BiH spremna za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji

Najavljen je dolazak predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen

23.10.2023. 11:21
  • Podeli:
eu evropska unija pixabay (2)-639833f2288cb.webp Foto: Pixabay

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je BiH spremna za otvaranje pregovora o članstvu u EU i najavio dolazak predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, 1. ili 2. novembra.

"Optimističan sam oko toga da ćemo dolazak gospođe fon der Lajen dočekati sa završenim usvajanjem zakona koje smo prošle sedmice dogovorili, a potvrdićemo ih 26. oktobra na našoj koordinaciji koja će biti organizovana u Sarajevu, gde će domaćin biti SDP, odnosno stranke `trojke`", rekao je Čović za sarajevski "Avaz".

Odnose sa partnerima u vlasti na državnom nivou oceio je vrlo dobrim i istakao da se rešenje nađe kada se razgovara u miru i kada svi stave do znanja da im je interes BiH i njen evropski put.

"Puno je toga gde se razlikujemo, ali smo, praktično, i na poslednjem sastanku, na kojem je domaćin bio predsednik SNSD-a Milorad Dodik, pokazali da smo u stanju naći rešenja tamo gde se ona skoro i ne vide", kazao je Čović.

On je rekao da je za BiH, uz evropski put, izuzetno važan i put ka NATO-u, dodajući da BiH o tome ne može govoriti jednim glasom, ali da treba da radi na unutrašnjoj pravnoj bezbednosti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Čović je naveo da razume stav predstavnika srpskog naroda koji govore da ne žele da budu deo NATO-a.

"Ali, mnogo važnije od tog konačnog stava jeste kako se mi ponašamo u svim iskušenjima i izazovima kao zemlja, kad je u pitanju saradnja sa NATO-om. S te strane moramo biti zadovoljni i mislim da će vrlo brzo i šef NATO-a doći u BiH. To bi bila poruka da imamo svoje mesto u jednoj takvoj bezbednosnoj asocijaciji, bez obzira na naše različite stavove", zaključio je lider HDZ-a BiH.

Govoreći o sudskom procesu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH, Čović je rekao da Dodikovo pojavljivanje na prvom ročištu nije imalo nikakav uticaj na razgovore koje vode predstavnici stranaka u vlasti na nivou BiH. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()