'Reaktor': Srce Srbije sa albanskim gradonačelnikom

Emisija 'Reaktor' svakog ponedeljka na UNA TV

29.05.2023. 22:12
  • Podeli:
Tan2023-05-2910061445_4 Zvečan Kosovo KiM AP PhotoBojan Slavkovic-647508434ec6c.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Voditelj emisije "Reaktor" na UNA televiziji Slavko Beleslin, u studiju u Beogradu, ugostio je direktora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića i programski direktor Instituta za javnu diplomatiju Ivan Miletić, a tema emisije bila je analiza situacije na severu Kosova i Metohije. 

Kosovo je srce Srbije, ali krvari, danas pogotovo. Nemile scene stižu sa severa Kosova, šok bombe, pucnji, krv i suze. Na severu Kosova povređena je 51 osoba. 

"Mogle su se ove scene očekivati, naslućivalo se od juna 2022. godine, bilo je puno upozorenja svima i Prištini i Beogradu i Kvinti. Ovo je faza koja je počela napuštanjem Srpske liste, a Kvinta je dozvolila to. Sada imamo militarizaciju krize", objašnjava Janjić i dodaje: 

"Vojnici su dobili zadatak da razdvoje policijske snage od naroda i da obezbede povlačenje policije. Svaka vojska ima opremu za razbijanje masa, a sad imamo promenu dinamike krize. Nema više smisla govoriti da li je to moglo da se izbegne, sad možemo da govorimo samo šta Srbija može da izvuče od ovoga. Kurti se izvukao ovoga puta, priča se samo o vojnicima i njihovom stanju. Budi ovo sve asocijacije na jun 1993. godine, siguran sam da se to ipak neće dogoditi, dobro je što je predsednik najavio mere", poručuje Janjić. 

U međuvremenu je u Beogradu zbog situacije na severu Kosova i Metohije blokiran auto-put kod Autokomande u smeru ka Zagrebu. Miletić smatra da se dinamika sukoba na KiM promenila u potpunosti. 

"Potpuno me je iznadio sukob srpske zajednice sa KFOR-om. Kad sam video vojnike KFOR-a i bodljikave žice shvatio sam da je došlo do promene, ali nisam se nadao da će doći do ove eskalacije. Treba se vratiti gandijevskom načinu, ne treba nam sukob sa KFOR-om, sa NATO-om, koliko god da nas boli. Ako diplomatija ne uspe i krene se na vojno pitanje, desiće se Ukrajina. Treba povećati diplomatiju, da se podigne nivo razgovora, da se pojača poruka da smo za mirno rešenje i da ovakva situacija ne funkcioniše", objašnjava Miletić. 

Janjić smatra samo u istoj situaciji bili 2004. godine, kasno se krenulo sa diplomatijom, a prema njegovim rečima neophodna je "saradnja svih, od civila, diplomatije, svi moraju da se okrenu saradnji". 

"Diplomatija sprovodi fokus politike, a mi to nemamo. Moramo da saberemo sve naše interese u jednu rečenicu, ne možemo reći samo mir, to nije dovoljno. Srpska lista ne može da odgovori na ovu situaciju. Reč je reč, ali na delu se mora reći," kaže Janjić. 

Miletić smatra da je važno uspostaviti saradnju sa italijanskom stranom i diplomatsku aktivnost, da je "diplomatija početna tačka delovanja".  

"Spirala nasilja je krenula, povređeno je više od 40 vojnika KFOR-a, to igra protiv nas. Mi uvek dozvolimo sebi da ne vodimo računa pred medijima, da  treba voditi računa šta se priča pred medijima i pokazuje. Ne treba nam puno za varnicu, opšte nezadovoljstvo se preliva, aktivni su nam vrlo ekstremistički pokreti. U svakom društvu postoji nasilni ekstremizam, ne možemo mi da nemamo, a on se hrani ovakvim situacijama, zato je važno da se ovako reaguje odmah kao što je predsednik sazvao vanrednu konferenciju. Ovo je situacija koja lako može da sklizne, Srbi su emotivan narod, strastven, ali treba i razmisliti glavom", kaže Miletić. 

Janjić ističe da je "kosovska kriza specifična, kao obrnuta piramida" i da nema koordinacije između državnih zvaničnika. Miletić je stava da "Srbija mora trezvenije da razmišlja i promeni karte sad kada je nakon sukoba sa KFOR-om podignut ulog". 

„Reaktor” je emisija koja se bavi aktuelnim društveno političkim temama i iznosi ih pred oči javnosti. Etablirani novinari i urednici UNA televizije razgovaraju sa svojim relevantnim sagovornicima, razbijaju teme na detalje, do atoma, racionalizuju, debatuju, razlažu i ponovo sastavljaju nove zaključke i saznanja. Ukoliko ste propustili emisiju "Reaktor" možete je pogledati na ovom linku.   

Una televizija ograđuje se od izjava, ličnog mišljenja i stavova sagovornika i gostiju iznetih u emisijama koje se emituju na našem kanalu.

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati na teritoriji Beograda - GRADSKA TELEVIZIJA na poziciji 11 set top box alotment Avala i putem kablovskih operatera: MTS Iris (na poziciji 125), Orion Telekom (na poziciji 11), BeotelNet (na poziciji 11), Supernova (na poziciji 25), Yettel Hipernet TV platforma (na poziciji 14), Sat Cable – Sat Trak (na poziciji 47), KBC NET (na poziciji 11), NEXT (na poziciji 24) i Jotel (na poziciji 27).

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem MUX D digitalnog emitovanja (na poziciji 2), m:tel (na poziciji 22), Supernova (na poziciji 19), Telemach (na poziciji 69), Logosoft (na poziciji 630), home.tv HT ERONET (na poziciji 30), MAX TV (na poziciji 20), WIRAC (na poziciji 22), TERC KTV (na poziciji 130), MEDIASKY (na poziciji 25), AMBNET (pozicija 12), Stokic KDS (na poziciji 24), Miss KDS (na poziciji 202), TXTV (na poziciji 168), KDS Ortak (na poziciji 35), DINNET (na poziciji 30), KTV E-G-E (na poziciji 12) i Global IPTV (na poziciji 9 u Federaciji BiH i na poziciji 4 u Republici Srpskoj), dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()