Protest mlekara u Beogradu: Dogovor ne priznaju, traže nove pregovore

Nezadovoljni su visinom premije, subvencijama po grlu i do nedavno nekontrolisanim uvozom tog proizvoda.

03.02.2023. 18:31
  • Podeli:

Proizvođači mleka nezadovoljni su rezultatom pregovora vlasnika farme krava iz Banata Vukašina Baćine sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković, te je više stotina njih danas izašlo ispred resornog ministarstva da protestuje.

Baćina, koji se posle pregovora sa Tanasković predstavio kao član udruženja proizvođača mleka u Banatu, dogovorio je da se smanji uvoz mleka, poveća regres po kravi sa 25.000 dinara na 50.000 i da državna laboratorija kontroliše kvalitet mleka.

On je posle pregovora rekao da je umesto povećanja premije ponuđeno da se poveća regres po grlu, a da država ne može da određuje cenu mleka. Proizvođači mleka time nisu zadovoljni. 

Nezadovoljni su visinom premije, subvencijama po grlu i do nedavno nekontrolisanim uvozom tog proizvoda.

Njihovi zahtevi su da se regres za krave i junice sa 25.000 dinara poveća na 40.000 i da se povećaju premije za mleko sa deset na 20 dinara po litru. Takođe, poručuju da država može da utvrdi minimalnu, zaštitnu cenu mleka, tako što utvrdi troškove proizvodnje, a da se gornja granica ne limitira.

Ističu da je minimalna cena neophodna kako mlekare ne bi ucenjivale poljoprivrednike u ruralnim krajevima gde nema više od jedne mlekare, pa ne mogu da biraju otkupljivača, koja, po njihovoj računici, ne sme biti manja od 78 dinara.

Dejan Trajković, proizvođač iz Banata rekao je da su ministarstvu poznati zahtevi, te da su mlekari odbili juče da razgovaraju sa ministarstvom, dodajući da će to prihvatiti, ako bude poziva, posle današnjeg skupa.

Pored mlekara tu su u manjem broju i drugi stočarski proizvođači. Mlekari su, kako je planirano, deo donetog mleka prosuli kako bi ukazali na njegovu nisku cenu, a deo delili građanima. Oni su prosuli mleko iz uvoza poljskog porekla niz Nemanjinu ulicu, a svoje mleko poklanjali. 

Podsetimo, premije u Srbiji su pre desetak godina bile sedam dinara po litru, pa su pre nekoliko godina povećane na deset dinara, prošle godine na kratko povećane su na 15 dinara, pa vraćene ponovo na deset dinara.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć rekao da razgovara sa premijerkom Anom Brnabić da se povećaju premije za mleko i da će za "sedam-osam dana obradovati poljoprivrednike".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()