Borjana Krišto je novi predsedavajući Saveta ministara BiH

Za imenovanje Krišto glasali su srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović i bošnjački član Denis Bećirović, dok je hrvatski član, izabran glasovima Bošnjaka u to najviše državno telo, Željko Komšić, bio protiv.

22.12.2022. 17:01
  • Podeli:
Borjana_kristo_glasanje_foto_DenisKapetanovic_PIXSELL-1664708777237.webp Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Bojana Krišto iz HDZ BiH imenovana je danas u Predsedništvu BiH na poziciju predsedavajuće Saveta ministara, od dva člana Predsedništva, srpskog i predsedavajuće.

Za imenovanje Krišto glasali su srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović i bošnjački član Denis Bećirović, dok je hrvatski član, izabran glasovima Bošnjaka u to najviše državno telo, Željko Komšić, bio protiv.

"Novi Savet ministara mora biti važan pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja evropskog puta BiH", poručila je Krišto nakon imenovanja.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH nakon oktobarskih opštih izbora potpisali su 15. decembra lider SNSD-a Milorad Dodik, predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SDP-a Nermin Nikšić u ime stranaka "Osmorke".

Krišto je, inače, uoči današnje sednice Predsedništva izjavila da je što pre potrebno formirati vlast na svim niovima.

"Duboko verujem da uz uvažavanje i poštovanje različitosti i prava svakog od konstitutivnih naroda možemo stvoriti funkcionalnu i održivu zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu", istakla je Krišto u izjavi za Fenu.

Govoreći o prvim koracima na novoj dužnosti koju bi trebala preuzeti, Krišto je rekla da Savet ministara mora biti važan pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja evroatlantskog puta Bosne i Hercegovine. 

"Kroz čvrsto definisane spoljnopolitičkih ciljeva, dosledno političko delovanje i saradnju s međunarodnim zvaničnicima, dimplomatama i organizacijama, politički predstavnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH u proteklom razdoblju preduzeli konkretne korake  ka članstvu u EU i NATO-u. Zalažu se za aktivno delovanje u integracijskim procesima, napredak BiH, kao i ispunjenje svih zadanih uslova postavljenih pred BiH", kazala je, između ostalog, Krišto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()