Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: Vučić o Evroprajdu i KiM

"MUP će 96 sati pre planiranog skupa Parade ponosa doneti odluku o okupljanju na otvorenom prostoru", najavio je predsednik Srbije

10.09.2022. 08:35
  • Podeli:
Aleksandar Vucic_Tanjug.jpg Foto: FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

U Palati Srbija završena je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao pedsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iako je bilo najavljeno da će se na sednici razmatrati situacija na Kosovu i Metohiji, održavanje Evroprajda 2022 i sajber bezbednost u energetskom sektoru, do poslednjeg nije došlo zbog “nedostatka materijala”, pa će se o tome razgovarati, kako je rekao Vučić, naredne sedmice.

"Na sednici smo govorili i napravili analizu stanja i pozicije Srbije i Srba na Kosmetu, posebno nakon jednostranih odluka Prištine. Razgovarali smo i o proceni bezbednosne situacije u vezi sa paradom”, rekao je Vučić u ubraćanju nakon sednice.

On je podelio detalje sinoćnog razgovora sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Republike Francuske i Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom.

"Taj razgovor svakako nije bio nimalo lak. Predstavnici najmoćnjijih evropskih zemalja, a kažu da imaju podršku SAD i Turske, smatraju da u uslovima kada postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi, da je važno doći do što je moguće bržeg rešenja problema između Beograda i Prištine i sporazuma, koji bi značio priznanje svega što misle da je realnost", rekao je predsednik Srbije.

A kakva je realnost po Vučiću, najbolje pokazuje podatak koji je saopštio, po kome je na dan 10. septembar u 8.00 sati ujutru bilo prijavljeno samo dvoje lica koja su se obratila za promenu tablica na KiM.

"Srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava, to sam rekao i predstavnicima međunarodne zajednice", ponovio je Aleksandar Vučić.

"Mi smo postali još jednom kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti".

Pod tri, kaže, kako mu je saopšteno, Putin je podigao zavesu i sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane žele da ostanu - sa one gde ekonomija nestaje i ne postoji ili sa one uspeha gde su oni.

"Ukazao sam, a nisu bili nekorektni, već mislim da i oni znaju i razumeju, iako nisam shvatio neke napade u domaćim medijima, na podizanje nelegalnih baza specijalnih jedinica na KiM koje se sprovodi od 19. ili. 20 septembra prošle godine", objasnio je.

S tim u vezi je naveo da je u Bistrici završena u Zelenoj zoni baza, čija izgradnja je počela 26.februara, u Košutu je sprovedena prenamena objekta, u selu Banje su počeli radovi 26.februara, a u Gornjem Jasenoviku je baza u izgradnji.

Naglasio je da privatna firma na podrčuju opštine Zubin Potok, uzurpirajući srpsku imovinu, podiže bazu.



"Divljaštvo i banditizam prištinskih vlasti nemaju kraja. Oni nemaju pravo na to jer po Članu 9. Briselskog sporazuma potpuno je jasno da specijalna jedinica kosovske policije pripada Direktoratu Sever, a o svim tim akcijama ne uključuju ni tu Direkciju, a ni Srbe, a moraju obavestiti i sva četiri gradonačelnika severa“, objasnio je on.

Vučić je kazao da uz sve to pokazuju kako kontrolišu jezero Gazivode do administrativne linije sa Srbijom, a ono se nalazi na teritoriji opštini Zubin Potok.

"Ne postoji stvar koju nisu pogazili, pravna norma koju nisu pogazili i znaju to i međunarodni predstavnici. Reći će, kada ima kažete, da ste u prvu u pravu i da zato žele da se sporazum postigne što pre. Suštinski taj sporazum bi značio, ne mogu reći priznanje Kosova, ali je to priznanje svega toga što misle da je realnost“, ukazao je on.

Rekao je da govore o tome da bi srpska crkva dobila posebnu zaštitu, kao da je nije imala pod Ahtisarijevom sporazumu, a o govore o srpskim opštinama kao da ih ima samo četiri, a imamo 10 na teritoriji celog Kosova.

"Nismo posebno srećni, ali nikada nismo odbijali razgovore. Nastavićemo da razgovaramo“, podvukao je Vučić.

Okupljanje na otvorenom? Znaće se 96 sati pre Parade

 

Po pitanju održavanja Europride, kaže da će se odluka o šetnji doneti 96 sati pre parade.

"Zabrinuti smo za bezbednosnu situaciju i težinu situacije u kojoj se zemlja nalazi. MUP će 96 sati pre planiranog skupa Parade ponosa doneti odluku o okupljanju na otvorenom prostoru", najavio je.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Bezbednosne informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petković.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()