i 2015. godine o Zajednici srpskih opština.

„A član 7. opisuje kako to treba da se učini. Međutim, neću jasno da komentarišem o tome o kom tačno stepenu moći se radi, to je van mojih nadležnosti. Važno je da pronađemo način da dođemo do procesa pronalaženja pravog obima, visine ovih pitanja. O tome se raspravlja u dijalogu“, rekao je Zaracin.

Prema njegovim rečima, Plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz Ohrida predstavlja važnu šansu za ceo region na putu ka Evropskoj uniji, ali je implementacija ključna kako bi to bila „zaista velika priča o uspehu“.

„Mnogi ljudi u regionu će reći da sam idiot jer verujem u pozitivne poteze, ali mi smo u sklopu Berlinskog procesa pokazali da je moguće postići pozitivne sporazume ako razmišljate pozitivno i mislim da Ohrid može biti prekretnica da se situacija u regionu od minus-minus pretvori u plus“, kazao je Zaracin.

Na pitanje o sve češćim zahtevima Albanaca sa juga centralne  Srbije da imaju ista prava koja bi imali i Srbi na KiM nakon implementacije sporazuma, Zaracin kaže da to nije deo dijaloga.

Osvrćući se na što Srpska lista bojkotuje predstojeće izbore na severu KiM, Zaracin je citirao nemačku izreku "onaj ko izlazi iz sobe mora da razmisli kako će moći ponovo da uđe'“.

Povodom zahteva koje je Srpska lista iznela za povratak u privremene prištinske institucije, odnosno učešće na izborima, od kojih je jedan formiranje ZSO, Zaracin je poručio da Nemačka želi da se to desi i trudi se da bude od pomoći na tom putu, ali da " ne bi komentarisao i stavio na dnevni red redosled koji je predstavila Srpska lista“.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()