Život Srba na KiM u vreme pojačanih tenzija: Kako do normalizacije odnosa?

Odlučnost Zapada da se sprovede dogovoreno mogla bi da dovede do konačnog formiranja Zajednice srpskih opština, povratka Srba u institucije, a onda i do nastavka dijalog

Autor: Zvonko Ninkov
15.04.2023. 19:15
  • Podeli:

Posle ohridskog susreta Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija delovalo je da će se međuetnički odnosi smiriti, ali su skorašnji događaji pokazali da sve preti da opet ode u suprotnom smeru.

Pucnji albanskih policajaca u Milana Jovanovića prete da vrate situaciju na Kosovu i Metohiji na onu iz decembra, kada su Srbi postavljali barikade i tražili oslobađanje uhapšenih sunarodnika.

Tenzije zbog registarskih oznaka na vozilima već su zaoštrene poslednjih nedelja paljenjem automobila i privođenjem Srba u opštinima gde su većina. Ne čudi, zbog toga, što se kod njih pojačava utisak ugroženosti.

"Zašto bi onaj čovek na Badnji dan pucao na neku decu? A njegov tata plaća porez za taj metak koji je ispaljen u njegovo dete. Kao što je metak koji je završio u Jovanoviću pre neku noć plaćen iz njegovog džepa... Suština života kosovskih Srba se svodi samo na jednu jedinu reč – na trpljenje i čekanje slobode tj. razvoja minimuma demokratsklih odnosa", kaže za UNU novinar iz Gračanice Živojin Rakočević.

To što Priština ignoriše Briselski sporazum i druge preuzete obaveze ne iznenađuje, smatra diplomata Zoran Milivojević. Problem je, naglašava, što nema pritiska međunarodne zajednice da se trenutno stanje zaustavi.

"Nije Kurti ovde tema i pitanje. Pitanje su Vašington i većina u Briselu. Dakle, odlučna akcija da se sprovede, da ispoštuju ono na čemu su sami stali. Uložili su, ako hoćete, i politički autoritet i kredibilitet", smarta Milivijević.

Odlučnost Zapada da se sprovede dogovoreno mogla bi da dovede do konačnog formiranja Zajednice srpskih opština, povratka Srba u institucije, a onda i do nastavka dijaloga. U suprotnom, ako Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ostanu samo na pukoj kritici prištinskog nečinjenja, postoji realna bojazan da će stvari eskalirati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()