Austrija donela odluku: Hrvatskoj zeleno svetlo za ulazak u Šengen

Austrija ipak neće staviti veto na ulazak Hrvatske u Šengen

22.11.2022. 21:55
  • Podeli:
Hrvatska u Schengenu_Europska komisija-1668610721387.webp Foto: Europska komisija

Karl Nehamer, austrijski kancelar, demantovao je danas strahove hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji je rekao da Austrija blokira ulazak Hrvatske u Šengen te da se preko leđa njegove države lome koplja članica EU.

Austrija će dati zeleno svetlo

Nehamer je izjavio da Austrija neće staviti veto na na pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru, pred dolazak u posetu Zagrebu.

Austrijski kancelar kaže da je pretnja vetom zapravo usmerena ka Bugarskoj i Rumuniji a ne prema Hrvatskoj.

"Budući da Hrvatska ispunjava zahteve zaštite granice na uzoran način, ja tu ne vidim problem",rekao je Nehamer.

Migranti kamen spoticanja

Austrijski zvaničnici su u nekoliko navrata davali izjave koje se tiču talasa azilanata koji pritiskaju državu iz smera Zapadnog Balkana, ali i Rumunije, Bugarske i Mađarske. 

Tako je Nehamer pominjao brojeve od 100.000 ljudi koji su nelegalno prešli austrijsku granicu, a 75 odsto njih je došlo upravo iz ove tri zemlje.

I austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner rekao je da se protivi širenju šengenske zone jer, kako je rekao, sistem ne funkcioniše.

Već deceniju Bugarska i Rumunija čekaju zeleno svetlo za ulazak u Šengen, a Hrvatska, koja od nove godine ulazi i u evrozonu, očekivala je da će njen ulazak, zajedno sa ove dve zemlje, proći bez zastoja.

Podsetimo, evropski parlament je 10. novembra podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor od 1. januara 2023. godine.

Evropska komisija, izvršno telo Evropske unije, zatražila je 17. novembra od Saveta EU da donese sve potrebne odluke za prihvatanje Hrvatske, Rumunije i Bugarske u područje slobodnog kretanja.


 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()