Crna Gora će do 2100. godine biti među najstarijim državama u Evropi

Na osnovu tog demografskog trenda, potpuno je izvesno da će i u narednom periodu biti izražena tranzicija ka starijoj strukturi stanovništva

03.06.2023. 12:26
  • Podeli:
crna_gora_zastava_foto_pixabay-1663574471151.webp Foto: Pixabay

Crna Gora će do 2100. godine biti među najstarijim državama u Evropi, ukoliko se proces starenja stanovništva nastavi postojećim tempom, pokazalo je najnovije istraživanje.

Istraživanje objavljeno na sajtu Visiual Capitalist pokazalo je da će za 77 godina u Crnoj Gori 34,10 odsto stanovništa biti starije od 65 godina.

Na sajtu je objavljen podatak da je 1950. godine samo 7,86 odsto stanovništva u Crnoj Gori bilo starije od 65 godina.

Demograf Mileva Brajušković Popović objasnila je za portal RTCG da je stopa ukupnog fertiliteta 1951. godine iznosila 4,6 dece po ženi, dok je ta stopa 2022. bila 1,8.

"Očekivano trajanje života poraslo je sa 59,2 godine u 1950. godini na 76,2 godine u 2022. godini. Ova dva indikatora demografskog starenja su dovela do povećanja udela lica starijih od 65 godina sa 71 odsto u 1961. godini na 16,2 odsto u 2022. prema proceni Monstata", navela je Brajušković Popović.

Prema njenim rečima, na osnovu tog demografskog trenda, potpuno je izvesno da će i u narednom periodu biti izražena tranzicija ka starijoj strukturi stanovništva, kao i da će se učešće lica starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji povećavati.

Brajušković Popović je napomenula da se Crna Gora trenutno ne nalazi na listi najstarijih nacija u Evropi.

"Proces demografskog starenja prvo je započeo u razvijenim državama Evrope, shodno procesima industrijalizacije i urbanizacije koje su pokrenule talas demografskih promena u njima. U Crnoj Gori je taj proces započeo znatno kasnije, pa je i demografsko starenje kasnije zahvatilo našu državu", zaključila je Brajušković Popović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()