Završen mirni protest u Gračanici: Srbi pitaju – ko je sledeći za hapšenje?

'Kako živeti u društvu u kome se pitate ko je sledeći za hapšenje? Mi imamo potrebu da živimo u slobodi, proterali su nas iz gradova', istakao je novinar Živojin Rakočević

22.06.2023. 14:36
  • Podeli:
Gračanica_protest Srba_Foto Foto Tanjug_Dopisništvo KiM-64943f945cae6.webp Foto: Tanjug / Dopisništvo KiM

Šetnjom do manastira Gračanica, rano po podne završen je mirni protest građana opštine Gračanica, koji su se okupili ispred policijske stanice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog jučerašnjeg brutalnog hapšenja njihovog sugrađanina Dragiše Milenkovića od strane tzv. kosovskih specijalaca.

Na mirnom protestu se okupilo više hiljada  građana. Oni su nosili transparente i zahtevali oslobađanje Milenkovića, kao i svih nevino uhapšenih Srba na severu i jugu Kosova i Metohije.

Građani su ispred policijske stanice nosili transparente sa natpisima "Svi smo mi Dragiša Milenković", "Stop kriminalizaciji Srba", "Oslobodite naše nedužne ljude".

Novinar Živojin Rakočević obratio se građanima, ali prštinskim vlastima i međunarodnoj zajednici sa pitanjem "Ko je sledeći?".

"Kako živeti u društvu u kome se pitate ko je sledeći za hapšenje? Mi imamo potrebu da živimo u slobodi, proterali su nas iz gradova. U Prizrenu živi četvoro Srba, u Prištini ih je manje od 15, sabijeni smo u geta u koja se danas dolazi kao u kaznene ekspedicije da se hapse ljudi", rekao je Rakočević pred okupljenima na protestu. On je, takođe, naveo i imena ostalih Srba koji leže u zatvorima.

"Dragiša Milenković je samo jedan od osam onih koji leže u zatvorima na pravdi Boga, ja moram da pročitam njihova imena: Nenad Arsić iz Čaglavice, Duško Arsić iz Matičana, Milorad Đoković iz Vitomirice, Goran Stanišić iz Slovinja, Zoran Đokić iz Peći, Zlatan Krstić iz Nerodimlja, Gavrilo Milosavljević iz Istoka i juče Dragiša Milenković iz Gračanice. Nisu nikome ništa zgrešili, jednog su prisiljavali da proda svoje imanje i rekli da je zločinac, drugi je legalizovao svoj stan u Istoku, eno a u zatvoru, treći je pokušao da se vrati u Vitomiricu, godinu dana je već u zatvoru. Mi moramo da shvatimo da međunarodna zajednica pod hitno mora da zaštiti naša geta, vojnici KFOR-a moraju doći i pružiti nam sigurnost, jer svo zlo koje smo mi trpeli i trpimo 20 i više godina sada se preliva na sever", istakao je Rakočević.

Protest je završen šetnjom do manastira Gračanica. U vreme trajanja protesta, iza policijske stanice bila su prisutna vozila specijalne policije, pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Dragišu Milenkovića u sredu su uhapsili pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova. Prištinske vlasti ga terete za navodni ratni zločin na KiM, počinjen u peridu od 1998. do 1999. godine. Očekuje se da će, do kraja dana, Milenkoviću biti određen pritvor ili će biti pušten na slobodu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()