Razbijena banda prevaranata: Varali ljude preko "kol centara" - uhapšena 21 osoba

Velika akcija Evropola

02.05.2024. 15:45
  • Podeli:
ilustracija_hapšenje_anadolija -658740da55e2e.webp Foto: Anadolija

Najmanje 21 osoba privedena je u Nemačkoj, Albaniji, BiH, na tzv. Kosovu i u Libanu, u policijskoj akciji "Pandora"  koja je sprovedena uz podršku Evropola, tokom razbijanja mreže 12 kol centara koji su osumnjičeni za prevaru hiljada ljudi, saopštio je danas Evropol.

U saopštenju se navodi da je u operaciji "Pandora", koja je sprovedena 18. aprila,  ugašeno 12 pozivnih kol centara osumnjičenih za prevare, a zaplenjeni su njihova dokumenta i imovina.

Kako se ističe prevare su uključivale lažne policijske pozive, investicione prevare i  "ljubavne" prevare, a rad kol centara organizovalo je 39 osoba.  

Prevare u naplati dugova uglavnom su vršene iz BiH, pozivi u vezi sa prevarama u onlajn bankarstvu upućivani su sa tzv. Kosova, dok su prevaranti iz oblasti  investicija zvali uglavnom iz Albanije, a kriminalci specijalizovani za prevare sa pripejd karticama zvali su iz Libana. 

Nemačka policija je prisluškivala više od 7.500 poziva kol centara u kojima je pređena granica za pokretanje krivičnog postupka, a potencijalna šteta od tih prevara iznosila bi više od 10 miliona evra, napominje Evropol.

Nemačka istraga velikih razmera prerasla je u operaciju "Pandora", a počela je kada je blagajnik banke u Frajburgu u Nemačkoj u decembru 2023. otkrio da je jedan klijent te banke postao žrtva prevare lažnih policajaca koji su ga zvali iz kol centra zbog čega je on hteo da podigne više od 100.000 evra u gotovini.

Bankar je tada obavestio pravu policiju koja je sprečila klijenta da preda novac prevarantima nakon čega su oni uhapšeni.

Istražitelji su ubrzo otkrili da se telefonski brojevi koje su koristili počinioci mogu dovesti u vezu sa više od 28.000 prevara u više zemalja preko kol centara.

Prevaranti su se predstavljali kao bliski rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci, navodi Evropol.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()