Vučić iz UN: Za Srbe na KiM nema ni pravde, niti lične slobode - Srbija nije sluga ni Rusije ni SAD

U toku je debata 79. zasedanja GS UN na kojoj se okupilo više od 140 svetskih lidera.

24.09.2024. 20:32
  • Podeli:
aleksandar vučić-66f307da153f7.webp Foto: AP Photo/Richard Drew

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku. Mir je jedini put koji nema alternativu, to dugujemo svakoj nevinoj žrtvi u sukobima u svetu, moramo da obnovimo kredibilitet UN, a Srbija će podržati veću prisutnost afričkih zemalja u Savetu bezbednosti, poručio je Vučić.

U toku je debata 79. zasedanja GS UN na kojoj se okupilo više od 140 svetskih lidera.

Vučić: Srbija uprkos globalnim izazovima, istrajava u odbrani principa Povelje UN i međunarodnog prava

Predsednik Vučić je rekao da Srbija uprkos globalnim izazovima, istrajava u odbrani principa Povelje UN i međunarodnog prava.

"Čast mi je da vam se obratim kao predsednik Republike Srbije – zemlje u čije ime pred vama danas ponosno stojim. Zemlje koja, uprkos aktuelnim globalnim izazovima, dosledno istrajava u odbrani principa Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava i koja svojim delovanjem i principijelnom politikom, snažno zastupa ideju koju nosi glavna tema ovogodišnjeg zasedanja", rekao je Vučić.

Vučić u UN: Situacija u svetu deluje još teže i mračnije nego pre godinu dana

Predsednik je rekao na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku da situacija u svetu deluje još teže i mračnije nego pre godinu dana.

"Kada govorimo o aktuelnom trenutku, i ove godine, na moju neizmernu žalost, moram da konstatujem da situacija u svetu deluje još teže i mračnije nego pre godinu dana, da tenzije postaju sve veće, a izazovi sve brojniji i složeniji. Najviše me zabrinjava to što se, uprkos našim deklarativnim zalaganjima za mir, razvoj i prosperitet čovečanstva, ovom geopolitičkom košmaru kraj ne nazire", kaže Vučić.

Ne bih želeo, dodaje predsednik, da se mudre reči predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija, pokažu i kao proročke: "Čovečanstvo mora okončati rat pre nego što rat okonča čovečanstvo".

"Moramo da zaustavimo praksu primene duplih standarda - da vratimo veru u međunarodno pravo"

Predsednik Srbije rekao je u Generalnoj skupštini UN rekao je da svet na ivici nuklearne katastrofe i nuklearnog Holokausta.

"U želji da pobede i unište one druge, korak po korak, približavali smo se ivici ambisa i na kraju smo tamo i stigli. Živimo u svetu gde niko nikoga ne sluša, postoje samo naši argumenti i naša istina, dok oni drugi motaju da nestanu jer uvek ugrožavaju naše ili univerzalno lažne vrednosti", rekao je predsednik.

Istakao je da moramo da se razgovara, čak i kada se ne slažemo.

"Moramo da obnovimo urušeni kredibilitet i autoritet UN. Moramo da zaustavimo praksu primene duplih standarda - da vratimo veru u međunarodno pravo i principe oko kojih smo se svi odavno saglasili. Moramo da vratimo veru u mir - jedini put koji nema alternativu", rekao je predsednik.

To dugujemo, kako kaže, svakoj nevinoj žrtvi bilo gde u svetu, svim sadašnjim i budućim generacijama.

Prema njegovim rečima, budućnost sveta u narednih pet ili dvadest i pet godina naš je izbor, ali i naša odgovornost.

"Svi mi, koji smo se ovde iz celog sveta okupili, došli smo iz, mi bismo rekli, plemenitih, ali, pre svega, sebičnih razloga. Gotovo uvek lideri svih, pa i najmoćnijih zemalja, ovde govore pred vama, navodno obraćajući se vama, a u stvari obraćaju se samo svom javnom mnjenju i suštinski ne brinući brige koje stvarno muče današnji svet", rekao je predsednik.

"Ni ja se ne razlikujem mnogo, ali neću danas da vam predstavljam samo Srbiju, osnivača UN, njene uspehe, visoku stopu rasta, jer da se hvalim rezultatima koje smo postigli imam i imaću priliku da to činim u svojoj zemlji. A, uzgred, znam da sve vas ovde to mnogo i ne interesuje", rekao je predsednik.

"Saosećamo i delimo bol za svim izgubljenim životima u sukobima širom sveta"

Predsednik Vučić rekao je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku da Srbija i srpski narod duboko saoseća i deli bol za svim izgubljenim životima u sukobima koji se dešavaju širom sveta, uključujući tragične događaje na Bliskom istoku i u Ukrajini.

"I ove godine ponovo govorimo o tragičnim sukobima i razaranjima koji donose patnju i ogromne ljudske žrtve, kao i o brojnim teškim posledicama koje neminovno prate ratne sukobe. Republika Srbija i srpski narod duboko saoseća i deli bol za svim izgubljenim životima u sukobima koji se dešavaju širom sveta, uključujući tragične događaje na Bliskom istoku i u Ukrajini", rekao je Vučić.

Vučić: Pandorina kutija nije otvorena napadom na Ukrajinu

Predsednik Vučić je rekao da Srbija podržava Povelju UN, teritorijalni integritet Ukrajine i da nijednog sekunda to nije dovodila u pitanje, niti će.

Prema njegovim rečima "Pandorina kutija" nije otvorena napadom na Ukrajinu.

"Međutim, kada ovde veliki lideri gorljivo i zapaljivo govore o potrebi ukrajinske slobode, o poštovanju UN i njene Povelje, rezolucija, pitam se a što ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije", upitao je Vučić.

"Danas u svetu svi govore o Ukrajini, niko ne sme da priča o Srbiji"

Predsednik je pokazao papir u kojem stoji da niko sem snaga pod kontrolom UN - u ovom trenutku su to snage Kfora - ne sme da ima oružanu silu na tlu Kosova i Metohije, koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 deo Srbije.

Istakao je da oni koji su izvršili agresiju na Srbiju, pokušali da joj odvoje deo teritorije, svakodnevno naoružavaju to što se danas naziva tzv. kosovske bezbednosne snage, a već sutra prerasta u vojsku Albanaca na teritoriji Srbije.

"I kada ih pitate po kom to međunarodnom aktu rade, jer to je sve pokušaj izazivanja rata, rušenje normi UN, dobijete najgluplji mogući odgovor - pa, ne prihvatamo Povelju UN i Rezoluciju UN zato što je za nas promenjena situacija, jer mi smo priznali nezavisnost Kosova“, rekao je Vučić.

Šta da radimo, mi kao male zemlje, kako da se borimo, upitao je predsenik.

"Jer, danas u svetu svi govore o Ukrajini, niko ne sme da priča o Srbiji. I kada govore, pričaju kako ćemo mi po ruskom nalogu da povedemo rat na Balkanu. I lažu sve vreme, duže od dve i po godine“, rekao je predsednik.

Neoprostivo je, dodaje predsednik Srbieje, da danas, u 21. veku, govorimo o jezivim brojkama koje se odnose na decu stradalu u konfliktima.

"Srbija nije sluga ni Rusije ni SAD, mi imamo svoje interese"

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija nije sluga ni Rusije i SAD.

"Mi imamo svoju politiku i svoje interese. I zato ne želim sada da vas pitam nego da kažem da je jedina nada, ne samo za moju zemlju koju volim najviše na svetu, već i za vaše zemlje, da dobro razumete mehanizme laži i prevara u međunarodnim odnosima i da pokušamo da se okupimo ovde, u najvažnijoj organizaciji, da pokušamo da je menjamo, da pokušamo da je poštujemo. Jer samo tako ćemo moći da sačuvamo mir", rekao je predsednik.

Vučić je upozorio da je svet na ivici katastrofe, a u tom svetu svi, tobože, brane principe, niko nijednu grešku ne priznaje, a svima je jasno da nigde i niko nikakve principe nema.

"Ni jedni, ni drugi. Već samo oni mali, koji nemaju kud, pa su im principi jedino za šta imaju da se uhvate. A, velikima, kad su zgazili sve male, ostalo im je da se jedu između sebe, a kad više zalogaj nije tako lak i mali, onda su se setili principa i optuživanja onih drugih za kršenje istih principa", upozorio je predsednik Srbije.

Podsetio je na reči diplomate Vladislava Jovanovića, koji je na dan bombardovanja SRJ, 24. marta 1999. godine, u ime Vlade tadašnje SR Jugoslavije, uputio hitan apel svim državama da se kategorički suprotstave toj agresiji.

"Pogledajte kako 25 godina kasnije njegove reči zvuče: 'Ako se agresija ne zaustavi, presedan takve nekažnjene agresije će, pre ili kasnije, dovesti do agresije na niz drugih država, manjih i srednje veličine. Pravo pitanje je: Koja je sledeća zemlja?'", podsetio je Vučić i rekao da se danas čulo koje bi to zemlje mogle da budu.

"Za Srbe na KiM, nema ni pravde, ni slobode niti mogućnosti za sve"

Predsednik Srbije je ukazao da za Srbe na Kosovu i Metohiji, pod jurisdikcijom UN, nema ni pravde, ni slobode niti mogućnosti za sve.

"Citiraću ovom prilikom i Nobelovca i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obamu. On kaže: 'Pravi mir nije samo odsustvo sukoba; on je prisustvo pravde, slobode i mogućnosti za sve'.

"Za Srbe na Kosovu, pod jurisdikcijom UN, nema ni prisustva pravde, ni lične slobode niti mogućnosti za sve". O nerazumnosti politike prištinskih vlasti, ostrašćenosti i progonu svega što je srpsko na Kosovu i Metohiji, govori niz uznemirujućih poteza - od zabrane platnog prometa u srpskoj valuti - dinar na Kosovu i Metohiji koja traje više od 6 meseci i zabrane poštanskih usluga koja je jedinstvena u svetu, čak i za konfliktna područja, a što ugrožava svakodnevni život Srba i drugog nealbanskog stanovništva - do zabrane posete poglavara Srpske pravoslavne crkve Porfirija Pećkoj patrijaršiji", ukazao je Vučić.

Istinski i trajni mir može biti postignut samo putem pravde i poštovanja ljudskih prava, rekao je Nelson Mendela. A kako može biti mira na Kosovu i Metohiji ako se tamo sistematski narušava pravni poredak i elementarna prava celog jednog naroda, upitao je predsednik Srbije.

Srbija ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom i boriće se da očuva mir

Predsednik je na kraju konstatovao da je posle svega ključno pitanje  - koji je put Srbije, i kako da izađe iz ove situacije.

Ponovio je da je Srbija je na evropskom putu i da iskreno želi da bude deo EU.

"Srpska ekonomija je najuspešnija ekonomija danas u celom regionu Zapadnog Balkana, ali i danas, kada nam ta ista EU kojoj stremimo jasno stavlja do znanja, kroz izjave svog portparola Petera Stana, da ne želi da poštuje principe zasnovane na Povelji UN, pa čak ni odluke svog Evropskog saveta, podržavajući nezavisnost takozvanog Kosova, jer je to interes najvećih i najjačih na evropskom kontinentu", rekao je predsednik.

Srbija je, kaže,  mala zemlja, koja ne može da se takmiči sa velikim silama, ali ima obavezu prema sebi, prema svom narodu i prema svim prijateljima u svetu, da nikoga ne laže, nego da svima govori istinu, jer, kako je rekao "sve ove velike ne zanima ni pravo ni istina.

"Maloj, ali ponosnoj Srbiji, ne preostaje ništa nego da bude posvećena svom ekonomskom napretku, ubrzanom rastu, novim tehnologijama i inovacijama i da gleda u budućnost i da čeka trenutak kada će principi poštovanja međunarodnog prava biti vraćeni na svetsku političku pozornicu", rekao je predsednik.

Poručio je da Srbija ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i da će se boriti da očuva mir.

"Samo jednu stvar nećemo nikada nikome da damo, a to je sloboda i nezavisnost Srbije. Kao predsednik Srbije, verujem u svet zasnovan na pravim, a ne na lažnim vrednostima, i verujem da će snaga zemalja u razvoju, svih nas koji smo podigli glave i koji smemo da govorimo istinu, biti temelj novog, drugačijeg i boljeg sveta", zaključio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju učesnicima Generalne skupštine UN.

Generalnu debatu otvorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a po ustaljenom redosledu, obratili su se predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, zatim predsednik SAD Džozef Bajden, a potom i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru.

Tema ovogodišnje debate je zajedničko delovanje za unapređenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije, ali svaki govornik može izneti temu koju smatra posebno važnom.

Sednica Generalne skupštine UN smatra se jednim od najvećih diplomatskih događaja u svetu, a ove godine se održava u senci sve većih kriza, sukoba i ratova širom sveta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()