Žiofre: Želeli bismo da preporuke ODIHR-a budu implementirane što pre

Šef delegacije EU ocenio je da je važno da se radi na svim pitanjima iz paketa fundamentalnih mera čije je postizanje neophodno na putu ka EU

04.03.2024. 17:53
  • Podeli:
emanuele žiofre, 10 nov 2023 - foto tanjug nemanja jovanović-654e1363e06b1.webp Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Šef delegacije EU Emanuel Žiofre izjavio je na Kopaonik biznis forumu da bi EU želela da Beograd što pre sprovede preporuke iz izveštaja ODIHR-a o izborima u Srbiji 17. decembra koje se odnose reformu izbornog procesa.

Žiofre je rekao da je ODIHR u izveštaju naveo da Beograd mora da sprovede neke preporuke i naglasio da je iz Vlade Srbije rečeno da će to uraditi.

Žiofre je to rekao na panelu, na kojem su govorili i ambasador SAD Kristofer Hil i ministarka Tanja Miščević, a u čijem delu je bilo reči i o preprekama vezanim za pristupanje EU.

Šef delegacije EU ocenio je da je važno da se radi na svim pitanjima iz paketa fundamentalnih mera čije je postizanje neophodno na putu ka EU.

"Važno je da se svi koraci preduzmu, važna su sveobuhvatna pitanja osnovnih reformi, broba provi kriminala i krupcija nezavnsot provosuđa, a i  proces normalizacije je i dalje relevatnan i značajan", rekao je on i dodao da je bitna i ekonomija.

Napredak u dijalogu sa Prištinom i odnos prema istoku ključni za EU

On je rekao i da treba krenuti u sprovođenje dva sporazuma Beograda sa Prištinom i dodao da mora da se u tom smislu napravi napredak.

Ocenio je i da je nakon agresije Rusije na Ukrajinu spoljna bezbednosna politika postala značajna i da suočeni sa novom realnošću žele  da vide da su sve zemlje kandidati iskreni partneri EU u promociji i unapređenju zajedničke spoljne politike i ciljeva.

"Ovo je korpa svih pitanja i problema kojima moramo da se pozabavimo koja ne mogu da se razdvajaju jedna od drugoga jer je svako od njih deo velike celine. Moramo raditi na njima istovremeno", rekao je Žiofre.

Po pitanju odnosa Srbije i Ukrajine i potrebe da Srbija uvede sankcije Rusiji Žiofre je rekao da treba dodati da je Srbija pokušala da pomogne Ukrajini, i da su na samitu u Tirani preduzete neke obaveze.

"Ne bi trebalo da nam izmakne da su EU i njene članice donele odluku da u novom periodu proširenja Zapadni Balkan mora da bude deo tog paketa. Zapadni Balkan je deo naše prodice. Iako drugim očima gledamo na istok, ne smemo zaboraviti Zapadni Balkan. Moramo da razumemo to i uzmemo u obzir pri odlučivanju i urgentnost i novu geopolitičku stvarnost", rekao je ambasador.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()